Lars den Edel in actie voor Heerenveen tegen Den Haag
Lars den Edel in actie voor Heerenveen tegen Den Haag — © Robert Bos (Flickr)

5 juni 202007:40

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Zweden, import en vioolles

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de overstap van international Lars den Edel naar Zweden, voor het bijtekenen van Jan Jarabek in Nijmegen, voor al het spelersnieuws uit de Oberliga Nord, de loting voor de Champions Hockey League, de doorstart van de NHL en veel meer.

International Lars den Edel...

verhuist naar een club in het buitenland. De 24-jarige aanvaller van Heerenveen zet zijn loopbaan voort bij Nässjö HC, dat uitkomt op het vierde niveau in Zweden.

Lees hier meer over de overstap van Den Edel >>>

Nijmegen Devils blijft ook..

druk met het verlengen van contracten. De club legde voor volgend jaar de 31-jarige Slowaakse verdediger Jan Jarabek, vorig jaar halverwege het seizoen aangetrokken, vast. Na de Canadees Jesse Gabrielle is Jarabek de tweede import in de selectie van coach Frank Gentges.

Lees hier meer over de verlenging van Jan Jarabek >>>

Er is ook weer het nodige...

nieuws uit de Oberliga Nord. Zo hebben in totaal 26 clubs een licentie-aanvraag gedaan voor de Oberliga, waaronder natuurlijk vanuit Nederland Tilburg Trappers. In het zuiden willen Landsberg en Passau de sprong omhoog maken, terwijl Diez-Limburg, Hamm en Herford de papieren hebben ingeleverd voor het noorden. Door het afhaken van Sonthofen, Duisburg en Essen zouden daarmee beide competities maximaal uit 13 ploegen gaan bestaan.

Saale Bulls Halle...

heeft zijn eerste twee importposities bezet. De club legde de 30-jarige aanvaller Valtteri Hotakainen, die ruim 200 wedstrijden op het hoogste niveau in Finland speelde. Met zijn eerdere club JYP won hij de Champions Hockey League. Hij krijgt in Halle gezelschap van zijn 24-jarige landgenoot Tatu Vihavainen, die de afgelopen jaren op het tweede niveau speelde in Finland. Voor SaPKo had hij vorig jaar zeven goals en 19 assists in 30 wedstrijden.

Hamburg Crocodiles heeft...

het contract met de 25-jarige verdediger Yannis Walch verlengd. Het wordt zijn tweede seizoen bij de Crocodiles na zijn overstap vanuit Essen in de zomer van 2019. Walch had vorig jaar twee goals en 14 assists voor Hamburg. Hij speelde in totaal 65 wedstrijden in de DEL2 en 206 in de Oberliga. Erfurt op zijn beurt verlengde met de 23-jarige aanvaller Maurice Keil, die daarmee zijn derde seizoen ingaat bij de club. Hij had vorig jaar 33 punten, waarvan 15 goals, in 43 wedstrijden.

Roman Pfennings..

maakt de overstap van Hannover Indians naar de lokale concurrent Hannover Scorpions. De 27-jarige forward, net over de grens bij Venlo geboren, speelde de afgelopen drie seizoenen voor Indians en was vorig jaar goed voor 10 goals en 19 assists in 44 wedstrijden.

De Champions Hockey League...

keert volgend jaar ook weer terug, al is het komend jaar zonder poulefase. Woensdag was de loting van de 32 deelnemende clubs en dat leverde dit resultaat op.

In totaal worden er...

komend jaar 61 wedstrijden gespeeld in de Champions Hockey League. Het betreft een opzet zoals de ouderwetse Europacup met thuis- en uitwedstrijden tot en met de finale op 9 februari. Het nieuwe seizoen van de Champions Hockey League begint als alles volgens planning verloopt in oktober.

De NHL zet volgende week..

een nieuwe stap richting hervatting van het seizoen. Vanaf 8 juni mogen de trainingsfaciliteiten van de club beperkt worden heropend.

Lees hier meer over de nieuwe stap van de NHL >>>

De Pittsburgh Penguins...

maakten wel bekend dat een speler positief heeft getest voor het coronavirus. Zonder de naam van de betrokken speler te noemen stelde de club dat de speler direct in quarantaine is gegaan en inmiddels volledig is hersteld.

Noord-Amerika blijft verder...

in de greep van protesten tegen racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd eind mei. Inmiddels heeft ook Willie O'Ree zich uitgesproken, de eerste gekleurde speler die de NHL haalde. 'Ik ben 84 jaar oud en ik had nooit verwacht te zien wat er nu gebeurt, maar dit gaat helemaal terug naar de tijd van de slavernij. Het is tragisch dat iedere keer als er een zwarte ongewapende man wordt gedood en feitelijk niets mee gebeurt.' O'Ree maakte in 1958 zijn debuut voor de Boston Bruins en speelde 45 wedstrijden voor de club.

De bioscopen zijn weer open...

en er is direct een film in premiere gegaan waarin ijshockey een piepkleine rol speelt. De film Das Vorspiel gaat over een conservatoriumdocent die een jong viooltalent naar de top probeert te stuwen. Ook haar zoontje Jonas is een getalenteerde vioolspeler, maar hij vindt ijshockey veel interessanter. Wie kan hem ongelijk geven.