Morning Skate kucherov screenshot 2017

28 februari 201708:32

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Sprong op het nieuws

Goedemorgen ijshockeyfans. Vandaag in de Morning Skate onder meer Daniel Sprong, Bartek Bison, Mike Dalhuisen, een identieke hattrick en de naderende NHL deadline.

Sprongwatch

Daniel Sprong blijft een verhaal dat de aandacht trekt in Canada. De Flying Dutchman miste een groot deel van het seizoen vanwege blessureleed, maar is inmiddels al weer enige tijd actief voor zijn team in de QMJHL, de Charlottetown Islanders. Deze ploeg won afgelopen zondag met 5-2 van Rimouski. Sprong verzamelde in 22 wedstrijden intussen alweer twintig goals en zeventien assists. De prestaties van Sprong vormden de aanleiding voor het lokale journaal om een portret van hem te maken. Bekijk de reportage hier >>>

Giant Bison

Sprong is niet de enige Nederlander op het hoogste jeugdniveau in Canada. Aan de westkust speelt de 18-jarige Bartek Bison inmiddels voor de Vancouver Giants. Vorige maand werd Bison door de Giants overgenomen van Prince Cougar in ruil voor onder meer Radovan Bondra. Bison heeft in dertig wedstrijden dit seizoen zes goals en een assist. Tegen de Victoria Royals scoorde hij afgelopen zondag zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe ploeg, al werd de wedstrijd wel met 3-2 verloren.

Torpedo

Mike Dalhuisen is met Torpedo Ust-Kamengorsk inmiddels begonnen aan de play-offs in de VHL. In het reguliere seizoen was de Nederlandse verdediger goed voor acht goals en veertien assist, waarmee hij de nummer acht was op de topscorerslijst van zijn club, waarmee hij op de eerste plaats van de ranglijst eindigde. In de serie tegen Izhstal staat Dalhuisen met zijn ploeg op een 2-0 voorsprong dankzij overwinningen van 1-0 en 3-2. Vandaag wordt de derde wedstrijd gespeeld in de serie. Voor wie geĂŻnteresseerd is...de wedstrijd is live te zien op Youtube. Het begint onze tijd om 15.30 uur.

Shattenkirk een cap

De trade deadline in de NHL nadert met rasse schreden en de Washington Capitals hebben hun slag geslagen met het aantrekken van aanvallend verdediger Kevin Shattenkirk. De St. Louis Blues ontvangen de eerste pick van Washington in de draft van deze zomer, een op strenge voorwaarden gebaseerde mogelijke draftpick in 2019 en aanvallers Zach Sanford en Brad Malone. Doelman Phoenix Copley komt met de verdediger mee naar Washington. Het contract van Shattenkirk loopt aan het einde van het seizoen af, waardoor het een tijdelijke versterking is voor de Capitals, die toch al golden als een belangrijke favoriet voor de titel.

Meer trades

Shattenkirk was de belangrijkste speler die van club wisselde, maar het was sowieso een drukke dag. Zo trokken de Toronto Maple Leafs aanvaller Brian Boyle aan van Tampa Bay, wisselde Alex Burrows van de Vancouver Canucks naar de Ottawa Senators en trokken de Montreal Canadiens Jordie Benn aan van de Dallas Stars. Tenslotte ging Teemu Pulkkinen van Minnesota naar Arizona voor 'future considerations'. Tradecentre van de Canadese sportzender TSN is de beste plek op trades te volgen.

Bofkonten

De bof doet de ronde in de NHL. Het besmettelijke virus sloeg eerder al toe in Vancouver, dat afgelopen zaterdag vijf spelers miste met onder meer chris Tanev en Markus Granlund. Nu zijn ook twee spelers van Minnesota Wild getroffen. Het gaat daarbij om aanvallers Zach Parise en Jason Pominville. Zij worden drie dagen in isolatie geplaatst en missen minimaal drie wedstrijden. Alle spelers waren recent wel ingeënt. Ook assistent-coach Scott Stevens zou symptomen vertonen. Enkele jaren geleden sloeg de bof ook al toe in de NHL.

Identieke hattrick

Nikita Kutcherov van de Tampa Bay Lightning scoorde vannacht een hattrick met drie identieke doelpunten in de tweede periode tegen de Ottawa Senators. Tampa won de wedstrijd met 5-1.

Granlund solo

Mikael Granlund speelde vannacht zijn driehonderdste wedstrijd in de NHL en vierde dit moment door in overtime de winnende goal te scoren namens Minnesota Wild tegen de LA Kings na een prachtige solo.

Foto: Screenshot Youtube
Volg IJshockey Nederland op Facebook
Volg Joep Meijsen op Twitter