Oranje GB WK Barmy Army 2017

28 april 201723:43

Door Joep Meijsen

Britten boeken monsterzege op Oranje

Het Nederlandse ijshockeyteam verloor vrijdagavond met liefst 14-0 van Groot-Brittannië. Het niveauverschil was simpelweg te groot. Toch houdt Oranje morgen kans op klassebehoud.

Het contrast tussen het feest in Tilburg en de gebogen hoofden van Oranje was groot. 'Daar staat toch een groot deel van het team', zei captain Kevin Bruijsten na afloop. 'Ik hoor nu van jou dat ze kampioen zijn geworden. Mijn gedachten zijn nu natuurlijk niet in Tilburg. Maar ik ben blij voor ze. Ze hebben er hard voor gewerkt en het is een verdiend kampioenschap.'

Dat het een lastige opgave zou worden vandaag tegen de Britten was duidelijk. De gastheer in het kampioenschap heeft de wind in de rug en speelt met veel zelfvertrouwen. Team GB bleef ook de hele wedstrijd jagen op doelpunten en liet de teller uiteindelijk pas stoppen bij veertien goals. Oranje op zijn beurt kon slechts af en toe offensief een vuist maken en bleef doelpuntloos.

Oranje GB WK British goal2 2017

Voor captain Bruijsten was na afloop de conclusie duidelijk. 'We hebben het er net met de jongens over gehad; dit is een wedstrijd die we niet gespeeld hebben. Snel vergeten. Morgen wacht de wedstrijd tegen Estland en het is voor ons nog altijd mogelijk om in deze klasse te blijven. We moeten morgen even kijken hoe de uitslag van Kroatië is, maar de opdracht is eigenlijk ongewijzigd: we moeten winnen van Estland.'

De Esten maakten de situatie eerder op de dag ingewikkelder door te winnen van Kroatië, waardoor Nederland nu nog de enige puntloze ploeg is in Division IB. Nederland zal eerst moeten afwachten of Kroatië in de openingwedstrijd van de slotdag minimaal één punt pakt tegen Litouwen. Als dat het geval is, heeft Oranje genoeg aan winst in reguliere speeltijd tegen Estland om zich te handhaven.

Oranje GB WK British goal 2017

Als Kroatië in reguliere speeltijd verliest van Litouwen, zal Nederland met minimaal drie doelpunten verschil moeten winnen van Estland om klassebehoud veilig te stellen. De wedstrijd tussen Oranje en Estland wordt morgen om 17.00 uur gespeeld.

Alle foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)