12 mei 200600:00

Door Joep Meijsen

Zweeds duo voor Emperors

Nijmegen Emperors heeft de namen van de eerste twee imports bekendgemaakt. Het gaat om de Zweedse aanvaller Mikael Sjöström en de eveneens Zweedse verdediger Tobias Jensen. Daarmee krijgt de koerswijziging bij Nijmegen richting Scandinavisch ijshockey verder vorm.

Beide spelers kwamen afgelopen seizoen uit voor clubs in de derde divisie in hun thuisland. Eerder deze week maakte Nijmegen al de naam van de opvolger van Larry Sacharuk als hoofdcoach bekend, de Zweed Nygren. Deze kondigde toen al aan enkele spelers uit eigen land mee te nemen naar het Triavium. Nijmegen, dat vrijwel zijn hele geschiedenis Canadees ijshockey heeft gespeeld, kiest met het aantrekken van de Zweden voor aanpassing aan de nieuwe, strengere regels van de IIHF.

Mikael Sjöström is op 11 december 1983 geboren in het Zweedse TimrÄ. De 23-jarige linker vleugelaanvaller kwam volgens Eurohockey.net afgelopen jaar uit voor twee clubs op het derde niveau in Zweden, dat verwarrend genoeg de Eerste Divisie heet. In achttien wedstrijden kwam hij tot twaalf goals, zes assists en veertien strafminuten.

In het verleden speelde de forward wel twee seizoenen in de Allsvenskan, het tweede niveau in Zweden. Hier tekende hij voor 1 goal en twee assists in 58 wedstrijden. Op onder-20-niveau kwam hij uit op het hoogste niveau in Zweden. De aanvaller is 1,83 groot en weegt 77 kilo.

Tobias Jensen en Mikael Sjöström speelden beiden in het verleden voor Sundsvall, maar nooit samen. Verdediger Jensen is geboren op 30 oktober 1979. Hij speelde twee seizoenen in Noorwegen, waarvan één jaar op het hoogste niveau. Voor Comet tekende hij dat jaar in 45 wedstrijden voor drie goals en vijf assists.

Het afgelopen jaar speelde hij in de Zweedse derde divisie voor Mörrum Gols. In 34 wedstrijden was hij goed voor vier goals en negen assists. Het lijkt dus afgaande op zijn statistieken een verdedigende verdediger. Nijmegen had de afgelopen twee seizoenen in de personen van Marcus Abrahamsson en Mattias Karlsson al twee Zweedse verdedigers onder contract.