2008 0897

20 oktober 201910:20

Door Joep Meijsen

Game Day: Drie keer Duitsland - Nederland

Drie Duits-Nederlandse ontmoetingen vandaag op het programma, twee keer in de Inter Region Cup en natuurlijk de wedstrijd van Trappers in de Oberliga. In deze Game Day kijken we terug naar gisteren en vooruit naar vandaag, met ook nog een bezoek voor Zoetermeer aan Tilburg in de Beker van Nederland.

Gisteren

Twee wedstrijden in de competitie rond de Beker van Nederland. In Den Haag haalde Hijs de dubbele cijfers tegen Tilburg, terwijl Heerenveen in de slotminuut de overwinning pakte in Zoetermeer.

Lees hier de round-up van zaterdag >>>

Eerste Divisie

In de Eerste Divisie was er winst voor Yeti's uit Breda in de uitwedstrijd in Geleen, pakte Utrecht een 3-6 zege in Leeuwarden en was Eindhoven met 5-1 te sterk voor Heerenveen. Tenslotte boekte Amsterdam een 3-5 zege in de topper in Groningen. Vandaag twee wedstrijden op het programma, Den Haag ontvangt Zoetermeer om 16.45 uur en om kwart voor zes begint in Nijmegen de wedstrijd tussen de Devils en Den Bosch.

Guus van Nes

Guus van Nes had vijf schoten op doel namens Quinnipiac Bobcats in hun 3-4 zege tegen Maine. Van Nes had de meeste schoten namens zijn team, maar slaagde er niet in om te scoren. Dat deden Ethan Leyh, Michael Lombardi, Ethan de Jong en Wyatt Bongiovanni wel, waardoor de Bobcats hun weekendserie in Maine op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten met een overwinning en een nederlaag afsluiten.

België

Twee wedstrijden in de Beker van België gisteravond. Luik won met 3-5 in Antwerpen. Bryan Kolodziejcyk en Bernard Jessiko hadden ieder twee goals. Leuven won met 4-7 in Mechelen. Alec James was de grote man in dat duel met drie treffers. Luik gaat nu aan kop met 12 uit 5, gevolgd door Herentals met 9 uit 4, Leuven met 9 uit 6 en Mechelen met 6 uit 5. Antwerpen wacht nog op het eerste punt van het nieuwe seizoen. Vandaag speelt Herentals tegen Mechelen. Die wedstrijd begint om 20.00 uur in Herentals.

15.00 uur: Tilburg Trappers - Hannover Indians

De tweede wedstrijd van de Hannoveriaanse dubbel voor Tilburg Trappers. Op vrijdag werkte Tilburg zich terug vanuit een 3-0 achterstand tegen Scorpions om de comeback in overtime te completeren. Vandaag komen de Indians op bezoek in Stappegoor. Die ploeg won vrijdag met 5-2 van Erfurt, waarbij de Litouwse international Arnoldas Bosas twee goals en twee assists op zijn naam bracht.

Ook dit is een wedstrijd waarbij alle seinen op groen staan voor Trappers. Zeven keer kwam Indians op bezoek bij Trappers sinds de overstap van Tilburg naar het derde niveau in Duitsland en zeven keer won Trappers. Het doelsaldo van 37 goals voor en 7 tegen laat ook weinig aan de verbeelding over. Vorig jaar werd het 6-1 voor Trappers, waarbij Brock Montgomery drie keer scoorde.

Indians is matig begonnen aan het seizoen en staat ondanks de winst van vrijdag op de achtste plaats en dus buiten directe plaatsing voor de play-offs. Enkele bekende namen domineren de topscorerslijst. De eerder genoemde Bosas, veelvuldig tegenstander voor het Nederlands team met het inmiddels een stuk hoger spelende Litouwen, heeft al vijf goals en twee assists. Veteraan Igor Bacek heeft een goal en vijf assists en Branislav Pohanka heeft vijf assists.

Philip Lehr kreeg de meeste starts in het doel, terwijl de jonge Duits-Canadees Kristian Hufsky ook af en toe in actie kwam tot nu toe dit seizoen. Trappers zal zelfvertrouwen hebben geput uit de overwinning van vrijdag en in eigen huis op zoek gaan naar de volle buit en stijging op de ranglijst in de Oberliga Nord, waar Hannover Scorpions de lastige uitwedstrijd in Leipzig op het programma heeft staan. Nummer twee Herne ontvangt Krefeld in een regionale derby.

