Vrouwenteam Thialf trainingskamp

14 december 201908:27

Door Joep Meijsen

Bon Dia Barcelona: Taiwan en Oostenrijk op het programma

Het Nederlands team heeft vandaag de ontmoeting met Taiwan op het schema staan, terwijl het Nederlands vrouwenteam als afsluiting van een trainingskamp de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Oostenrijk speelt.

Ruime zege

Het Nederlands team is het pre-Olympisch kwalificatietoernooi hier in Barcelona begonnen met een 17-1 zege op Mexico. Nick Verschuren had vier goals en twee assists, Bartek Bison schoot drie keer raak en Jordy van Oorschot had vier assists.


Lees hier het wedstrijdverslag met reacties en foto's >>>

Spanje - Taiwan

Spanje boekte een regelmatige 11-0 overwinning op Taiwan in de andere wedstrijd op de openingsdag. Opmerkelijk is dat elf verschillende spelers tot scoren kwamen voor de gastheren van het toernooi. Alberto Martinez en Bruno Baldris hadden een goal en twee assists. Andy Potts van de IIHF sprak na afloop met de bondscoach van Spanje, die tevreden was over zijn ploeg. 'Ik ben niet zo zeer tevreden over het feit dat we elf keer gescoord hebben, maar vooral dat we gespeeld hebben zoals we wilden. De jongens hebben van de eerste tot de laatste minuut hard gewerkt. Dat is onze identiteit. We hebben snel gespeeld, en met en zonder de puck een beetje agressief.'

Taiwan

Taiwan kwam dus niet tot scoren tegen Spanje en is de volgende tegenstander van Oranje. De wedstrijd is opnieuw te volgen via een livestream (zie hieronder). Taiwan, of Chinese Taipei, keerde pas enkele jaren geleden terug in de wereld van het internationale ijshockey. De ploeg speelt sinds 2016 weer in Division III van de structuur zoals de internationale ijshockeyfederatie die heeft opgebouwd. De ploeg doet ook voor het eerst in de geschiedenis mee aan de kwalificatie voor de Olympische Spelen en plaatste zich door in China de vorige voorronde te winnen.

Tegen Spanje kwam de ploeg weliswaar niet tot scoren, maar wist hier en daar wel kansjes te cre√ęren. Uiteindelijk was Spanje echter veel te sterk voor de Aziatische tegenstander. Voor Nederland is dit opnieuw een primeur. Nog nooit speelde Oranje tegen het land. Het is daarmee ook weer een onbekende tegenstander. Coach Bo Subr bekeek gistermiddag een deel van de training van Taiwan. 'Individueel hebben ze denk ik meer in huis dan Mexico', vertelde Subr na afloop van de wedstrijd van Nederland. 'Maar als wij naar onze mogelijkheden spelen, zou het geen probleem moeten zijn.'

Een opvallende speler in de opstelling is Holmes Lin, die af en toe in actie komt voor Niagara University op college-niveau in de Verenigde Staten. Hung-Ju Lin was de topscorer van Taiwan in de vorige ronde met drie goals en vier assists in drie wedstrijden. Hij geldt als een van de vaandeldragers voor het ijshockey in Taiwan.

Nationaal vrouwenteam

Het Nederlands vrouwenteam zit volop in de voorbereiding op het wereldkampioenschap dat straks in het Franse Angers wordt gehouden. De ploeg komt na twee ongeslagen kampioenschappen op rij uit in Division IA, het tweede niveau ter wereld. In Frankrijk wachten gerenommeerde tegenstanders als Zweden, Slowakije, Noorwegen, Frankrijk en Oostenrijk op de vrouwenploeg.

Afgelopen week werd een uitgebreid trainingskamp gehouden in Heerenveen. Daarbij kwam ook het heuglijke nieuws naar buiten dat de ploeg in zijn voorbereiding een stevige financi√ęle steun in de rug krijgt van het TeamKPN Sportfonds. Het was een intensief trainingskamp waar onder leiding van bondscoach Joep Franke onder meer kon worden gewerkt aan tactiek en systemen.

Fotograaf Martin de Jong legde een deel van de trainingen van het Nederlands vrouwenteam vast.

Oostenrijk

Als afsluiting van het trainingskamp speelt het Nederlands vrouwenteam dit weekeinde een dubbel tegen Oostenrijk. Vanmiddag om 16.30 uur staat de eerste wedstrijd op het programma, morgenochtend om 11.00 uur de tweede. Voor zo ver bekend zijn er helaas geen livestreams van deze wedstrijden beschikbaar.

Met Oostenrijk treft Oranje een tegenstander die straks ook op het WK in Frankrijk actief is en die al jaren in Division IA speelt. Afgelopen jaar eindigde de ploeg op de vierde plaats, maar daarvoor waren er in vier jaar drie tweede plaatsen, waarmee de ploeg dichtbij promotie was. Een prima tegenstander dus voor het Nederlands team om zich mee te meten. De meeste spelers spelen in eigen land, maar net als Nederland hebben ook zij internationals die actief zijn in de Zweedse competitie.

Ook voor Oostenrijk vormen de wedstrijden tegen Nederland de afsluiting van een meerdaagse trainingskamp, dat afgelopen donderdag begon. In de aanloop naar het WK komt de Oostenrijkse vrouwenploeg nog drie keer bijeen voor een gezamenlijke voorbereiding. Het WK begint op 12 april, waarbij de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk voor 15 april op het programma staat.