Kemphanen houkes jump 190212

20 februari 201200:20

Door Joep Meijsen

Houkes breekt Amsterdamse harten

Amsterdam Capitals leek zondagavond in Eindhoven op weg naar minimaal een punt in de tussenronde. Een straf wegens too many men werd de ploeg van Ron Berteling echter fataal. Op de powerplay soleerde Levi Houkes naar de winnende treffer.

De ontmoeting tussen Eindhoven en Amsterdam in het carnavalsweekeinde was niet bepaald een lust voor het oog. Er stond voor beide teams niets meer op het spel. Amsterdam toonde de gebruikelijke energie en werklust, terwijl Kemphanen er het grootste deel van de wedstrijd een potje van maakte voor minder dan 150 toeschouwers.

Het was de jonge Danny Donders die namens Kemphanen na tien minuten de score opende door een assist van Emil Andersson in de bovenhoek achter Junior van den Hout te deponeren. Amsterdam was echter zeker niet de mindere in de openingsfase en rook dat er deze zondag mogelijkheden lagen. De eerste die hiervan profiteerde was Fons van Hoorn, die zich met een mooie slepende beweging tot bij doelman Edward Noordman bracht en de puck binnenschoot.

Vroeg in de tweede periode kwam Capitals zelfs op voorsprong. Marijn den Dulk scoorde op de powerplay. Het was echter de topscorer van Kemphanen die daarna het heeft in handen nam en de ontmoeting toch in de richting van de thuisploeg trok. In vier minuten tijd scoorde Kevin Bruijsten twee keer om Kemphanen op voorsprong te brengen.

Die stand bleef lang op het scorebord staan, waarbij beide teams zich wel kansen wisten te scheppen, maar zonder al te veel overtuiging. Pas zes minuten voor tijd veranderde dit. Een check in de hoek van Marcel Kars op Calvin Pohlman leidde tot een major tegen de Nederlandse-Canadees, waardoor Amsterdam vijf minuten powerplay kreeg.

Het was uiteindelijk John Versteeg, die vallend de gelijkmaker binnenschoot en daarmee Capitals de kans bood op minimaal een puntje. Een puntje dat gezien het spelbeeld ook zeker niet onverdiend was geweest. In de slotminuut viel dit echter compleet in duigen. Amsterdam werd betrapt op een too many men. Tommie Hartogs nam direct een time-out en 28 seconden later had Levi Houkes de puck in het net liggen, na een prima schaatsactie.

Ron Berteling haalde zijn doelman nog van het ijs, maar dat leidde alleen een tweede succes voor Houkes in. Amsterdam krijgt vrijdag in eigen huis nog een herkansing, als Kemphanen daar op bezoek komt. Beide teams hebben nog twee wedstrijden te gaan, daarna is voor Capitals het seizoen afgelopen, terwijl Eindhoven het in de play-offs op mag nemen tegen Den Haag of Tilburg.