Eaters vs hyc juich 170213

17 februari 201323:47

Door Joep Meijsen

Eaters viert doorstart met ruime zege

Geleen Eaters vierde de doorstart in de Eredivisie met een ruime 8-3 overwinning op Herentals. De club wacht echter nog de nodige uitdagingen de komende maanden.

Van al het tumult van de afgelopen week was in het met ruim zeshonderd toeschouwers gevulde Glanerbrook op het eerste oog niet veel te merken. Van de koffiedames tot de persvoorlichter, de organisatie in Geleen functioneert gewoon door. Alleen de gebruikelijke zanger van het Limburgse volkslied ontbrak zondagavonc, waardoor de Geleense fans uit volle borst zelfstandig over het bronsgroen eikenhout in de provincie moesten zingen.

Achter de schermen is echter wel veel veranderd. Bij de wedstrijd waren drie organisaties betrokken, de oude stichting onder leiding van de curator, de nieuwe stichting met Govert van der Vaart als voorzitter en de al eerder opgerichte sponsorstichting. De curator zelf was aanwezig in de businessruimte, net als oud-voorzitter Jack Amerika, die tijdens een toespraak op het ijs werd bedankt voor zijn grote verdienste voor het Limburgse ijshockey en een ovatie ontving van het aanwezige publiek.

Van der Vaart is geen nieuwkomer in het Limburgse ijshockey. ā€˜Ik was al eerder voorzitter in de tijd van Meetpoint Eaters, het tijdperk van de B-trainā€™, vertelt hij aan IJshockey.com. ā€˜Het leiden van een ijshockeyclub kost enorm veel tijd, waarbij geldzaken 90 procent van de tijd innemen. Ik had toen het voordeel dat ik bij de hoofdsponsor werkte en dus ook overdag tijd in het ijshockey kon steken. Nu ben ik gepensioneerd en heb ik tijd genoeg.ā€™

Toch is bij de doorstart gekozen voor een nieuwe constructie. ā€˜De financiĆ«n komen helemaal bij de sponsorstichting te liggen. Wij maken een budget en de sponsorstichting moet dat goed- of afkeuren. Als bestuur houden wij ons alleen bezig met het organiseren van het ijshockey.ā€™

Voorlopig gebeurt dat in ieder geval nog in de Eredivisie. Mede door de steun van een aantal trouwe sponsoren en talloze acties van de actieve supportersvereniging van Eaters. Voor volgend jaar moet nog gekeken worden wat mogelijk is, waarbij in ieder geval informeel wordt gespeculeerd over een stap terug naar de Eerste Divisie. Voorlopig zijn de fans in Geleen dankbaar dat hun ploeg het seizoen kan afmaken en voorzitter Van der Vaart sloot zijn speech op het ijs in ieder geval af met een strijdbaar ā€˜op naar de finaleā€™.

Herentals vormde zondagavond slechts een beperkt obstakel voor Eaters. De Belgische ploeg verdedigde slordig en wist aanvallend weinig rendement te halen uit kansen. Eaters daarentegen wist een aantal mooie aanvallen op te zetten, met uiteindelijk een 8-3 overwinning als beloning.

De wedstrijd begon met een opstootje na een check van Bryan Main, waarna de strafbanken zich al meteen flink vulden. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond Eaters met een man meer op het ijs en wist Michael Looby van dichtbij de openingstreffer te scoren. Mike Forgie wist daarna een goede combinatie voor het doel met Mitch Bruijsten af te ronden na een straf tegen Glenn Bakx. Herentals deed iets terug via Kevin Undershute, die het snelst reageerde op de rebound na een prima actie van Matt Crowell.

Met drie goals in de laatste zes minuten van de periode nam Eaters definitief afstand van de Belgische tegenstander. Eerst was het Lars van Sloun die een pass van achter het doel van Tomo Hafner afrondde, vervolgens profiteerde Mitch Bruijsten van een goede schaatsactie van dezelfde ervaren Sloveen. Tenslotte profiteerde Akim Ramoul van onzorgvuldigheden bij Herentals.

De ontmoeting was daarmee eigenlijk wel beslist, hoewel Matt Crowell met een keurige deflectie nog wel zijn gebruikelijke doelpunt meepikte namens Hyc. De mooiste treffer kwam echter op naam van Eaters, waarbij David Burgess op de powerplay een kunststukje uithaalde om Erik Tummers in staat te stellen te scoren op de powerplay.

Na een tweede opstootje, inclusief een bokspartij tussen Ben Torremans en Luca Heutmekers, was het David Burgess zelf die de voorsprong van Geleen uitbouwde naar 7-2. Tomo Hafner en Don Geerts wisselden nog treffers uit in de slotperiode, waardoor Eaters de doorstart met een ruime overwinning kon gaan vieren.