NL dalhuisen inbench

24 september 200600:00

Door Joep Meijsen

Mike Dalhuisen in Chicago

International Mike Dalhuisen speelt het komende seizoen voor Chicago Steel in de United States Hockey League (USHL). Deze liga geldt als een belangrijke voorbereiding op het verwerven van een beurs voor het Amerikaanse college-ijshockey.

Chicago speelt zit op dit moment in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De reguliere competitie begint voor de Steel op 7 oktober met een wedstrijd tegen Indiana. De USHL is de sterkste jeugdcompetitie in de Verenigde Staten. De competitie is enigszins vergelijkbaar met de NAHL waar in het verleden Bert van den Braak en Akim Ramoul speelden, maar wordt hoger aangeslagen.

De kracht van de USHL, met spelers tussen de 15 en 20, blijkt uit het feit dat het afgelopen jaar liefst 17 oud-spelers uit deze liga werden gekozen in de NHL Draft, waaronder twee in de eerste ronde. Daarmee doet de liga het bijna net zo goed als de grote jeugdliga in Quebec, de QMJHL. Belangrijk verschil is dat spelers in de Canadese topcompetities niet meer in aanmerking komen voor een beurs aan een Amerikaanse universiteit. Daardoor kiezen vooral de topjunioren in de Verenigde Staten voor enkele seizoen in de USHL.

De op 21 januari 1989 geboren Dalhuisen leerde zijn ijshockey als junior bij Nijmegen, voordat zijn ouders naar Canada verhuisden. Het afgelopen jaar speelde hij voor Lindsey Muskies in de in de Ontario Provincial Junior Hockey League (OPJHL). Na het seizoen in Canada speelde hij het WK U18 voor Nederland. Daar maakte hij zoveel indruk op de eveneens aanwezige bondscoach Doug Mason dat hij werd opgenomen in de selectie voor het WK in Estland.

Een griepje zorgde ervoor dat hij tijdens het WK niet optimaal kon spelen. Toch kwam hij in vier wedstrijden in actie, waarin hij uiteindelijk in de plus/minus op -2 uitkwam. Dalhuisen werd door verschillende internationale deskundigen geprezen om zijn goede schaatstechniek en zijn prima spelinzicht.