Screen Shot 2019 01 16 at 18 44 39

18 januari 201908:30

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Mexicanen, uitdagingen en Sprong wint

In de Morning Skate vandaag onder meer aandacht voor het U20-WK in Zagreb, de wedstrijden in de Beneliga van vanavond, details van de voorverkoop van de bekerfinale in Den Haag, ontwikkelingen in de Oberliga Nord en eindelijk weer winst voor Daniel Sprong en de Anaheim Ducks.

Het Nederlands team..

onder twintig jaar heeft vandaag de derde wedstrijd van het WK in Zagreb op het programma staan. Om 13.00 uur staat de ontmoeting met de leeftijdsgenoten uit Mexico op het programma. Mexico verloor op de openingsdag met 6-1 van Servië en werd op dag twee met 1-5 verslagen door Israël. Daarmee is het de enige ploeg met nog nul punten. Oranje verloor zijn openingswedstrijd van Kroatië, dat echter op dag twee met 4-1 verloor van Servië. Dat laatste land is nu de enige met de volle buit na twee speeldagen. Oranje won daarna van België en is nu één van de vier teams met drie punten. De ontmoeting tussen Nederland en Mexico staat voor één uur vanmiddag op het programma en is weer live te volgen via Youtube.

Voor de jonge Belgen

staat de ontmoeting met Kroatië op het programma. De Belgen begonnen het toernooi met een mooie winstpartij op Israël, maar gingen eergisteren met 9-4 onderuit tegen Nederland. De Kroaten wonnen dus juist weer van Nederland, maar verloren vervolgens van Servië. De wedstrijd tussen België U20 en de gastheren staat voor 20.00 uur op het programma en is via de link hieronder te volgen.

Vanavond ook twee wedstrijden...

in de Beneliga. Om 20.30 uur speelt Ahoud Devils Nijmegen in eigen huis tegen Amsterdam. Bij Nijmegen is de schorsing van Nick de Jong voorbij, hij mag dus weer meedoen. Beide teams missen verschillende spelers die met de U20 mee zijn naar Zagreb. Amsterdam verloor afgelopen weekeinde zijn plek op de ranglijst die recht geeft op plaatsing voor de play-offs. Zoetermeer won beide wedstrijden tegen Antwerpen en heeft nu één punt meer op de ranglijst en nog een wedstrijd in de hand. Tigers won de uitwedstrijd in Tilburg, maar verloor in eigen huis van Luik. Nijmegen won thuis van Den Haag en staat op de vijfde plaats van de ranglijst.

Een half uur later valt de puck in Den Haag voor de ontmoeting tussen de nummer vier en zes van de ranglijst, Luik Bulldogs en Cairox Hijs Hokij Den Haag. Ook hier twee teams die verschillende spelers moeten missen vanwege het WK in Zagreb, Luik heeft bovendien nog een schorsing voor Loris Darques. Den Haag verloor drie van zijn laatste vier duels in de Beneliga, met nederlagen tegen Nijmegen, Heerenveen en Geleen en winst op Zoetermeer. De ploeg van Chris Eimers plaatste zich tussendoor echter wel voor de bekerfinale.

De details van de voorverkoop...

van de bekerfinale zijn bekend. Supporters van Den Haag kunnen hun tickets via internet bestellen. Voor seizoenkaarthouders en leden van de club bij Nijmegen was er gisteren een voorverkoop voor seizoenkaarthouders en zijn er dinsdag 22 januari en donderdag 24 januari voorverkopen voor de overige belangstellende supporters. Meer details op de site van Nijmegen >>>

De eeuwig topscorer...

van de DEL stopt na afloop van dit seizoen. Het gaat om de 152-voudige international Michael Wolf die in zijn loopbaan tot nu toe liefst 303 goals scoorde op het hoogste niveau in Duitsland. Met Red Bull München won hij als aanvoerder de afgelopen drie jaar het kampioenschap. Wolf leerde het ijshockey in Füssen en klom via de Oberliga op naar de DEL waar hij onder meer onder de hoede van de Nederlandse bondscoach Doug Mason speelde in Iserlohn. Hij is nu aan zijn vijfde en laatste seizoen in München bezig.

In de Oberliga Nord...

heeft hekkensluiter Berlijn zich versterkt met de 25-jarige Duits-Amerikaanse verdediger Tyler Brower, die de laatste jaren niet op niveau speelde. Hij was voor het laatst actief voor de Thunder Bay North Stars in de lagere Canadese jeugdliga SIJHL. Harzer Falken kan vanaf dit weekeinde beschikken over aanvaller Tim Dreschmann die overkomt uit Bad Kissingen in de Bayernliga.

Daniel Sprong weet weer...

wat winnen is. De Anaheim Ducks hebben vannacht een reeks van twaalf nederlagen doorbroken door uit met 3-0 te winnen van de Minnesota Wild. Alle treffers vielen. Sprong stond bijna dertien minuten op het ijs, had een schot op doel en was plus 1. Doelman Gibson maakte 37 saves voor een shutout.

Sprong krijgt...

een oude bekende in de ploeg. De Ducks trokken gisteren center Derek Grant aan van de Pittsburgh Penguins in ruil voor Joseph Blandisi. Grant en Sprong speelden samen in Pittsburgh. De Ducks trokken oko verdediger Michael Del Zotto aan van de Vancouver Canucks in ruil voor Luke Schenn en een pick in de zevende ronde van de komende NHL-draft.

De Calgary Flames..

eren hun voormalige aanvoerder Jerome Iginla. Het nummer twaalf van de gouden medaillewinnaar met Canada wordt op zaterdag 2 maart rond de wedstrijd tegen de Wild naar het plafond van het stadion gehezen. Iginla speelde twintig seizoenen in de NHL, waarvan zestien in Calgary. Afgelopen zomer zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Lees ook..

de column van Jan Hopstaken, die schrijft over de rol van pijn in de sport >>>

En de Flashback van deze week. Vijf jaar geleden worden spelers als Maarten Brekelmans, Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Julian van Lijden en Danny Stempher voor het eerst geselecteerd voor Oranje. Tien jaar geleden probeert Nijmegen-coach Frank Gentges om reservegoalie Corey Wogtech als veldspeler in te zetten en trekt Geleen een nieuwe aanvaller aan. Vijftien jaar terug ziet het er somber uit voor een gezamenlijke competitie met Belgische en Nederlandse clubs. Klik hier om het artikel te lezen >>>