Beneliga logo 2015 poule B

12 december 201501:32

Gelukkige zege voor Devils in Heist

Nijmegen Devils heeft het eerste deel van het tweeluik tegen Heist op den Berg gewonnen na een shootout. Harrie Verdonschot bezorgde zijn ploeg twee punten door het winnende penalty shot te benutten.

Zondag staan beide ploegen weer tegenover elkaar maar dan in het Triavium. Twee zeges voor Nijmegen zou verdere aansluiting opleveren bij de strijd om de bovenste vier plaatsen. In Heist op den Berg mocht Nijmegen echter de handen dichtknijpen met de overwinning.

De Belgische hekkensluiter in poule B wist een handvol goede kansen te creëren in de eerste periode maar verzuimde afstand te nemen. Na twaalf minuten kwam Heist op voorsprong dankzij een treffer van Lukasz Bartak. De Pool wist uit een lastige hoek toch nog een gaatje te vinden en zodoende goalie Tomislav Hrelja te passeren. Voor Nijmegen was Rene Vugts dichtbij een doelpunt maar verder liet Nijmegen in het eerste bedrijf weinig zien.

In de zesde minuut van de tweede periode verdubbelde Heist de voorsprong door een powerplaygoal. Peter Bartek scoorde met een schot vanaf de blauwe lijn. Nijmegen kwam in de tweede periode wel beter in de wedstrijd en kreeg in de 28e minuut een cadeautje van formaat. Eerst verspeelde Bartak laconiek de puck tijdens het verlaten van het eigen vak. Daarna werkte Jonathan Rymenants een pass van Willy Schut in het eigen doel.

Deze gelukkige aansluitingstreffer zorgde er wel voor dat Nijmegen meer te vertellen kreeg en ook meer kansen wist af te dwingen. Na 35 minuten kwam de formatie van Josh Mizerek op gelijke hoogte. Goalie Lode Roelofs moest een rebound weggeven op een schot van Dave Stappershoef. Die rebound kwam precies voor de voeten van Pim Vinke: 2-2. Daarna brak de beste fase van Nijmegen aan en leek Devils op weg naar een voorsprong. De grootste kans was voor Jay Plamont. De jonge aanvaller kreeg een enorme kans vlak voor het doel, maar hij schoof de puck naast. In de slotseconde kreeg Marek Ziarny nog een kans tijdens een shorthanded uitbraak, Hrelja voorkwam een nieuwe achterstand.

Heist op den Berg komt dit seizoen vaker in de problemen in de derde periode door de smalle selectie. Ditmaal was daar eigenlijk geen sprake van. Heist domineerde het spel niet. Toch kreeg de ploeg vooral in de slotfase kans op kans en had het de wedstrijd moeten beslissen. Drie minuten voor tijd vond Bartak de geheel vrijstaande Ziarny. De trefzekere Slowaak had nu niet het vizier op scherp. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was Alexander Verherstraeten een paar milimeter verwijderd van heldendom. Hrelja wist met behulp van een aantal verdedigers toch de puck buiten het doel te houden.

Nijmegen begon de overtime met een powerplay maar kon niet profiteren. Daarmee koersten beide teams af op een shootout. Voor Heist scoorde alleen Marek Ziarny. Jake Hendriks en Harrie Verdonschot benutten op fraaie wijze hun penalty shot wel. Daarmee komt Nijmegen nu op 12 punten in Poule B. Dat is evenveel als nummer vier Luik. De Waalse ploeg heeft echter twee wedstrijden minder gespeeld. Heist blijft laatste en heeft nu vier punten vergaard.