Trappers stappegoor fisheye binnen 112

11 mei 201708:15

Door Joep Meijsen

Morning Skate: verhuizingen, shootouts en Ovechkin

Goedemorgen ijshockeyfans. IJshockey Nederland gaat verhuizen, de shootout wordt populairder, de Ducks en de Penguins vieren feest en het WK is nog altijd in volle gang. Alle informatie, als altijd, overzichtelijk op een rijtje in de Morning Skate.

Het veldhockey...

in Nederland gaat volgend seizoen een test doen met shootouts indien wedstrijden gelijk eindigen. Daarmee gaat de sport het ijshockey achterna. Reden voor Hockey.nl om technisch directeur Theo van Gerwen van IJshockey Nederland aan het woord te laten. Hij legt uit dat de shootout ook de slotfases van wedstrijden spannender maakt. ‘Als je met één doelpunt verschil achterstaat in de laatste paar seconden, dan kun je toch nog de volle winst pakken. Dus er worden bijvoorbeeld vaak nog op het laatste moment keepers gewisseld voor veldspelers, om nog iets te forceren. En dat in de reguliere competitie. Dat is toch mooi.’ De shootout wordt internationaal overigens al gebruikt voor beslissingen in plaats van strafballen. Oud-ijshockeybondscoach Tommie Hartogs gaf daar ooit het nationale veldhockeyteam een clinic in.

Over de ijshockeybond gesproken...

gisteren werd dus bekend dat het bondskantoor en het Nationaal Trainings Centrum binnen Brabant gaan verhuizen. Eindhoven wordt na vier jaar ingeruild voor Tilburg. Het hele verhaal is hier te lezen >>>

Het was een lange nacht...

voor Nederlandse NHL-liefhebbers, maar vannacht hebben Anaheim en Pittsburgh zich geplaatst voor de Conference Finals, de laatste play-offronde voor de Stanley Cup-finale. De NHL liet er geen gras over groeien en maakte vrijwel direct na het laatste fluitsignaal het speelschema bekend. Slecht nieuws voor ijshockeyfans hier die wel een normale nachtrust nastreven, alleen de eventueel vijfde wedstrijd tussen de Senators en de Penguins wordt voor onze tijdzone in de avonduren gespeeld. Alle andere wedstrijden zijn nachtwerk. We beginnen vrijdag met Anaheim tegen Nashville, een dag later wordt het eerste duel tussen Pittsburgh en Ottawa gespeeld. Daarna spelen de teams in principe om de dag, zodat er iedere nacht ijshockey uit de NHL te zien is.

Hier staat het complete speelschema >>>

Pittsburgh...

was de eerste die zich plaatste vannacht. Marc-Andre Fleury maakte 29 saves en had op het best mogelijke moment een shutout. Bryan Rust en Patric Hornqvist scoorden de goals, zodat Pittsburgh met een 2-0 overwinning van het ijs stapte. Het is de derde keer dat de Capitals en Alex Ovechkin in de play-offs worden uitgeschakeld door Pittsburgh. De Penguins wonnen voor de zesde keer een Game 7 'on the road' en verloren er nog nooit een.

In Anaheim...

bleef het lang spannend, maar in de derde periode scoorde Nick Ritchie in de openingsfase voor de 2-1 overwinning. Daarmee is het seizoen voor de Edmonton Oilers voorbij en bereikt Anaheim voor de tweede keer in de drie jaar tijd de Conference Finals.

Voor fans van de Maple Leafs..

is het interessant om te kijken naar de namen die betrokken zijn bij de vier teams die de halve finales gaan spelen.

Vanzelfsprekend ging de discussie..

vannacht voor een deel over Alexander Ovechkin, die er opnieuw niet in slaagde om de Conference Finals te halen met de Washington Capitals. Die ploeg gaat bovendien een erg drukke zomer tegemoed met veel free agents. Mike Milbury van NBCNS was bijzonder kritisch, wat niet overal goed viel.

Intussen werd ook..

Op het WK weer gespeeld gisteren. In de middagwedstrijden wonnen de Verenigde Staten en Zwitserland allebei met 3-0 van respectievelijk Italië en Wit-Rusland.

Duitsland werkte...

een achterstand van 0-2 weg tegen Slowakije en won uiteindelijk in de shootout. Dominik Kahun scoorde het enige doelpunt tijdens de penaltyshots. Finland was met 5-2 te sterk voor Slovenië.

Alle hightlights...

en livestreams zijn ook vandaag weer te bekijken op de Youtube-pagina van de IIHF.

Vandaag ook weer vier wedstrijden

16.15 uur Rusland - Denemarken
16.15 uur Tsjechië - Noorwegen
20.15 uur Zweden - Letland
20.15 uur Canada - Frankrijk