Thialf Icehockey Cup

27 augustus 201918:59

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Thialf: Iserlohn Roosters

Komend weekeinde wordt in Heerenveen de tweede editie van de Thialf Icehockey Cup gespeeld. IJshockeynederland.nl kijkt in vier afleveringen vooruit naar de deelnemers aan dit toernooi. Deze keer een blik op de eerste tegenstander van Tilburg tijdens het toernooi: Iserlohn Roosters.

Vorige editie

Iserlohn neemt voor het eerst deel aan de Thialf Icehockey Cup.

Vorig seizoen

Iserlohn kende vorig jaar een teleurstellend seizoen dat werd afgesloten met een dertiende plaats in de veertien teams tellende Deutsche Eishockey Liga. Het was de tweede keer in drie jaar dat Iserlohn de play-offs helemaal miste en in het tussenliggende jaar werd de ploeg in de pre-play-offs uitgeschakeld. De Canadees Jon Masumoto was de topscorer van de club met 22 goals en 34 assists in 52 wedstrijden.

Veranderingen

De selectie van Iserlohn is stevig op de schop genomen, inclusief een nieuwe naam in de bank. Vorig jaar werd Rob Daum al in november op de keien gezet en vervangen door assistent-coach Jamie Bartman. Die is vertrokken naar Augsburg en nieuw in de bank is Jason O’ Leary, die de afgelopen jaren op verschillende niveaus en functies in Zwitserland werkte. Vorig jaar stond de 41-jarige coach in de bank bij het opleidingsteam van Zürich, dat uitkomt op het tweede niveau. Hij is ook een voormalige Oostenrijkse jeugdbondscoach. Iserlohn is zijn eerste Duitse club.

Veel veranderingen in de selectie dus. We richten ons op een aantal opvallende nieuwkomers. Vanuit Ilves in de hoogste Finse liga komt de 28-jarige Canadeese winger Mike Halmo over, die ooit 20 wedstrijden in de NHL speelde voor de New York Islanders. Veteraan van 283 AHL-wedstrijden en eerder actief voor Bolzano in de EBEL. Ook de 27-jarige center Brody Sutter speelde vorig jaar in Finland en heeft bijna 300 wedstrijden in de AHL op zijn naam. Hij kwam ooit kortstondig in de NHL uit voor Carolina.

Nieuw in het doel is de 28-jarige Canadees Anthony Peters, die vorig jaar voor Wilkes-Barre/Scranton Penguins speelde in de AHL. Hij is de jongere broer van ex-NHL’er Justin Peters. De andere goalie is de ervaren Duitser Andreas Nenike, 31 jaar en de afgelopen jaren actief voor Neurenberg. Andere nieuwe imports zijn Alex Petan en Brett Findlay die vanuit Bolzano overkomen, Ryan O’Connor die een vaste waarde was de afgelopen jaren bij HIFK in Finland, de vanuit Salzburg overgekomen Bobby Raymond en Chris Rumble, die vorig jaar nog bij Bremerhaven speelde. Eigenlijk te veel nieuwkomers om op te noemen. De topscorer van vorig jaar, Matsumoto, schaatst nu in Keulen.

De wedstrijden

Iserlohn Roosters treft zaterdag 31 augustus om 17.00 uur op Tilburg Trappers De volgende dag volgt, afhankelijjk van het resultaat van de wedstrijd van zaterdag een duel tegen Fischtowen Pinguins of Krefeld Pinguine om 13.30 uur of 17.00 uur.

Verwachtingen

Op een handjevol spelers na, staat er feitelijk een volledig nieuwe ploeg in Iserlohn. De eerste oefenwedstrijd tegen Düsseldorf werd afgelopen weekeinde met 2-5 verloren. De Duitse-Canadees Jake Weidner en de uit zijn tijd bij Essen bij Tilburg wel bekende Julian Lautenschlager scoorden de goals. Voor Iserlohn is de Thialf Icehockeycup een belangrijke schakel richting de start van het seizoen waarin veel spelers aan elkaar moeten wennen. Kölner Haie is op 13 september de eerste tegenstander voor Iserlohn in het nieuwe seizoen.

Tickets

Kaartverkoop gebeurt via Vanplan.nl. Een passepartout voor beide dagen kost €53,60. Losse dagkaarten kosten €30,25, waarbij er korting is voor jeugd tot en met 17 jaar.

Klik hier voor de kaartverkoop >>>

Verwachtingen

Op een handjevol spelers na, staat er feitelijk een volledig nieuwe ploeg in Iserlohn. De eerste oefenwedstrijd tegen Düsseldorf werd vorige met 2-5 verloren. De Duitse-Canadees Jake Weidner en de uit zijn tijd bij Essen bij Tilburg wel bekende Julian Lautenschlager scoorden de goals. Een week later was er revanche met een 2-4 zege. Halmo, Hoeffel en Findley (2) scoorden de goals. Voor Iserlohn is de Thialf Icehockeycup een belangrijke schakel richting de start van het seizoen waarin veel spelers aan elkaar moeten wennen. Kölner Haie is op 13 september de eerste tegenstander voor Iserlohn in het nieuwe seizoen.

Beeld: Ticketpoint/Thialf Icehockey Cup