Eaters vs kemphanen 041212

4 december 201223:51

Forgie bezorgt Eaters derde duel

Geleen Eaters wist dinsdagavond in eigen huis op het nippertje de kans op een plek in de bekerfinale af te dwingen. Een minuut voor tijd profiteerde Mike Forgie van een powerplay om de winnende goal binnen te schieten tegen Eindhoven Kemphanen.

Sean Muncy keerde vorige week terug van een blessure en speelde dinsdagavond een uitstekende wedstrijd. De 27-jarige Amerikaan was betrokken bij beide Eindhovense treffers die het duel in een sfeervol Glanerbrook in evenwicht hielden. Twee minuten voor tijd liep hij een beetje ongelukkig tegen een delay of game op, die Forgie in staat stelde de wedstrijd te winnen.

Dat gebeurde in een wedstrijd waarin het momentum verschillende keren wisselde. Geleen Eaters was vooral in de eerste periode onherkenbaar van de ploeg die een week eerder nog ongecoördineerd en soms lusteloos rondschaatste. De ploeg van Andy Tenbult speelde in de eerste twintig minuten fysiek, vol inzet en wist het spel bij vlagen te domineren.

De fase waarin Eaters veel druk wist te zetten op het doel van Edward Noortman, Deniz Mollen ontbrak op het appèl vanwege ziekte, leverde echter geen beslissende voorsprong op. In het restant van de wedstrijd wist Eaters het hoge tempo niet vol te houden en slopen er weer veel slordigheden in het spel van de ploeg. Vooral in de slotperiode leek Kemphanen de meeste aanspraak te maken op een winnende goal en daarmee een plek in de bekerfinale.

Kemphanen was vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen via een treffer van Jan Bohac. De Tsjech profiteerde van defensief geschutter achterin bij Geleen, waarbij de puck op een presenteerblaadje werd aangeboden recht voor het doel van Sami Heinonen. De Fin had geen schijn van kans om zijn ploeg te behoeden voor een achterstand.

Eaters had op dat moment al wel het beste van het spel en liet zich door de tegentreffer niet uit het veld slaan. Drie minuten later schaatste Michael Looby handig het vak in na klungelig werk op de blauwe lijn van de Kemphanen-defensie en klopte Noortman met een hard schot laag in de hoek voor de gelijkmaker.

Diezelfde Eindhovense doelman wist na dertien minuten geen zicht te krijgen op een handig schot van Tomo Hafner, die recht voor het doel door een kluwen van spelers heen raakschoot en daarmee de Limburgers op voorsprong bracht. Hoewel Eaters het overwicht het grootste deel van de periode volhield, kreeg ook Kemphanen kansen. Marc Donders werd daarbij het beste in stelling gebracht. Sami Heinonen wist hem echter te stoppen.

De beide teams wisten de amusementswaarde van de eerste doorgang niet voort te zetten in de tweede periode. Het tempo in de wedstrijd ging duidelijk omlaag en er werden nog maar weinig kansen gecreëerd. Kemphanen kreeg tot drie keer toe een powerplay, maar slaagde er niet in gevaarlijk te worden.

De laatste van die drie powerplays, een straf tegen Glenn Bakx, liep echter nog een stukje door in de derde periode en nu was het wel raak. Scherpschutter Greg Collins haalde de trekker over. Het vormde de inleiding voor de beste fase van Eindhoven in de wedstrijd.

De ploeg van speler-coach Josh Mizerek had veel puckbezit en dook regelmatig gevaarlijk op voor het Geleense doel. Zonder dit echter om te zetten in meer doelpunten. Andy Tenbult leek de bui echter al te zien hangen en besloot een time-out aan te vragen om zijn ploeg weer op scherp te zetten.

Twee powerplays boden Eaters daarna de mogelijkheid om weer controle te krijgen over de wedstrijd, met de winnende goal van Mike Forgie als resultaat. Kemphanen haalde de doelman nog van het ijs, maar dat zorgde er alleen maar voor dat Mitch Bruijsten de eindstand op 4-2 kon brengen.

Daarmee is de stand in de best-of-three nu 1-1. De beslissende derde wedstrijd wordt over precies een week, weer op een dinsdagavond, wederom gespeeld in Geleen.