Amstel Tijgers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters GIJS Groningen Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters

Oranje oogst prijzen in Krynica

Zuid-Korea wist met een 3-2 zege in de laatste wedstrijd van het kampioenschap de promotie naar Division 1A veilig te stellen. Nederland grossieerde echter ook in prijzen met brons, de beste goalie, twee spelers voor het all star team en de Fair Play Cup.

Het stadion van Krynica was meer dan volgepakt voor de laatste wedstrijd van het toernooi. Met de complete Nederlandse ploeg op de tribune pakte Polen een vroege 2-0 voorsprong en leek in sneltreinvaart op weg naar de promotie. Daar kwam echter verandering in. Korea scoorde nog in de eerste periode de aansluitingstreffer, maakte in de tweede periode gelijk en legde Polen enkele minuten voor tijd het zwijgen op.

Daarmee brak een Koreaans feest los op het ijs en op de tribune. Net als twee weken geleden in Heerenveen buitelden de spelers van Korea van vreugde over elkaar heen, terwijl de groep fans op de tribune met hun trommels en zelfs een complete gong feest vierden. De zege was bijzonder onverwacht, want bij de bekendmaking van de beste spelers werd geen Koreaan naar voren geroepen, terwijl ook geen enkele speler van Zuid-Korea het door de media gekozen All Star Team haalde.

Nederland maakte op dat vlak meer indruk. Nadat Adam Borzecki en Marcin Kolusz waren uitgeroepen tot respectievelijk de beste verdediger en aanvaller, werd de Nederlandse doelman Ian Meierdres naar voren geroepen om de prijs van de beste doelman in ontvangst te nemen. Meierdres maakte 102 saves voor een save-percentage van .913. Meierdres keepte alle wedstrijden voor Oranje tijdens het WK.

Twee spelers van Nederland werden ook gekozen in het all star team. De media koos de Pool Przemyslav Odrobny tot de beste doelman. Mike Dalhuisen was echter wel één van de twee verdedigers in het team, terwijl Diederick Hagemeijer werd gekozen tot één van de drie beste aanvallers van het toernooi.

Captain Marcel Kars mocht bovendien nog naar voren komen om de Fair Play Cup in ontvangst te nemen. Nederland liep in het toernooi in Krynica aan tegen 58 strafminuten, precies evenveel als Polen, maar minder dan de rest. Nederland was ook de nummer één in penaltykilling en de nummer twee op de powerplay. Met acht punten in vijf wedstrijden was Diederick Hagemeijer de nummer drie op de topscorerslijst. Kevin Bruijsten en Marco Postma waren gedeeld zevende op die lijst met zes punten.

Nederland had ook drie spelers in de top vier op face-offs. Marco Postma won ruim 65 procent van zijn face-offs en is daarmee de nummer één. Marcel Kars won 2 procentpunt minder en staat tweede op die lijst, terwijl Kevin Bruijsten met 60 procent de nummer vier is. Nederland nam vanzelfsprekend ook nog de bronzen medailles in ontvangst na afloop van de ‘finale’.

Door de ontwikkelingen wacht Nederland komend jaar een complete poule met landen uit het voormalige Oostblok. Vanuit Division 2A komt Estland omhoog, vanuit Division 1A valt Oekraïne omlaag, terwijl Roemenië, Litouwen en Polen behouden blijven.

Foto's: Marco Spelten

Wk  Krynica Final1

Nog meer ijshockey