Kemphanen bruijsten workface 1112

10 februari 201223:30

Door Joep Meijsen

Brabantse clubs winnen in tussenronde

De Brabantse deelnemers aan de tussenronde boekten allebei een ruime overwinning op vrijdagavond. Tilburg won met 5-1 in Heerenveen, terwijl Eindhoven met 2-8 naar huis kon afreizen vanuit Amsterdam.

De tussenronde produceert tot nu toe weinig verrassingen. De vier ploegen die bovenaan stonden in de stand van de North Sea Cup lijken ook de teams te worden die de halve finales van de play-offs gaan halen. Het is alleen nog de vraag in welke combinatie die halve finales zullen worden afgewerkt. De wedstrijden van de komende twee weken zullen het antwoord op die vraag geven, alvorens het spektakel van de play-offs losbarst.

Tilburg Trappers won voor de tweede keer in de tussenronde van Friesland Flyers. In Tilburg werd het 9-1 voor de ploeg van Theo van Gerwen en in Thialf was het 1-5. Trappers pakte het initiatief in de wedstrijd met twee goals in korte tijd na veertien minuten. Robbert Maas opende de score en Raphael Joly slaagde erin de voorsprong te verdubbelen.

Voor een magere 650 toeschouwers in Thialf was het 36 seconden later alweer raak. Deze keer was het echter Friesland Flyers dat via de stick van Yan Turcotte wist te scoren en zo de spanning wist te houden in een eerste periode waarin Tilburg de betere ploeg was. Flyers kwam sterker uit de kleedkamer, maar wist dit in de tweede periode niet om te zetten in goals. Trappers kreeg ook kansen en wist vlak voor het tweede rustsignaal het net wel te vinden. Peter van Biezen haalde de trekker over.

De derde periode was daarna weer voor Tilburg, dat via Pippo Limnell en Diederick Hagemeijer de score nog verder opvoerde en daarmee de marge met Heerenveen in de stand opvoerde naar elf punten. De data voor de halve finales van de play-offs kunnen vast worden vastgelegd in Tilburg. Het is alleen de vraag nog wie de tegenstander wordt.

Volgens de huidige stand in de poules wordt dat de derby tegen provinciegenoot Eindhoven. De ploeg van Tommie Hartogs had het niet makkelijk in Amsterdam, maar vertrok uiteindelijk wel met een ruime 8-2 in de zak naar huis. De zeer goed op schot zijnde Kevin Bruijsten schoot drie keer raak, waarmee hij zijn totaal voor het seizoen naar 37 tilde. Alleen Raphael Joly (47) heeft meer doelpunten op zijn naam staan in de eredivisie.

Marcel Kars scoorde twee keer en staat nu op 32 goals, waarmee hij de nummer vijf is op de lijst van doelpuntenmakers. Het lukt Eindhoven echter pas in de tweede en derde periode om definitief afstand te nemen van Capitals. De ploeg uit de hoofdstad nam zelfs twee keer een voorsprong, vroeg in de wedstrijd via Joey Oosterveld en na elf minuten via ex-Kemphaan Calvin Pohlman. Aan het eind van de periode stond het door goals van Bruijsten en Kars echter toch nog 2-2.

In de openingsfase van de tweede periode verzorgde Kevin Bruijsten de goal die uiteindelijk de winnende zou zijn. Emil Andersson deed enkele minuten voor het einde van de periode nog een extra duit in het zakje. De slotperiode werd daarna gebruikt om verder uit te lopen via wederom Bruijsten en Kars, gevolgd door Paul Vincent en Levi Houkes.