Eaters herauf close 0809

22 februari 200900:00

Eaters komt op voorsprong

Geleen zette op carnavalszaterdag een belangrijke stap op weg naar de halve finales van de play-offs. De Limburgers pakten in de eerste periode het initiatief tegen Groningen en lieten dat niet meer los. Nijmegen en Heerenveen gaan woensdag op herhaling, na een spannende ontmoeting in Thialf.

Geleen Eaters - Groningen Grizzlies

Zo'n elfhonderd toeschouwers waren aanwezig in Glanerbrook, waarvan een belangrijk deel verkleed. Het carnaval ging voor Geleen van start met een soepele overwinning op Groningen, een tegenstander die zich eerder in het seizoen een lastige had getoond voor het team van Uli Egen. Op deze zaterdagavond maakten de Groningers eigenlijk geen schijn van kans, nadat Eaters in de eerste periode het initiatief nam.

Daarbij verloor Groningen in de loop van de wedstrijd ook nog de belangrijke aanvaller Derek Bachynski. ‘Wat moet ik doen in dit soort wedstrijden. Met één lijn spelen?', vroeg coach Sergey Yashin zich na afloop van de wedstrijd af. ‘Ik kan Lance Morrison toch niet zestig minuten op het ijs zetten. Onze derde lijn incasseerde vandaag drie doelpunten en dat was beslissend', zei hij in reactie op de 5-2 zege.

Zijn collega Uli Egen had juist complimenten voor zijn derde lijn. ‘Die scoren vandaag twee doelpunten, hoewel er een onterecht wordt afgekeurd. Ik denk dat wij verder de ervaring in onze ploeg vandaag goed gebruikt hebben. Wij hebben veel spelers die weten hoe het in de play-offs in Nederland gaat en dat is belangrijk. De wedstrijd morgen in Groningen zal zwaar worden, maar dit is natuurlijk een goed uitgangspunt.'

De slimme Lance Herauf opende in de zevende minuut de score na een wat onwennige openingsfase voor beide teams. Enkele minuten later schoot Andrew Derton vanaf de zijkant van het net de tweede treffer binnen, terwijl Lambert Keulen de derde goal voor zijn rekening nam. Daarbij zag het er defensief lang niet altijd goed uit voor de Groningse formatie.

De tweede periode nam Eaters bewust of onbewust wat gas terug en kon Groningen meer het spel bepalen. Na enkele minuten viel echter Derek Bachynski uit met een vervelende hamstringblessure. Een ongeluk, geen overtreding. ‘Dat is het einde van het seizoen voor hem', zei Yashin somber. In de seconden na de onderbreking waarbij Bachynski van het ijs werd getild scoorde Blair Lefebvre echter wel een goal voor Grizzlies.

Het was wederom Lance Herauf, die met de week belangrijker lijkt te worden voor Geleen, die de marge herstelde. Direct na de treffer van Lefebvre raakte de aanvaller betrokken bij een schermutseling rond het doel, waarbij twee Groningers en één Eater naar de strafbank werden gestuurd. Herauf liet dit buitenkansje niet liggen en gooide het duel direct in het slot.

De derde periode was er nog louter voor de statistieken. Beide teams namen nog een powerplaygoal voor hun rekening, Noel Coultice en Casey Bartzen scoorden de treffers. Yashin: ‘Ik hou hoop. Thuis met ondersteuning van ons eigen publiek kan er vanalles gebeuren.' De wedstrijd in Geleen stond onder leiding van scheidsrechter Bergman, die werd geassisteerd door twee Belgische linesmen.

Heerenveen Flyers - Nijmegen Devils

Nijmegen en Heerenveen gaan woensdag op herhaling. Flyers pakte in eigen huis een spannende 5-3 overwinning en dwong daarmee een beslissende derde wedstrijd in Nijmegen af. Daarmee lijkt de serie tussen de nummers vier en vijf van de competitie ook inderdaad de spannendste van deze later ingeplande tussenronde van de play-offs.

De overwinning van Heerenveen was verdiend na twee goede periodes ijshockey. Nijmegen kwam weliswaar in de slotperiode nog terug, maar met een empty netgoal in de slotminuut scoorde Travis Chapman niet alleen zijn tweede goal van de avond, maar besliste hij ook de ontmoeting definitief in het voordeel van Flyers.

Flyers leek in de eerste twintig minuten makkelijker om te gaan met de zenuwen dat dit de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn, dan Nijmegen met de kans om door te stoten naar de halve finales. Travis Chapman zorgde na twee minuten spelen voor vroeg succes om Flyers de wind in de rug te geven. Een voorsprong die in de tiende minuut werd verdubbeld door Hans Kroon. Hoewel Stephan Kreuzmann iets terugdeed voor Nijmegen, was er geen twijfel dat de eerste periode naar Heerenveen ging.

De openingsminuten van de tweede periode waren ook al voor Flyers dat via Michael Nason en Jamie Visser uitliep naar een riante 4-1 voorsprong. In de slotminuut van de periode was het echter Phil Aucoin die Nijmegen de hoop op een comeback gaf. Met twee Nijmegenaren en één Fries in de strafbank scoorde hij shorthanded. Toen diezelfde Aucoin er negen minuten voor tijd 4-3 van maakte, gingen de meegereisde Nijmeegse fans er eens goed voor zitten, maar tot een gelijkmaker kwam het niet en Travis Chapman wist de puck in het lege net te werken en definitief een derde wedstrijd af te dwingen.