Hyc celebrate home2 1112

28 augustus 201313:49

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Herentals

Herentals heeft in de persoon van Cody Chikie de vierde buitenlandse speler aan de selectie toegevoegd. Terwijl de zomerzon maar blijft schijnen, zet IJshockey.com de rubriek De Tussenstand voort, met in deze editie dus aandacht voor de enige Belgische club in de Nederlandse competitie.

Nieuwkomers: Evan Mosey, Patrik Prokop, Cody Chikie, Craig Voakes

Aantal bezette importposities: 4/5

Coach: Paul Vincent (nieuw)

Goalies: Bjorn Steijlen is inmiddels 36 jaar oud, maar nog altijd de nummer √©√©n van Belgi√ę. De veteraan uit de Nederlandse competitie deelt zijn positie met twee generaties andere Belgische goalies, de 27-jarige Kevin van Looveren en de 21-jarige Mike Jansen. Daarmee is de positie van sluitpost in ieder geval kwantitatief goed bezet. De goalies zullen wel wedstrijden moeten stelen namens hun club, zoals Tomas Pek dat twee jaar geleden deed, wil Herentals daadwerkelijk meespelen om de prijzen in Nederland.

Defense: Herentals heeft grotendeels dezelfde defensie als vorig jaar, alleen de buitenlanders zijn ingeruild. Evan Mosey komt rechtstreeks van een sterke Amerikaanse universiteit, terwijl Patrick Prokop een interessant verhaal lijkt als ex-Tsjechisch jeugdinternational met heel veel ervaring op het hoogste jeugdniveau in Canada. Verder zijn de Belgische internationals Jens Engelen, Jordan Paulus, Lorenz Sneyers, Ben Torremans en Nils Vroemans weer van de partij en is de jonge Thijs van Laere ook toegevoegd aan de selectie.

Forwards: Matt Crowell en Tyler Melancon waren vorig jaar bijzonder succesvolle imports voor Herentals. Het duo was goed voor 59 goals en 92 assists en alleen Raphael Joly scoorde vorig seizoen meer goals dan Matt Crowell. Dat zijn grote schaatsen om te vullen, vooral omdat Kevin Undershute in een half seizoen ook nog eens negentien keer scoorde. De 21-jarige Cody Chikie is de laatste aanwinst. Een speler met bijna honderd punten in tweehonderd wedstrijden op het hoogste jeugdniveau in West-Canada. Na een jaar op universiteitsniveau in eigen land begint de Canadees bij Herentals aan zijn eerste buitenlandse avontuur. De andere aanvallende import, de 27-jarige Craig Voakes, maakt zijn rentree in het ijshockey na drie jaar afwezigheid. Ooit goed voor anderhalf punt per wedstrijd in de Canadese universiteitscompetitie en bijna honderd doelpunten in de Ontario Hockey League. Het wordt interessant om te zien hoe lang hij nodig heeft om in vorm te komen.

Belangrijk voor de club is dat de broers Mitch en Vincent Morgan bij Herentals blijven ijshockeyen. Het blijven twee van de beste spelers in Belgi√ę. De club heeft verder nog de beschikking over een reeks internationals, waaronder Ben en Joep Vercammen, Dries Leirs, Yente Fransen en Timo Dewin. De club heeft bovendien nog een importplek over.

Coach: Paul Vincent was de afgelopen jaren bij vlagen een weergaloze speler in de Nederlandse ijshockeycompetitie. Vorig jaar deed hij als assistent bij het toenmalige CTO ervaring op en nu gaat hij zijn debuut maken in de eredivisie. Als speler was het al iemand die de lijnen uitzette op het ijs, een interessante keuze voor Herentals als opvolger van echte clubman Bill Morgan.

Conclusie: Herentals heeft heel veel scorend vermogen ingeleverd met het vertrek van Crowell en Melancon. De ploeg speelde vorig jaar bij vlagen prima ijshockey, maar zakte ook een paar keer door het ijs. Dit jaar neemt de ploeg voor het eerst helemaal volwaardig deel aan de Nederlandse competitie en bekerstrijd en zal het streven naar meer pieken en minder dalen. Een plek in de play-offs moet met deze selectie mogelijk zijn.