Kemphanen collins skate 1213

28 november 201200:12

Kemphanen grijpt het initiatief

Eindhoven Kemphanen is de halve finaleserie in de beker tegen Geleen begonnen met een ruime 5-2 overwinning. Drie goals in 2,5 minuut in de derde periode beslisten de wedstrijd.

Zoals wel vaker in Eindhoven kreeg de wedstrijd niet de hoeveelheid publiek die het verdiende, al hadden nog de nodige Eaters-fans de reis gewaagd op de dinsdagavond. Na een wat rommelige eerste periode ontspon zich een boeiend duel tussen een ploeg die nog altijd zijn draai niet lijkt te hebben gevonden (Geleen) en een team dat met de terugkeer van Sean Muncy in de opstelling ineens een stuk soepeler combineerde dan afgelopen weekeinde nog het geval was.

Ook bij Geleen een nieuwkomer op het ijs. De 32-jarige Sloveen Tomo Hafner heeft de selectie van Eaters versterkt. De voormalige international van zijn land heeft nog niet met de groep getraind, maar maakte in zijn eerste wedstrijd al direct een meer dan degelijke indruk. Hij was na acht minuten spelen betrokken bij het openingsdoelpunt van de wedstrijd, dat met een schot vanaf de blauwe lijn op de eerste powerplay van de wedstrijd werd gescoord door Erik Tummers.

Kemphanen had zeven minuten nodig voor de gelijkmaker. Het was Gregg Collins die de puck handig bij Bob Teunissen wist te bezorgen, die met een backhander Eaters-goalie Sami Heinonen wist te verschalken. Geleen was in de openingsperiode optisch de betere ploeg, zonder in vijf tegen vijf veel kansen te creëren. Het gevaarlijkste moment was nog van Kemphanen, dat een schot van Pippo Limnell uiteen zag spatten op het masker van Heinonen.

In de tweede periode begon de wedstrijd al iets te kantelen. Kemphanen nam vaker het iniatief en de aanvallen van beide teams begonnen er beter uit te zien. Ook Geleen kreeg daarbij de nodige kansen, maar doelman Deniz Mollen liet op zulke momenten zien waarom hij door de technische staf van de NIJB zo hoog wordt aangeslagen.

Het goede keeperswerk bood Kemphanen de kans op voorsprong te komen. Gregg Collins liet nog een keer zien waarom hij tot de effectievere spelers in de Nederlandse competitie behoort. De wraparound rond het tweede Eindhovense doelpunt werd door de forward prima uitgevoerd. Vier minuten voor het einde van de periode profiteerde Eaters echter van een powerplay om de score toch weer in evenwicht te brengen. Weer was het Erik Tummers die vanaf de blauwe lijn de trekker overhaalde. De puck werd onderweg nog van richting veranderd zodat de Eindhovense doelman kansloos was.

Toen Kemphanen kort daarna snel achter elkaar tegen twee straffen aanliep, had Eaters de mogelijkheid de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ondanks verschillende schotmogelijkheden bleef Eaters echter met lege handen staan. Dat was anders toen Mike Forgie na drie minuten in de tweede periode tegen een wat domme straf opliep wegens roughing. Jan Bohac legde de puck terug en Josh Mizerek schoot vanaf de blauwe lijn raak voor wat het winnende doelpunt in de wedstrijd zou blijken te zijn.

Amper een minuut later viel een bijzonder doelpunt. Marc Donders leek de puck slechts te willen dumpen om te kunnen wisselen, maar op de een of andere manier slaagde Sami Heinonen erin de puck via zijn stick en lichaam over de lijn te werken. Toen tenslotte drie minuten later Reinier Staats een reeks rebounds wist te bekronen met een treffer was de wedstrijd gespeeld, al liet Tomo Hafner zich nog even zien met een vlammend schot op de lat.

Met de overwinning komt Eindhoven op een 1-0 voorsprong in de best-of-three serie. Vanwege gebrek aan ijstijd volgende week in Eindhoven was de eerste ontmoeting geruild, waardoor Eaters nu nog twee thuiswedstrijden voor de boeg heeft. Mits de eerste daarvan natuurlijk gewonnen wordt, anders staat Kemphanen in de finale. Dat zou het grootste succes zijn voor de Eindhovense club sinds de jaren tachtig.

De serie vervolgt volgende week dinsdag in Glanerbrook.