Oranje Vrouwen Joep Franke uitleg 2016

7 april 201907:21

Door Joep Meijsen

Game Day: Oranje-vrouwen tegen Kazachen

Het Nederlands vrouwenteam vervolgt het wereldkampioenschap in Beijing met een wedstrijd tegen Kazachstan. IJshockeynederland werpt vast een blik vooruit.

Eerste speeldeag

Oranje opende het WK met een knappe 5-2 overwinning op Zuid-Korea. Savine Wielenga en Kayleigh Hamers hadden ieder een goal en twee assists, terwijl ook Emily Even, Zoe Barbier en Nicky Tjin-A-Ton tot scoren kwamen. In de andere wedstrijden was China met 3-0 te sterk voor Letland en boekte Polen een 5-3 overwinning op Kazachstan. Lees hier een wedstrijdverslag van de eerste wedstrijd van Oranje >>>

Foto: Roel Louwers

De stand

1. Nederland 1-3 (+3)
2. China 1-3 (+3)
3. Polen 1-3 (+2)
4. Kazachstan 1-0 (-2)
5. Zuid-Korea 1-0 (-3)
6. Letland 1-0 (-3)

Programma vandaag

07.00 uur: Zuid-Korea - China
10.30 uur: Kazachstan - Nederland
14.00 uur: Letland - Polen

De tegenstander

De volgende tegenstander van Oranje, de vrouwen van Kazachstan, zijn een vaste gast in Division IB, dit wordt hun vierde seizoen achter elkaar op dit niveau. Vorig jaar werden twee van de vijf wedstrijden gewonnen en eindigde de ploeg nipt buiten de medailles op de vierde plaats. Alyona Fux had vorig jaar twee goals en een assist, terwijl Daria Moldabay een goal en twee assists had. Moldabay is er ook dit jaar weer bij en scoorde gisteren direct. De andere treffers kwamen van Malika Aldabergenova en Anastasia Orazbayeva. Het land gebruikte beide goalies in de eerste wedstrijd.

Alle speelsters van Kazachstan spelen in eigen land, vooral voor Aisulu en Tomiris, twee clubs uit de hoofdstad Astana. Ook zijn er vier speelsters bij uit Ust Kamenogorsk, de stad waar Mike Dalhuisen enkele seizoenen speelde. Nederland speelde de afgelopen jaren drie keer tegen Kazachstan. Op het WK 2013 in straatsburg won Nederland met 4-2 dankzij goals van De Jong (2), Zwarthoed en Wielenga. Een jaar later in het Letse Ventspils werd het 3-2, met weer twee goals van de Jong en een van Zwarthoed. In Asiago in 2016 werd met 3-6 verloren ondanks treffers van Haverkorn, Hamers en Wielenga.

Livestream

De organisatie in China biedt alleen streams aan van wedstrijden van China. Gisteren werd de wedstrijd tegen Zuid-Korea door de vrouwen zelf via Facebook live uitgezonden. Deze pagina is hier te vinden >>>