Devils vs eaters 070310

7 maart 201000:00

Nijmegen pakt laatste strohalm

Nijmegen Devils heeft het seizoen met minstens drie dagen verlengd. Na een emotionele wedstrijd won Nijmegen met 6-3 van Eaters Geleen en verkleinde Nijmegen daarmee de achterstand in de serie tot 1-2.

Het spektakel is tot nu toe niet eerlijk verdeeld over de beide halve finales. Nijmegen en Geleen schotelden de 1200 toeschouwers opnieuw een enerverend gevecht voor. De bezoekers uit Limburg begonnen het sterkste aan de wedstrijd. In de eerste minuten creerde Geleen al direct een handvol kansen maar wist niet te scoren. Nijmegen kwam na veertien minuten daarom wat onverdiend op voorsprong. Marco Postma drong door in het aanvalsvak en wachtte precies lang genoeg met de pass zodat Jason Baclig de puck in het doel kon tikken.

Aan het begin van de tweede periode was er veel opschudding. Travis Wight werd na 38 seconden met een game misconduct van het ijs gestuurd. Wight raakte vol met zijn elleboog een tegenstander in het gezicht. Een minuut na het wegsturen van Wight kreeg ook Jeff Smith een dubbele minor en een misconduct aan zijn broek voor spearing. Zonder twee verdedigers moest coach Chris Eimers noodgedwongen Nick Deschenes naar achteren halen.

Eaters profiteerde optimaal van de minutenlange powerplay met twee Devils op de strafbank. Via Dennis ten Bokkel en David Burgess scoorde de ploeg twee prima uitgespeelde powerplaygoals en greep de bekerwinnaar een 1-2 voorsprong.

De kansen van Nijmegen leken bijzonder klein te worden zonder Wight, die absoluut de verdedigende uitblinker van Nijmegen is. Toch stonden er een aantal andere mensen op. Nick de Jong speelde een geweldige wedstrijd onder de ogen van bondscoach Tommie Hartogs en werd later terecht uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

In de 27e minuut kwam Nijmegen verrassend op gelijke hoogte. Phil Aucoin verraste Sami Heinonen met een hard schot vanaf de zijkant. In het tweede gedeelte van de periode pakte Nijmegen het heft in handen. Kevin Bruijsten schoot zijn ploeg op voorsprong na wederom goed voorbereidend werk van Marco Postma. Net als ploeggenoot de Jong, solliciteerde Kevin Bruijsten met een uitstekend optreden bij bondscoach Hartogs voor een plekje in Oranje.

Vlak voor tijd vond een belangrijke minuut plaats. Aan de ene kant hield Christian Boucher Joey Wilson van het scoren af nadat Eaters een gevaarlijke shorthanded breakaway leek te verzilveren. Even later bekroonde Nick de Jong zijn wedstrijd door met een harde one-timer de 4-2 te noteren. Overigens vielen beide Nijmeegse doelpunten tijdens een powerplay.

Aan het begin van de derde periode had Nijmegen het weer lastig. Geleen zette de tegenstander vakkundig onder druk. Net als in de eerste periode konden de Limburgers het overwicht niet uitdrukken in doelpunten. Na zes minuten was het echter Nijmegen dat tot scoren kwam met alweer een powerplaygoal. Dan McGoff scoorde de vijfde Nijmeegse treffer vanaf de blauwe lijn.

Halverwege de periode leek Nijmegen de wedstrijd definitief te beslissen. Geen verrassing: de goal viel met een Eater op de strafbank. Nick de Jong hield het overzicht en passte op Kevin Bruijsten. De 23-jarige Nijmegenaar liet Heinonen kansloos door de puck met een one-timer op doel te schieten.

Brent Gauvreau zorgde voor de laatste goal van de avond maar de voorsprong van Nijmegen kwam in de laatste zes minuten niet meer in gevaar.

Beide ploegen vervolgen hun serie aanstaande woensdag. De vierde wedstrijd begint om 20.00 uur in Glanerbrook.