WK Jaca Chris Eimers bank

10 april 201609:18

Door Joep Meijsen

Buenos días desde Jaca: Dag 2

Het is een drukke dag voor het Nederlandse ijshockey. Vanmiddag beslissingen in Asiago, Brasov en Tilburg en vanavond speelt de nationale mannenploeg tegen gastland Spanje. Voor de Belgen staat er vanmiddag om 13.00 uur een wedstrijd tegen Servië op het programma.

Het was gisteren een interessante dag in Jaca. Buiten straalde de zon over het bergachtige landschap en binnen in de hal wisten zowel Nederland als België de eerste punten binnen te slepen. De publieke belangstelling was heel aardig. Voor de wedstrijd van Oranje zat de hal al aardig vol en voor de 2-0 zege van de Spanjaarden op China liep het hele dorp uit. Ook vanavond tegen Nederland wordt een volle hal verwacht.

De interesse vanuit de media voor dit toernooi is niet groot. Een Spaanse radiojournalist vatte het gisteren pakkend samen. ‘In Spanje draait alles om voetbal. En als ze daar alles over geschreven hebben, besteden ze nog wat aandacht aan voetbal.’ Een echte persruimte ontbreekt dan ook in het ijsstadion in Jaca. De ruimte die hier normaal voor zou worden gebruikt is nu gereserveerd voor vertegenwoordigers van de IIHF. De Spaanse journalist mag een kort verslagje sturen naar een radiozender en schrijft voor zijn eigen blog.

In Tilburg zal de hal vanmiddag (15.00 uur) goed vol zitten voor het beslissende vijfde duel tegen Peiting. Trappers is nog ongeslagen in eigen huis tijdens de play-offs in de Oberliga en is dus de favoriet voor het bereiken van de finale. Dat vinden ook de bookmakers. Wie bij Bwin.com inzet op winst voor Tilburg krijgt 1,45 keer zijn inzet terug, voor een zege van Peiting in reguliere speeltijd wordt 4,5 keer de inzet terugbetaald.

Als Tilburg inderdaad wint vanmiddag wacht in de finale Bayreuth als tegenstander. De Tigers schakelden de grote favoriet voor de titel in de Oberliga, Regensburg, in vier wedstrijden uit. Dit betekent dat de favorieten uit Nord en Süd, Duisburg en Regensburg, zich allebei niet hebben geplaatst voor de finale. De ontknoping van de Oberliga is er een vol verrassingen en dat is toch anders dan in Nederland de laatste jaren, waar mensen vooraf de finale meestal wel konden voorspellen.

De dames van Oranje strijden vanmiddag vanaf 17.00 uur voor het vege lijf in Asiago. Tegenstander is Letland, dat tot nu toe drie van zijn vier wedstrijden wist te winnen. Dit was niet zoals vooraf was verwacht. Waar de laatste plaats tot nu toe in het toernooi aan te wijten is, is van afstand moeilijk te beoordelen. Nederland heeft echter (gedeeld) de minste goals voor en de meeste goals tegen tot nu toe in het toernooi.

Nederland kan zich niet meer zelfstandig handhaven. De ploeg is ook afhankelijk van de andere uitslagen. Als alles mee zit en Oranje slaagt erin de Letten te verslaan is het ook nog mogelijk om vierde te worden en daarmee het toernooi toch nog op een positieve manier af te sluiten. Hoe het vandaag ook afloopt, er zal ongetwijfeld gekeken worden naar redenen waarom het damesteam zo’n moeizaam toernooi speelt.

Een uurtje eerder dan de dames (16.00 uur) speelt ook de U18 van Nederland zijn eigen finale. Dit team heeft zijn lot wel volledig in eigen hand, want tegenstander Kroatië haalde tot nu toe dit toernooi ook nog geen punt. Nederland heeft met maar vijf doelpunten voor en 27 tegen wel het slechtste doelsaldo. Een overwinning op welke manier dan ook zou echter toch voldoende zijn voor handhaving.

Als Nederland verliest, gaat het op U18-niveau spelen tegen teams als Spanje, Servië, China, IJsland en België. Inderdaad exact de tegenstanders van het ‘grote’ Oranje hier in Jaca. Zo heel gek is het dus niet dat ook de U18 eventueel op dit niveau gaat spelen. Vraag is of de U18 beter had gepresteerd als er nog een centrale talentopleiding in Eindhoven was geweest. Het advies van Chris Eimers aan talentvolle Nederlandse jeugdspelers is glashelder: je moet naar het buitenland om verder te groeien. Ook al betekent dit dat sommige van deze spelers niet beschikbaar zijn voor selectie.

Dat brengt ons terug hier in Spanje, waar de zon op zondagochtend alweer aanstalten maakt om boven de bergrug uit te stijgen. Oranje slaat vandaag de ochtendtraining over. Eimers gisteren na de wedstrijd: ‘Rust is nu het belangrijkste. Spelers uit de BeNeLiga zijn nu minder gewend aan een intensief schema. Het is belangrijk dat de jongens veel water drinken, goed eten en op tijd gaan slapen. Met rust help ik ze meer dan met een ochtendtraining.’

We beginnen straks om 13.00 uur echter met de Belgen tegen de Serven. Vorig jaar was het WK Division IIA een toernooi waarbij iedereen van iedereen kon winnen, met uitzondering van het oppermachtige Roemenië. Vorig jaar won België dankzij een treffer van Mitch Morgan in overtime met 3-2 van de tegenstander van vandaag. Hopelijk lukt het vanmiddag wel om ook wat reacties uit het Belgische kamp te verzamelen.

Het wordt een drukke, interessante dag vol ijshockey vandaag. Heerlijk.

Foto's: Wim van Beijsterveldt, Marco Spelten, Victor de Vries

Trappers vs Peiting juichen
WK2016 Ned Ita de Jong ps