6 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

Zweed vervangt Swart

Nijmegen Emperors heeft de Zweedse goalie Kristofer Martin vastgelegd voor het komende seizoen. Martin vervangt Casper Swart als eerste doelman bij de Nijmeegse landskampioen. Het bestuur van de Emperors en Swart konden het niet eens worden over een nieuwe overeenkomst.

Daarmee komt een einde aan de relatie van Swart met Nijmegen, die ook gedurende het vorige seizoen al spaak dreigde te lopen. International Swart werd in die periode nog enige tijd op non-actief gesteld vanwege een conflict over materiaal. Dit gebeurde korte tijd na het vertrek van doelman Kyle Nixon, die het seizoen als starter was begonnen.

Na enkele dagen werd het conflict tussen Swart en het bestuur van Nijmegen uiteindelijk alsnog tot overeenstemming, waarna Swart als eerste doelman een belangrijke bijdrage leverde aan de verovering van de landstitel van Nijmegen. Dit lijkt nu uiteindelijk tot een definitieve breuk te hebben geleid tussen Nijmegen en de doelman.

Met het aantrekken van Kristofer Martin versterkt Nijmegen tegelijkertijd de trend naar Scandinavisch ijshockey. Martin is de zesde Zweedse nieuwkomer bij de landskampioen. Het afgelopen seizoen keepte de op 17 februari 1979 geboren doelman voor HC Gap in de Franse liga.

Daarvoor was hij een jaar actief in de hoogste Italiaanse divisie en voor de Berlin Capitals in de Duitse Oberliga. De doelman heeft ook verschillende seizoenen ervaring in de Zweedse tweede divisie. De in Stockholm geboren 85 kilo zware goalie speelde in eigen land voor Hammarby en Gislaveds, alvorens hij in het seizoen 2003/04 koos voor een buitenlands avontuur.

Daarmee krijgt de Nijmeegse selectie in toenemende mate een vernieuwde uitstraling onder leiding van de eveneens nieuwe coach
Hakan Nygren en zijn ook nieuwe assistent Jorma Manterre. Uit het team van vorig jaar zijn onder meer Casper Swart, Erik Landman, Erik Hoogvliets, Wesley Hendriks en alle imports verdwenen, waaronder het succesduo TJ Caig en Jake Brenk.

In plaats daarvan zijn de Zweden Anders Snis, Andreas Löf, Tobias Jensen, Anders Dahlin, Mikael Sjöström en nu dus Kristoffer Martin aangetrokken. Andere nieuwkomers in de selectie zijn Dave Stappershoef, Bert van den Braak, John Versteeg en Timothy Gerritsen.