Hijs vs Flyers 2018 Turcotte vs Sjodin

21 maart 201807:57

Door Joep Meijsen

Den Haag na penaltyshots op de drempel

Den Haag sleepte dinsdagavond op het tandvlees de overwinning binnen in het derde duel van de finaleserie van de Beneliga. Dit betekent dat de ploeg van Chris Eimers nog maar Ă©Ă©n zege verwijderd is van het kampioenschap. In eigen huis moesten uiteindelijk penaltyshots de beslissing brengen.

Het is geen ijshockeyserie voor mensen met een zwak hart. De ruim 2100 toeschouwers in De Uithof kregen een wedstrijd voorgeschoteld waarin de beide ploegen keihard moesten werken voor de doelpunten, maar die tot het laatste moment in balans was. Penaltyshots moesten de beslissing brengen. Namens Den Haag was het Oliver Pataky die het derde penaltyshot binnenschoot, terwijl aan de andere kant Fabian Schotel de inzet van Ronald Wurm wist te keren. Daarmee is Den Haag nu dus nog maar Ă©Ă©n overwinning verwijderd van de titel. Zaterdagavond in Heerenveen staat het vierde duel in de serie op het programma.

Het was bijna wreed om het duel met penaltyshots te beslissen. Zo meeslepend en spannend was het derde duel in de finaleserie. En het was ook bijna niet nodig geweest. In overtime kreeg Heerenveen een paar goede kansen om het duel te beslissen tijdens een powerplay en seconden voor tijd was Jeffrey Melissant shorthanded dichtbij de winnende goal, maar zijn rush naar voren eindigde met een save van Sjoerd Idzenga. De Tilburgse center van Den Haag mocht enkele minuten later opnieuw de confrontatie aan, tijdens de serie penalty's, en was daar wel succesvol. Zoals de eerste vijf penaltyshots werden geconverteerd.

Het was in de weer goedgevulde Uithof een duel dat lange tijd doelpuntloos bleef. Dat betekende echter zeker niet dat het een saaie wedstrijd was. De finaleserie in de Beneliga gaat tussen twee teams die buitengewoon aan elkaar gewaagd zijn en uiteindelijk zijn het kleine dingen die een duel in zo'n serie beslissen. Dat had zomaar het moment kunnen zijn een minuut of negen voor tijd waar Heerenveen op de blauwe lijn de defensie van Den Haag te snel af is voor een twee-op-een-situatie waarin Kevin Nijland het eerste doelpunt van de wedstrijd scoorde. De 24-jarige forward uit de eigen kweek van Flyers werd bedolven onder juichende teamgenoten.

Hijs vs Flyers 2018 vliegen

Het was echter een opstootje voor het doel voor Heerenveen waarbij Yan Turcotte het aan de stok kreeg met Viktor Sjodin. De Frans-Canadees kreeg een dubbele straf, waardoor Den Haag ineens met een man meer op het ijs stond. Daarbij ging de puck goed rond tot de vrijstaande Joey Oosterveld werd gevonden die met een schuiver beide teams weer op gelijke hoogte bracht en de extra tijd en uiteindelijk de penaltyshots noodzakelijk werden.

Het was een duel op het scherpst van de snede waarin veel te genieten viel voor het publiek. Beide teams schiepen zich ook voldoende kansen om eerder tot scoren te komen, maar het ontbrak aan afronding. Dat was ook te danken aan Sjoerd Idzenga en Fabian Schotel, die beiden weer een sterke wedstrijd keepten. Het belooft allemaal veel voor het vierde duel in de serie, dat komende zaterdag in Thialf wordt gespeeld. Flyers moet winnen om in de serie te blijven, Den Haag mag winnen om kampioen te worden.

Een vijfde duel tussen deze twee ploegen is echter ook een niet te versmaden vooruitzicht. Voor zo'n duel zouden eigenlijk de reglementen moeten worden aangepast en met een veel langere overtime moeten worden gespeeld zodat het niet op penaltyshots aankomt.

Hijs vs Flyers 2018 gelijkmaker oosterveld