De U19 krijgt de beker en medailles voor het kampioenschap 2020 uitgereikt
De U19 krijgt de beker en medailles voor het kampioenschap 2020 uitgereikt — © Lewis Daniels

1 juli 202007:15

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Vogelaar, kampioenen en NHL Olympics

Op deze Canada Day een Morning Skate met onder meer aandacht voor de terugkeer van Giovanni Vogelaar, een jonge Nederlandse aanwinst voor Luik, de seizoenkaarten in Tilburg, een verlate prijsuitreiking in Amsterdam, een speler met NHL-ervaring in de Oberliga die stopt, de reële mogelijkheid dat de NHL-spelers bij de komende Olympische Spelen meedoen en het laatste nieuws over de NHL-herstart.

International Giovanni Vogelaar....

keert vanuit Oostenrijk terug naar Nederland. De 23-jarige verdediger die de afgelopen jaren voor Bregenzerwald, Tilburg en Heerenveen speelde ondertekende een overeenkomst van Ă©Ă©n jaar bij Cairox Hijs Hokij Den Haag.

Lees hier meer over de terugkeer van Vogelaar >>>

Luik Bulldogs heeft een jonge...

Nederlander vastgelegd voor het komende seizoen. Het gaat om de 18-jarige aanvaller Calvin Creuels, die de afgelopen jaren in de jeugd van de Duitse traditionsverein EV Füssen actief was. In de DNL 2 was hij in 25 wedstrijden vorig jaar goed voor drie goals en twee assists. Creuels is afkomstig uit de jeugd van Geleen, maar maakte al op jonge leeftijd de overstap naar Duitsland. Daar speelde hij eerst voor Düsseldorf en daarna drie seizoenen in Füssen. Creuels speelde nog geen officiële jeugdinterlands voor Oranje.

Tilburg Trappers is...

ondanks de onduidelijkheid over het perspectief voor het nieuwe seizoen begonnen met de verkoop van seizoenskaarten. Afgelopen week werd het voor bestaande seizoenkaarthouders mogelijk om hun kaart te verlengen. Deze optie loopt tot uiterlijk 31 juli. 'We verwachten dat het merendeel van onze supporters ook komend seizoen weer op Stappegoor te vinden zal zijn. De resultaten van de eerste verlengingsdagen sterken ons in die overtuiging', wordt de kersverse Trappers-directeur Ruud van Baast geciteerd op de eigen site van Trappers. In augustus begint vermoedelijk de vrije verkoop van seizoenskaarten. De Oberliga heeft het raamwerk voor het nieuwe seizoen afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Lees hier meer over de opzet van de Oberliga Nord in het seizoen 2020/21 >>>

Door de coronacrisis...

zijn er maar weinig kampioenschappen verdeeld afgelopen seizoen. Unis Flyers Heerenveen won bij de senioren, de U16 van Nijmegen in de Eerste Divisie en ook de U19 van Amsterdam pakte een titel. De ploeg moest echter wel een tijdje wachten op het uitdelen van de prijzen. Dat gebeurde maandagavond uiteindelijk. Oud-international en -bondsdirecteur Henk Hille reikte de beker en de kampioensmedailles uit.

Lees er hier meer over en bekijk de foto's >>>

Teams in de Duitse profcompetities...

ontvangen extra steun van de Duitse overheid om door de coronacrisis heen te komen en te compenseren voor het gebrek aan toeschouwersaantallen. In totaal gaat het om een bedrag van €200 miljoen waar naast de DEL en de DEL2 ook de basketbal-, handbal- en volleybalcompetities van profiteren. Ook de Derde Bundesliga bij het voetbal en de Vrouwen Bundesliga bij het voetbal profiteren van de extra bijdrage. 'Het is een voor het voortbestaan belangrijke bijdrage om zo verstandige wedstrijden te kunnen spelen in een verstandige competitie, waarbij de komende twaalf maanden op verstandige manier met de licenties om te mogen spelen wordt omgegaan', zo wordt initiatiefnemer Frank Steffel (CDU) van het steunplan geciteerd.

Intussen gaan ook in de Oberliga Nord...

de activiteiten door. De TecArt Black Dragons uit Erfurt hebben volgens Duitse ijshockeywebsites de Litouwse international Arnoldas Bosas aangetrokken, waarvan onlangs al bekend werd dat hij Hannover Indians ging verlaten. Eerder speelde hij ook al voor Regensburg in de Oberliga SĂĽd en Bayreuth Tigers in de DEL 2. In dienst van Indians kwam hij vorig jaar in 42 wedstrijden tot 23 goals en 20 assists. Eerder werd de Canadees Tyler Mosienko al aangetrokken vanuit Halle. Dat betekent dat de import van vorig jaar, Joonas Toivanen en Chase Clayton, niet terugkeren bij de club.

Rostock neemt gedwongen afscheid...

van de 38-jarige Tsjech Tomas Kurka, die zijn loopbaan beëindigd. Kurka speelde de laatste vier jaar in Rostock, maar speelde ook twee wedstrijden in de NHL, bijna 230 in de AHL, 274 op het hoogste niveau in eigen land, ruim honderd op het hoogste jeugdniveau in Canada en bijna honderd in de hoogste Finse competitie. Vorig jaar pakte hij 43 punten in 40 wedstrijden met 15 goals in het shirt van Rostock. Kurka scoorde het laatste officiële doelpunt in de hoogste Duitse ijshockeycompetities afgelopen seizoen, voordat de competitie werd afgeblazen.

Herner EV voegt...

de 19-jarige Duitse jeugdinternational Malte Hodi toe aan de selectie onder de förderlizenz-regeling. De aanvaller zal echter de meeste wedstrijden voorlopig blijven spelen voor het hoogste jeugdteam van Keulen. Hij zal echter regelmatig bij Herne meetrainen en ook zijn eerste seniorenwedstrijden mogen meepakken.

Voor wie graag de sterkste teams...

zien spelen tijdens de Olympische Spelen is er goed nieuws. De deelname van de spelers uit de sterkste competitie ter wereld ligt nadrukkelijk op tafel tijdens de lopende gesprekken over een nieuwe collectieve overeenkomst tussen de spelers en de liga. Volgens de goed ingevoerde verslaggever Elliotte Friedman is deelname zeker als er tijdig een overeenkomst ligt en er financieel overeenstemming kan worden bereikt met het internationale Olympische comité, IOC. De NHL werd sinds 1996 stilgelegd voor de Olympische Spelen, maar dat was twee jaar geleden in Zuid-Korea niet het geval, waardoor de teams waren samengesteld uit spelers uit andere competities.

Intussen is nog altijd niet duidelijk...

op welke twee locaties de hervatting van de NHL zelf gaat plaatsvinden. De aankondiging werd de afgelopen dagen al een paar keer verwacht, maar kwam uiteindelijk niet. Las Vegas leek lange tijd een zekerheid, maar het coronavirus is daar de laatste dagen weer aan een opmars begonnen. Zoals op veel plekken in de Verenigde Staten de situatie op het moment nog niet goed is. Volgens Bob McKenzie van TSN kan dit ertoe leiden dat de NHL ervoor kiest om het seizoen in Canada af te maken. Edmonton en Toronto zouden dan de gaststeden zijn voor de teams uit het oosten en het westen. Officieel zijn er nog zes steden in de race. Ook Chicago wordt genoemd.

Intussen tonen sommige spelers...

al bijna in topvorm te zijn. Doelman Jaroslav Halak van de Boston Bruins bijvoorbeeld.