NHL draft 2015

25 juni 201521:51

Door Joep Meijsen

NHL-draft krijgt een Oranje tintje

De NHL houdt vrijdag en zaterdag zijn jaarlijkse draft. Voor Nederlandse ijshockeyliefhebbers is het evenement dit jaar extra interessant door de positie van Daniel Sprong, die vermoedelijk de eerste (deels) in Nederland getrainde speler wordt die gekozen wordt.

Ed Kea is vooralsnog de enige in Nederland geboren speler die de NHL heeft gehaald. Hij werd op 19 januari 1948 geboren in Weesp en speelde uiteindelijk 583 wedstrijden in de NHL voor de Atlanta Flames en de St. Louis Blues. Een uitstekende verdedigende verdediger, wiens levensverhaal tragisch eindigde.

Zowel Kea als Sprong verhuisden op jonge leeftijd naar Canada. Belangrijke verschillen tussen de twee zijn echter dat Kea nooit gedraft werd en pas in Canada begon met ijshockeyen, terwijl Sprong al in Nederland op jonge leeftijd met stick en puck in de weer was. Amsterdamse ijshockeyliefhebbers praten soms nog over dit getalenteerde mannetje die al op jonge leeftijd vastbesloten was om te slagen als prof.

In 2005 verhuisde de familie Sprong naar Noord-Amerika, waar de ontwikkeling van de jonge Daniel in een stroomversnelling terecht kwam. Voldoende om hem uiteindelijk vorig jaar een plek te bezorgen op het hoogste jeugdniveau in Quebec. Met 68 punten in 67 wedstrijden in het reguliere seizoen had hij een ijzersterk jaar. Dit seizoen speelde hij een wedstrijd meer en kwam hij zelfs tot 88 punten, met 39 doelpunten.

Sprong is een razendsnelle schaatser met een accuraat schot. Hij wordt zelfs gezien als één van de beste scherpschutters van alle spelers in zijn draftjaar. Defensief kan hij zijn spel volgens de scouting reports nog verbeteren, maar zoals veel scouts zeggen, ‘You can teach defense, but you cannot teach touch’. Geen wonder dat hij al enkele jaren wordt genoemd als prominente speler voor de draft van dit jaar.

Vrijdag is het dus zo ver. Plaats van handeling is het BB&T Center in Sunrise, de thuisbasis van de Florida Panthers. Alle spelers die tussen 1 januari 1995 en 15 september 1997 zijn geboren kunnen worden gekozen in zeven ronden. In totaal worden 211 spelers gekozen.

Grote favorieten zijn Connor McDavid, die vermoedelijk als eerste wordt gekozen door de Edmonton Oilers, en Jack Eichel die als tweede waarschijnlijk voor Buffalo wordt gekozen. Andere topnamen voor de eerste ronde zijn Noah Hanifin, Dylan Strome, Ivan Provorov en Mikko Rantanen.

De NHL-draft houdt vooral in Canada de mensen het hele jaar bezig. Zo presenteert TSN-persoonlijkheid Bob McKenzie regelmatig nieuwe versies van zijn eigen rankings op basis van de oordelen van scouts. Sprong staat in de eindlijst van McKenzie op plek 33, wat zou betekenen dat hij nipt buiten de eerste ronde gekozen zou worden door de Edmonton Oilers.

NHL Central Scouting heeft hem op plek twintig van alle Noordamerikaanse spelers (aparte lijst voor spelers die in Europa spelen), Hockeyprospect.com zet hem op 37 van alle prospects (draftplek Boston Bruins), de experts van ISS Hockey hebben hem op plek 26 (Montreal Canadiens), terwijl Future Considerations het meest optimistisch is en Sprong op plek 18 neerzet (Ottawa Senators).

Het kan dus alle kanten op voor Sprong. De draft begint voor ons in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1.00 uur met de eerste ronde, waarbij dus de kans bestaat dat Sprong naar het podium mag om shirt van het team aan te trekken van de ploeg die hem heeft gekozen. Anders moet hij wachten tot de volgende ochtend. Onze tijd vanaf vier uur in de middag worden zaterdag de tweede tot en met de zevende ronde van de draft afgewerkt.

Voor Nederland kan dat ook als Sprong al in de eerste ronde wordt gekozen nog interessant zijn. Michael Joly, de jongere broer van international Raphael Joly, is dit jaar voor het laatst beschikbaar in de draft. Vorig jaar was hij te gast bij het prospectkamp van de Buffalo Sabres. Na een sterke QMJHL-play-offs en Memorial Cup is hij nu in beeld bij de Toronto Maple Leafs. Mogelijk waagt een ploeg zijn kans om hem in een latere ronde te kiezen voordat hij een free agent wordt. De afgelopen twee jaar was hij ook al beschikbaar, maar werd hij niet gekozen.