Capitals jaapedenbaan fisheye 1112

9 oktober 201208:26

Door Joep Meijsen

Preview: Amsterdam G's

Het eerste speelweekeinde zit er intussen op. Eén ploeg heeft nog geen wedstrijden gespeeld en komt vanavond voor het eerst in actie. IJshockey.com sluit de serie voorbeschouwingen voor dit seizoen af met een vooruitblik naar het seizoen van de Amsterdam G’s.

Vertrokken: Ronald Wurm, Marijn den Dulk, Jochen Gross, Willy Schut, Angelo van Hulten, Junior van Hout

Nieuw: Tim Knudsen, Bill Horton, Marcel Kars

Importslots: 3/6

Goalies: Met Tim Knudsen heeft Amsterdam een ervaren goalie aangetrokken, die meer rust moet brengen voor de defensie. Door zijn conflict met Den Haag en prive-omstandigheden kwam Knudsen afgelopen jaar niet in actie, maar de intussen 33-jarige Canadees heeft met meer dan tien jaar profervaring voldoende routine om de draad weer op te pakken. Jacob van Duin had het vorig jaar moeilijk in de eredivisie, maar heeft wel kostbare ervaring opgedaan.

Verdediging: Defensief is er weinig veranderd bij Amsterdam. Als import is Bill Horton binnengehaald om wat kracht en ervaring te brengen in een jonge defensie. Joy Turpijn toonde vorig jaar enorme vooruitgang en speelde zich als verdediger in het Nederlands team. Als de 24-jarige defense uit Zoetermeer zijn progressie voortzet kan hij belangrijk worden voor Amsterdam. Dax van de Velden geldt als een groot talent en is toe aan een flinke stap vooruit. Roland van Donge en Fons van Hoorn beginnen aan hun tweede seizoen op het hoogste niveau, terwijl Oliver Leenders op een compleet seizoen zal hopen. De pas 16-jarige Marino Bakker completeert de defensie.

Aanval: Als Nederland een echte Hall of Fame had, was John Versteeg een gegarandeerd toekomstig lid. De veteraan kwam tot bijna anderhalf punt per wedstrijd vorig seizoen en liet zien nog altijd belangrijk te zijn voor zijn team. Joey Oosterveld is inmiddels alweer 23 jaar maar gebruikte zijn vele ijstijd om een flinke stap vooruit te maken vorig jaar. Scoorde regelmatig en was sterk op de powerplay. De terugkeer van Marcel Kars kan ook van enorme waarde zijn voor Amsterdam. Een link met de succesjaren van het begin van de eeuw in Amsterdam en vorig jaar van enorm belang voor Eindhoven Kemphanen en het Nederlands team. Is ijzersterk aan de puck en zal de spelers om hem heen beter laten spelen. Tobias Kathan zal ook dit jaar zijn teamgenoten in bescherming nemen en een bijdrage aan de score leveren. Calvin Pohlman groeide vorig jaar, terwijl jongens als Robin Swart, Donny van Musscher, Julian Berteling en Rocco van Hoorn dit jaar kunnen laten zien wat ze afgelopen seizoen met vallen en opstaan geleerd hebben.

Coaching: Ron Berteling is nauwelijks weg te denken uit Amsterdam. De succesvolle actie van hem en enkele andere fanatieke Amsterdamse ijshockeyliefhebbers om de club te redden enkele weken geleden bewijst zijn grenzeloze passie voor de ijshockeysport in het algemeen en de sport in Amsterdam in het bijzonder. Heeft veel geduld met de talenten van Amsterdam en blijft het ideale uithangbord van de sport in ons land. Alexander Schaafsma speelde vorig jaar nog een handvol wedstrijden mee en is ook vanuit de bank van groot belang voor het ijshockey in Amsterdam.

Sleutelspeler: Marcel Kars is een zeer ervaren ijshockeyer die sterk is aan de puck, scorend vermogen heeft en anderen kan bedienen. Al jaren een vaste keuze in de nationale ploeg, afgelopen jaar zelfs als captain. Had afgelopen jaar een uitstekend seizoen in Eindhoven en zal nu de jonge spelers in Amsterdam moeten helpen weer een volgende stap te zetten.

Talent om op te letten: De piepjonge Rocco van Hoorn scoorde afgelopen seizoen een prachtige goal in de eredivisie. Het bleek zijn enige treffer in vijftien wedstrijden, maar het liet wel zien welke potentie de 17-jarige aanvaller heeft. Heeft nog een paar seizoenen om volwassen te worden als forward, maar heeft in Amsterdam voorbeelden om zich heen waar hij enorm veel van kan leren.

Sleutelvraag: Kan Amsterdam voortbouwen op het leerjaar van afgelopen seizoen?

Conclusie: Amsterdam zal het ook dit jaar niet makkelijk krijgen. Het is al een enorme prestatie dat de club er dit seizoen weer bij is in de eredivisie. De toevoeging aan de selectie van een ervaren goalie, een fysiek sterke verdediger en een zeer ervaren aanvaller maakt de club hopelijk competitiever, maar Amsterdam zal niet meedoen om de prijzen. Als de jonge spelers veel progressie maken dit seizoen en de ploeg meer spannende wedstrijdne speelt, heeft Amsterdam echter al veel gewonnen.