Wk Dames U18 Nederland Kazachstan 6993

18 september 202007:30

Door Joep Meijsen

Morning Skate: 1.5-meter, uitstel en een Stanley Cup-finale

In de Morning Skate vanmorgen goed nieuws over de 1,5-meterregel en ijshockey. Verder onder meer aandacht voor de latere start in de Oberliga, een nieuwe klus voor Sean Simpson, vraagtekens bij het grote WK van komend jaar en de Stanley Cup-finale.

Goed nieuws voor het Nederlandse...

ijshockey. De regel waarbij spelers van boven de 18-jaar 1,5 meter afstand moeten houden in de spelers- en strafbank is van tafel. De banken horen nu bij het speelveld. Daarmee is een belangrijke hindernis voor het spelen van ijshockey in Nederland van tafel. Alle andere coronaprotocollen blijven onverminderd van kracht.

Lees hier meer over de beslissing en de protocollen >>>

Minder goed nieuws is er....

voor de nationale teams mannen U20 en vrouwen U18. De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft besloten hun kampioenschappen af te gelasten in verband met corona. Alleen het mannentoernooi U20 op het hoogste niveau gaat wel door, maar dan in een bubbel zonder publiek.

Lees hier meer over de beslissing van de IIHF >>>

Tilburg Trappers begint een paar...

weken later dan gepland aan het nieuwe Oberliga-seizoen. Bond en clubs hebben besloten de start van het nieuwe seizoen te verschuiven naar 6 november.

Lees hier meer over het besluit in de Oberliga >>>

Oud-Tilburg Trappers-speler...

Sean Simpson is de nieuwe bondscoach van Hongarije. Hij tekende bij de Hongaarse bond een contract voor twee jaar. Simpson was voor het laatst vorig jaar actief als hoofdcoach bij Fribourg-Gotteron in Zwitserland. Zijn taak in Hongarije wordt het terugbrengen van de nationale ploeg naar de mondiale elite. Hongarije degradeerde in 2016 van het hoogste niveau.

De premier van Letland heeft..

de IIHF laten weten niet veel meer te voelen voor het samen met Wit-Rusland organiseren van het komende grote wereldkampioenschap. Aanleiding zijn de aanhoudende protesten in Wit-Rusland tegen de verkiezingsuitslag in het land en de manier waarop de overheid in Wit-Rusland dit probeert te onderdrukken. Letland wil graag als mede-gastheer blijven functioneren, maar dan samen met een ander land.

IIHF-baas Rene Fasel...

zegt dat het voor het eerst is dat een toernooiorganisator aangeeft niet samen met een ander land te willen organiseren. 'De IIHF maakt zich grote zorgen over de recente gebeurtenissen in Minsk, maar als sportfederatie is de de IIHF niet politiek en kan niet uit politieke overwegingen een toernooi verplaatsen', zo wordt hij geciteerd. Dat kan echter wel als de gezondheid en veiligheid van spelers, officials en toeschouwers in het geding is. Een Expert Group van de IIHF Council gaat de status van het toernooi nu onder de loep nemen.

Russische sterspelers laten...

inmiddels hun gezichten volop zien op de tribune bij KHL-wedstrijden. Alexander Ovechkin was vorige week aanwezig bij een wedstrijd van Sibir Novosibirsk tegen Kunlun Red Star. Hij bezocht ook de jeugdacademie van de club. Gisteren bezochten Evgeny Malkin en Ilya Kovalchuk samen een wedstrijd in Moskou.

De finale in de Stanley Cup...

gaat tussen Dallas Stars en Tampa Bay Lightning. Die laatse club won vannacht het zesde duel in de serie tegen de New York Islanders in overtime om de serie met 4-2 te winnen. Het winnende doelpunt in de extra tijd kwam van de stick van Anthony Cirelli. In de eerste periode had Devon Toews de Islanders nog wel op voorsprong gezet, maar Victor Hedman zorgde amper twee minuten later al voor de gelijkmaker. Eindstand 2-1.

Het schema voor de finale...

werd direct gepubliceerd. De eerste wedstrijd staat voor zaterdagavond op het programma, waarna om de twee dagen wordt gespeeld. Uitzondering op die regel zijn de wedstrijden op 25 en 26 september. De finale eindigt uiterlijk op 30 september. Helaas voor Nederlandse ijshockeyliefhebbers staan er geen middagwedstrijden op het programma, die in Nederland in de avond te zien zijn.

Tenslotte nog wat ander nieuws...

uit de NHL. De Minnesota Wild hebben center Erik Staal naar de Buffalo Sabres gestuurd in ruil voor aanvaller Marcus Johansson.

* De St. Louis Blues hebben ex-hoofdcoach Jim Montgomery benoemd tot assistent-coach. Montgomery werd eerder dit seizoen ontslagen bij Dallas wegens wangedrag en werd daarna behandeld voor alcoholverslaving.

* De Toronto Maple Leafs hebben Manny Malhotra gecontracteerd als assistent-coach. Malhotra speelde bijna duizend NHL-wedstrijden en werd daarna opgenomen in de technische staf van Vancouver, waar hij sinds 2017 assistent-coach was.

* De Montreal Canadiens hebben verdediger Joel Edmundson een nieuw vierjarig contract gegeven met een totale waarde van 14 miljoen dollar.