9 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Oranje wacht zware klus

Het Nederlands team begint vanavond de voorbereiding op het werelkampioenschap in China. Een verjongde selectie neemt onder leiding van een nieuwe bondscoach deel aan een sterk bezet vierlandentoernooi in Frankrijk. IJshockey.com kijkt vooruit.

De tegenstanders van Oranje tijdens dit toernooi zijn niet mis. De eerste tegenstander, Oekraïne, is een vast A-land dat in december nog ongeslagen bleef in een vierlandentoernooi met onder meer Kazachstan en Polen als tegenstanders. Italië werd twee jaar geleden in Eindhoven nog kampioen tijdens het WK en speelt ook in de A-poule, terwijl Frankrijk de afgelopen jaren ook regelmatig op het hoogste niveau meedeed.

Bepaald geen makkelijke start dus voor de nieuwe bondscoach Tom Hartogs en zijn co-coach Dave Livingston. Het toernooi betekent ook een nieuwe start voor de nationale ploeg, die jarenlang draaide op Hartogs en Livingston. Hun afwezigheid slaat een behoorlijk gat in zowel de defensie van Nederland, als in het scorend vermogen van de ploeg.

Er staat een verjongde ploeg. De oudste spelers in de selectie voor het toernooi in Frankrijk zijn doelman Phil Groeneveld en Geleen-speler Lamonte Polet, beiden geboren in 1974. Liefst twaalf spelers zijn 23 jaar of jonger, waaronder de debutanten Sjoerd Idzenga en Diederick Hagemeijer, die beiden beloond worden voor hun goede optreden bij Jong Oranje.

Het grootste deel van de golf van Nederlands-Canadese spelers die aan het begin van deze eeuw in de competitie speelden in het kader van het Turijn-project zijn uit het team verdwenen. Alleen doelman Groeneveld is nog over, terwijl Marcel Kars alleen vanwege een schorsing afwezig is. Kevin Hoogsteen zit een internationale schorsing uit, maar komt mogelijk in de toekomst nog in aanmerking voor selectie.

Daarvoor in de plaats komt een nieuwe generatie in Canada geboren spelers in de personen van Jamie Schaafsma, Brad Smulders, Nick Verbruggen en Matt Korthuis. De eerste drie begonnen bij Geleen, terwijl laatstgenoemde inmiddels aan zijn derde club in Nederland bezig is. In totaal telt het team acht spelers die niet in Nederland geboren zijn.

Nederland kampt met een tekort aan goede verdedigers. Bij wijze van experiment wordt gekeken of Chad Euverman en Simon de Wit deze lacune kunnen vullen. Euverman speelt bij zijn club in Italië al enige tijd als verdediger, terwijl De Wit in het verleden bij de nationale ploeg ook al als defense actief was.

Het zal voor Oranje niet makkelijk zijn om punten te pakken in Frankrijk. Veel zal afhangen van het optreden van de goalies, waarbij naar verwachting Groeneveld en Casper Swart de starts krijgen. Het biedt echter heel veel spelers de kans om te wennen aan het hogere tempo en de andere speelwijze op internationaal niveau.

Daarmee is het toernooi wat er ook gebeurd een waardevolle voorbereiding op het wereldkampioenschap. Oranje opent vrijdagavond om kwart voor negen tegen Oekraïne, vervolgt het op zaterdag tegen Frankrijk, terwijl zondag in de vooravond Italië de tegenstander is.