22 mei 200600:00

Door [email protected]

Zweden wint WK goud

Het Zweeds nationaal team heeft zondag iets bereikt dat Canada, Rusland of Tsjechië nog nooit is gelukt. Het team veroverde goud op het WK in hetzelfde jaar dat het team ook Olympisch goud won. Tsjechië pakte zilver en Finland brons. Canada bleef met lege handen achter.

Zweden sloeg laat in de eerste periode hard toe. Op 14:36 scoorde Jesper Mattsson op een rebound de 1-0. Maar 37 seconden later was het weer raak. Een slapshot van Fredrik Emvall verdween aan de stickkant van Milan Hnilicka in het net. Een zware klap voor de Tsjechen.

Vroeg in de tweede periode werd de wedstrijd door Niklas Kronwall in het slot gegooid. Op een 4-tegen-4 wisten de Zweden beter met de beschikbare ruimte om te gaan en zetten de 3-0 op het bord. Met nog drie minuten op de klok in de tweede periode zette Jorgen Jonsson de 4-0 eindslag op het bord.

Tsjechië kwam er ondanks een aantal powerplays feitelijk niet aan te pas in de ontmoeting. De Zweedse verdediging zat potdicht, terwijl de forwards een bijzonder effectief spelletje speelden. Acht spelers uit de Zweedse selectie speelden op zowel de Olympische Spelen als het WK.

In de troostfinale waren het de Finnen die konden juichen. Het team toonde met een 5-0 zege op Canada maar weer eens aan hoe sterk het eigenlijk is. Het was zeker geen zachtzinnige ontmoeting. De scheidsrechters moesten er meer dan eens aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Tomi Kallio, Olli Jokinen, Riku Hahl, Antti Miettinen en Jussi Jokinen scoorden voor de Finnen. Canadees fenomeen Sidney Crosby werd weliswaar van het scorebord gehouden, maar was met 8 goals en 8 assists wel de bestscorende forward.

Voor de Finnen is het de eerste medaille sinds 2001. Canada grijpt voor het eerst sinds 2002 naast eremetaal.

Zweden pakte bij de toernooi awards ook volop prijzen. Niklas Kronwall werd uitgeroepen tot toernooi MVP en goalie Johan Holmqvist tot beste goalie. Niklas Kronwall werd tot beste defence benoemd. Canada's Sidney Crosby werd als beste forward bestempeld.

In het toernooi Allstar Team staat Andrei Mezin van Wit Rusland op goal. De verdediging bestaat uit Petteri Nummelin (Finland) en Niklas Kronwall (Zweden). Voorin staan Sidney Crosby (Canada), David Vyborny (Tsjechië) en Alexander Ovechkin (Rusland).