Gijs ijshal overzicht 1617

9 oktober 201600:49

Flyers te sterk in derby tegen GIJS

Heerenveen won zaterdagavond met ruime cijfers in Kardinge. Ronald Wurm, Kevin Nijland en Tony Demelinne scoorden ieder tweemaal in de 1-8 zege op GIJS Groningen.

Derby van het Noorden

De 750 toeschouwers in Kardinge zagen vanaf het begin een dominant Flyers in de strijd van het Noorden. De bezoekers uit Friesland kregen volop kansen in de eerste tien minuten. Maar net als in de eerste wedstrijden dit seizoen, stond het vizier nog niet scherp bij de regerend bekerwinnaar. Het beste voorbeeld hiervan was Pippo Limnell. De verdediger mocht halverwege het aanvalsvak vrij aanleggen, maar schoot de puck zelfs over het plexiglas. Bij Groningen speelde goalie Jeff Honebeeke wel een puike eerste periode en wist hij meerdere malen het openingsdoelpunt te voorkomen.

Halverwege de eerste periode kreeg GIJS vanuit het niets een powerplay na een straf tegen Marco Postma. Een minuutje later kreeg Postma gezelschap van Limnell die de puck over de boarding schoot. Die powerplay leidde tot het eerste schot van de wedstrijd voor de thuisploeg. De Tsjech David Bartos dwong goalie Jorrit Vos tot zijn eerste redding. Toch kwam GIJS na die powerplay wat vaker onder de druk van Flyers uit. Twee minuten voor de pauze was Danny Kerstholt zelfs dichtbij de 1-0. De hardwerkende aanvaller raakte echter de paal.

Doelpuntrijke periode

Na de eerste pauze ging het al snel mis voor Groningen. Al na 62 seconden lag de 0-1 achter Honebeeke. Ronald Wurm schaatste zich vrij en passserde Honebeeke. Daarna volgde hetzelfde spelbeeld als in de vorige periode. Flyers met veel druk en kansen en wat sporadische uitbraken van Groningen. Rodney Kuiper en Wesley Zoutman zorgden met goede schoten voor het gevaar.

In de 32e minuut nam Heerenveen definitief afstand van Groningen. Twee snelle Friese passes en een Groningse verdediger die te gretig inschaatste, zorgden ervoor dat Tony Demelinne oog in oog met Honebeek kwam te staan: 0-2. Twintig seconden later maakte Kevin Nijland er al 0-3 van en daarmee was het hek van de dam. Dezelfde doelpuntenmakers verdubbelden in het restant van de periode de voorsprong naar 0-6.

Eretreffer

In de laatste periode wist Groningen in ieder geval de eretreffer te scoren. David Bartos verpestte de shut-out van Jorrit Vos. Aan de andere kant scoorden Limnell en Postma nog, zodat Groningen voor de tweede keer dit bekerseizoen met 8-1 verloor.