Eaters celebrate vs flyers 1112

1 oktober 201100:00

Door Joep Meijsen

Eaters begint met uitzege

Geleen heeft de openingswedstrijd van het seizoen omgezet in een overwinning. De ploeg van Chris Eimers was in Thialf tegenstander Friesland Flyers met 3-4 de baas. Shawn Collymore scoorde in de derde periode de winnende goal.

Het was een redelijk snelle en attractieve pot ijshockey voor zo'n 1300 toeschouwers. Flyers was duidelijk de betere ploeg in de eerste twintig minuten, waarna Geleen de controle over de wedstrijd overnam. ‚ÄėOver de volle zestig minuten bekeken waren wij de betere ploeg, maar dit Heerenveen is een lastige tegenstander', zei Eaters-coach Chris Eimers na afloop.

Hem viel vooral het goede spel van doelman Martijn Oosterwijk op. ‚ÄėIk denk dat we vanavond de toekomstige goalie van Oranje hebben gezien. Vooraf zei iedereen dat de positie van doelman het zwakke punt van Heerenveen zou zijn, maar daar heb ik vandaag niets van gezien. Voor mijn ploeg gold dat we bij vlagen goed speelden, al waren er wel de typische zenuwen van de eerste wedstrijd van het seizoen.'

Volgens Hans Kroon besloten hij en Justin Bekkering vandaag pas dat Oosterwijk de start zou krijgen in de openingswedstrijd. ‚ÄėHij heeft het goed gedaan. Ik ben erg te spreken over de inzet van de ploeg vandaag. Iedereen had het deze zomer over Geleen en hun op papier goede selectie, maar wij hebben er vandaag een goede wedstrijd van gemaakt. De gelijkmaker valt uiteindelijk niet, maar we zijn er tot de laatste seconde voor gegaan.'

Het duurde in Thialf precies 24 seconden voordat het publiek kon juichen. Bert van den Braak scoorde van dichtbij, al had het leidende trio er wat tijd voor nodig om tot de conclusie te komen dat de puck inderdaad de lijn was gepasseerd. De goed debuterende Joey Sides maakte de Friese vreugde compleet met een shorthanded goal. De forward veroverde de puck, ging alleen op Heinonen af, werd van achteren onderuit gehaald, maar scoorde vallend met een backhand in de bovenhoek.

Heel lang mocht Flyers echter niet genieten van de ruime voorsprong. Kip Workman maakte in dezelfde powerplay nog de 2-1. De goal vormde een beetje de ommekeer in de ontmoeting. Waar Flyers tot op dat moment de meeste controle had gehad, was het nu Geleen dat het meeste puckbezit had, daarbij gesteund door enkele powerplays. Flyers bleef echter gevaarlijk bij uitbraken, waarbij vooral de lijn met Sides en de beide Vissers al aardig op elkaar ingespeeld lijkt.

Het was echter de goed schaatsende Ian McDonald die twee Flyers-verdedigers het nakijken gaf en koel de 2-2 binnenschoot. Het overwicht van Geleen kreeg in de tweede periode nog verder vorm toen Jeffrey Mens van dichtbij kon intikken na een klutssituatie voor het doel van Martijn Oosterwijk.

De derde periode zorgde voor meer vuur in de wedstrijd, met kleine opstootjes rond de bank en een Flyers dat goed aanzette op jacht naar de gelijkmaker. Die viel kort na een van de opstootjes toen Brent Janssen de puck onderschepte, alleen op Sami Heinonen af kon, maar van achteren werd neergehaald door Matt Glasser. Scheidsrechter De Brabander kende direct het penaltyshot toe, dat door Janssen op simpele wijze werd geconverteerd.

Uiteindelijk was het toch Geleen dat er met de winst vandoor ging. De fysiek sterke Shawn Collymore probeerde het halverwege het aanvalsvak maar eens met een schot en zag de puck via de handschoen van Oosterwijk nipt over de doellijn belandden. Het slotoffensief van Flyers leverde wel kansjes op, maar geen doelpunten.

Geleen mag na de lange busrit naar huis zaterdag alweer aan de bak. Herentals komt dan op bezoek in Glanerbrook. Heerenveen heeft zondag de uitwedstrijd tegen Tilburg op het programma staan.