Hyc celebrate cup win 1112

25 juli 201218:50

Door Joep Meijsen

Hyc heeft zin in eredivisie

Herentals speelt komend seizoen als volwaardige deelnemer mee in de Eredivisie en kan als eerste Belgische ploeg kampioen van Nederland worden. De selectie van coach Bill Morgan begint steeds meer vorm te krijgen.

Afgelopen jaar vormde Herentals één van de smaakmakers in de North Sea Cup. De ploeg van Bill Morgan liet afgelopen jaar Eindhoven, Friesland en Amsterdam achter zich op de ranglijst en zou zich hebben geplaatst voor een halve finaleserie tegen Den Haag als de regels van het nieuwe seizoen al hadden gegolden.

In plaats daarvan ging de ploeg in de Belgische competitie verder en werd daar met overmacht kampioen, nadat eerder al de nationale beker was veroverd. Mitch Morgan haalde vorig jaar ruimschoots de toptien van de topscorerslijst in de NSC, terwijl ook Tyler Melancon zich een makkelijk scorende aanvaller toonde namens de ploeg uit de Belgische provincie Antwerpen.

Omdat Turnhout dit seizoen een doorstart maakt en Leuven besloot af te zien van deelname in Nederland was Herentals de enige overgebleven Belgische club in de North Sea Cup. In de planning voor het nieuwe seizoen is derhalve overeenstemming bereikt over volledige deelname aan het eredivisiegedeelte van het seizoen. Daarmee kan voor het eerst sinds Deurne in de jaren negentig een Belgische club kampioen van Nederland worden.

De ploeg zag de ijzersterke doelman Tomas Pek naar Den Haag vertrekken, maar wist op uitleenbasis de Belgische nationale doelman Bjorn Steijlen binnen te halen die vorig jaar een prima indruk maakte bij Leuven. De oud-doelman van Den Bosch en Geleen is inmiddels 35-jaar oud en treft bij Herentals zijn back-up bij de nationale ploeg Kevin van Looveren en de jeugdige Mike Jansen als de andere twee goalies.

Ook de 22-jarige verdediger Jordan Paulus maakt de overstap van Leuven naar Herentals, terwijl forward Don Geerts overkomt vanuit Turnhout. Daarmee krijgt de ploeg steeds meer het karakter van een nationaal team voor België, aangezien in de succesvolle selectie die zich handhaafde in Division IIA al acht spelers uit de selectie van Herentals speelden, waardoor het totaal verder groeit, mits alle spelers van vorig jaar blijven.

Voorlopig is het nog onzeker bijvoorbeeld of de broers Vincent en Mitch Morgan komend jaar in Herentals zullen spelen. Zij kijken onder meer nog naar de mogelijkheid buiten de Benelux aan de slag te gaan. Belangrijke spelers als Ben Vercammen, Jens Engelen en Joep Vercammen verlengden hun contract echter wel en staan in oktober aan de start bij het begin van de eredivisie.

Intussen zijn ook de eerste twee imports vastgelegd. De populaire OHL-veteraan Tyler Melancon had vorig jaar twaalf goals en tien assists in veertien wedstrijden in de NSC en keert terug voor een tweede seizoen. Na een jaartje pauze geldt dat ook voor Matthew Crowell, die twee jaar geleden maar liefst 56 punten verzamelde in 28 wedstrijden in de North Sea Cup. De 26-jarige Canadees gaat een studie combineren met het ijshockey in de eredivisie.

De komende periode zullen er ongetwijfeld meer namen bekend worden gemaakt bij Herentals. Nederlandse ijshockeyliefhebbers krijgen in het weekeinde van 15 september een kans kennis te maken met de nieuwe ploeg tijdens een toernooi in Tilburg.