NL Nederland Belgie scrimmage

6 april 201300:08

Door Joep Meijsen

Oranje moeizaam langs België

Nederland heeft de eerste wedstrijd in de voorbereiding op het WK in Donetsk gewonnen van België. Jan-Jaap Natte had twee goals en een assist in de 6-4 overwinning op de zuiderburen.

België speelt een niveau onder Nederland en is zich aan het voorbereiden op het WK in Zagreb, dat tegelijk wordt gespeeld met dat van Oranje. In de Kroatische hoofdstad zijn Australië, Kroatië, Spanje, Israel en Servië de tegenstanders van België, dat voor een belangrijk deel bestaat uit spelers van Herentals.

Bij Oranje een verrassende naam op de sheet. Jeffrey van Iersel speelde tijdens de Olympische kwalificatie in het Poolse Nowy Targ in 2004 voor het laatst een toernooi met Nederland, maar vormde vrijdagavond een defensief duo met Jurryt Smid. Door de afwezigheid van verschillende verdedigers is de ervaren Tilburger weer een optie voor Oranje. De andere verdedigers in de opstelling waren Nick de Jong, Dax van de Velden, Reinier Staats en Mike Overweg.

Een wat onervaren defensie. ‘Ja, dat kun je zo stellen. Maar ze zullen ervaring opdoen. We zullen het moeten doen met de spelers die we hebben. Verdedigen is bovendien niet alleen de taak van het duo achterin, maar van alle spelers op het ijs. De forwards moeten hun verdedigende werk ook goed doen’, zei bondscoach Barry Smith na de wedstrijd.

De Amerikaan was na afloop over het algemeen niet zo tevreden over zijn ploeg. ‘Het was geen goede wedstrijd. Veel foute passes, pucks die over sticks heensprongen. Het ontbrak ons aan focus en goede uitvoering. Maar we hebben wel heel veel kansen gecreëerd, waarbij de afronding ten wensen overliet.’

Voor Oranje leek er geen vuiltje aan de lucht in de eerste periode. Hoewel het spel verre van oogstrelend was, had Nederland wel een overwicht en drukte dat uit in twee treffers. Ivy van den Heuvel bracht Oranje met een goed schot op voorsprong, waarna Natte een goede schaatsactie bekroonde met de tweede Nederlandse goal.

Het was Bryan Kolodziejczyk die België halverwege terugbracht in de wedstrijd. De forward die het grootste deel van het seizoen in Geleen in de Nederlandse Promotiedivisie heeft gespeed, wist een goede pass van Lorenzo Maas handig af te ronden. Een minuut later was het Mitch Morgan die de gelijkmaker binnenschoot.

Op dat moment onbrak het bij Nederland aan spelers die voor wat rust zorgden, want Oranje mocht blij zijn dat een Belgisch schot op de lat terechtkwam in plaats van in het net achter Martijn Oosterwijk. Met twee snelle doelpunten van de sticks van Jan-Jaap Natte en Raphael Joly, een prachtige schaatsactie afgerond met een backhander in de bovenkant van het net, greep Nederland later in de periode het initiatief terug. De laatste lach in de periode was echter voor Belgiue, dat de marge via de tweede goal van Mitch Morgan weer terugbracht tot één.

Daarmee hield België kans op een stuntje tegen de noorderburen. Zeker toen Nike Deherdt na vijf minuten spelen in de slotperiode zijn team opnieuw langszij bracht. Goals van Jurryt Smid en Kevin Bruijsten, na de langste periode van druk op het Belgische doel in de wedstrijd, zorgden ervoor dat Nederland toch als winnaar van het ijs kon in de met ruim 1300 toeschouwers bevolkte ijshal in Eindhoven.

Zondag staan beide teams wederom tegenover elkaar. Plaats van handeling is dan Dordrecht en de ontmoeting begint om 14.15 uur. De toegang kost 3,50 euro.

Copyright openingsfoto: Roel Louwers/CKW-Media