Levi Houkes heeft de Frans Henrichs Bokaal over het seizoen 2019-20 gewonnen
Levi Houkes heeft de Frans Henrichs Bokaal over het seizoen 2019-20 gewonnen — © IJshockey Nederland

30 januari 202114:00

Door Joep Meijsen

Levi Houkes ontvangt Frans Henrichs Bokaal

Select 4-U Nijmegen Devils aanvoerder Levi Houkes is gekozen tot de meest waardevolle Nederlandse speler van het seizoen 2019-20. Hij heeft de Frans Henrichs Bokaal in ontvangst genomen.

Houkes speelde een sterk seizoen in 2019-20, waarin hij in 21 wedstrijden goed was voor 20 goals en 28 assists. Daarmee was hij de topscorer onder de Nederlandse spelers in de Beneliga. Houkes ontving de bokaal op de Waalkade in Nijmegen uit handen van Tim van der Meulen. Met Nijmegen haalde Houkes in dat seizoen de bekerfinale.

Het is voor het eerst dat Levi Houkes de belangrijkste individuele award in het Nederlandse ijshockey wint. 'Heel trots', is de eerste reactie van de aanvaller. Op afstand werd hij bovendien ook nog toegesproken door Ron Berteling, die ooit in het jaar 1987-88 de eerste winnaar was van de Frans Henrichs Bokaal.

De prijs is genoemd naar sportverslaggever Frans Henrichs, die tientallen jaren gold als een van de belangrijkste ambassadeurs van de ijshockeysport in Nederland. Hij stelde in 1987 zelf de bokaal ter beschikking die Levi Houkes nu in ontvangst mocht nemen. Henrichs overleed in 1999 op 76-jarige leeftijd. De voorgaande twee winnaars zijn Nick Verschuren en Jurryt Smid. Het is voor het eerst sinds 2014-15 dat een in Nijmegen geboren speler de prijs wint, toen was Mitch Bruijsten de winnaar.

IJshockey Nederland maakt noodgedwongen op alternatieve wijze de winnaars van de individuele awards over het seizoen 2019-20 bekend. Eerder al werd Jeroen Klijberg onderscheiden als meest waardevolle scheidsrechter of linesman, won Bjorn Borgman de prijs voor de beste jonge speler in de competitie en ontving Martijn Oosterwijk de prijs voor de beste doelman.