19.00 uur: Microz Eaters Limburg - EG Diez-Limburg

Een Limburgse derby in Geleen. Dat komt niet vaak voor, maar het zijn twee teams met Limburg in de officiële naam die tegenover elkaar staan in Glanerbrook. Voor Diez-Limburg is het de eerste wedstrijd in de Inter Region Cup, waarbij anders dan eerder geschreven alleen de onderlinge Duits-Nederlandse ontmoetingen meetellen voor de ranglijst. Ook Geleen maakt vandaag zijn debuut in de nieuwe competitie.

Met Diez-Limburg komt de ongeslagen koploper in de Regionalliga West op bezoek. De ploeg won afgelopen vrijdag met 7-3 van Herforder EV en heeft nu 18 punten uit zes wedstrijden met 42 doelpunten voor en 17 tegen. Een lastige kluif dus voor Geleen, dat vrijdag zelf onderuit ging in Heerenveen.

De twee ploegen komen elkaar niet voor het eerst tegen dit seizoen. Geleen en Diez Rockets speelden twee keer tegen elkaar in de voorbereiding en wonnen allebei hun uitwedstrijd. In Geleen werd het 3-5 in het voordeel van Diez-Limburg. RJ Reed, vorig jaar nog in dienst van Nijmegen, scoorde twee keer in dit duel en is een van de bekende namen in de ploeg. Een andere is Kevin Levallee, ooit speler van Groningen Grizzlies in de oude Eredivisie en daarna een vaste waarde in de Oberliga en DEL2.

Naast de eerder genoemde Reed is de Amerikaan Jamie Hill de andere import van de club. Hij speelde in eigen land op lager profniveau en was vorig jaar al een makkelijk scorende aanvaller voor de club. Het duel begint vanavond om 20.00 uur.

19.00 uur: EHC 'Die Baren' Neuwied - Select 4-U Nijmegen Devils

Dit is feitelijk de eerste topper in de nieuwe Inter Region Cup. Op de ranglijst staat Neuwied op de eerste en Nijmegen op de tweede plaats. Beide teams speelden overigens nog maar Ă©Ă©n wedstrijd. Nijmegen won thuis met 6-5 van Herford, terwijl Neuwied begon met een 3-6 overwinning in Luik.

Neuwied kwam vrijdag niet in actie, maar staat met negen punten uit vijf wedstrijden op een nette tweede plaats in de Regionalliga West. Met 18 goals voor en 14 tegen is het de ploeg met de minste tegengoals en op een na minste eigen treffers. De zes goals in Luik waren dus een bijzonderheid voor deze ploeg.

Maik Klingsporn is met zijn zeventig wedstrijden in de DEL de meest ervaren speler. Jeff Smith en Sam Aulie zijn de imports uit respectievelijk de Verenigde Staten en Canada. Laatsgenoemde speelde vier jaar universiteitsijshockey in Canada alvorens hij de oceaan overstak naar Duitsland.

Devils verloor vrijdag in eigen huis van Den Haag en zal vol motivatie beginnen aan dit duel. Opvallend detail in de wedstrijd: Schahab Aminikia heeft zowel een Duits als een Iraans paspoort. Dat komt niet veel voor in het ijshockey.

20.00 uur: Tilburg Trappers - Zoetermeer Panters

Zoetermeer Panters kwam gisteren een aantal keer prima terug tegen Heerenveen, leek op weg naar tenminste Ă©Ă©n punt, maar kreeg in de slotminuut het deksel alsnog op de neus. Vanavond in Tilburg kan de ploeg van coach Alex Andjelic op zoek naar de eerste overwinning in de bekercompetitie. Dat geldt overigens ook voor Tilburg, dat na vijf wedstrijden nog geen punt heeft. De ploeg verloor zijn laatste vier wedstrijden met dubbele cijfers.

Zoetermeer heeft wat moeite om het net te vinden, de vijf goals tegen Heerenveen waren bijna een verdubbeling van het seizoenstotaal, maar zag zaterdag de nieuwe aanwinst Jared Henderson wel voor het eerst scoren. Panters heeft acht punten minder dan Geleen in de bekercompetitie en twee wedstrijden minder gespeeld. Met nog vijf ontmoetingen in de bekercompetitie kan de ploeg nog altijd een rol spelen in de strijd om de halve finales voor de beker.