Eaters kampioensfoto 260312

25 september 201213:52

Door Joep Meijsen

Preview: Geleen Eaters

De start van de reguliere competitie nadert met rasse schreden. Tijd voor de traditionele voorbeschouwingen van IJshockey.com. In de eerste aflevering aandacht voor verdedigend landskampioen Geleen Eaters.

trong>Nieuw: Ziga Svete, Mitch Bruijsten, Mike Forgie, Luca Heutmekers
Vertrokken: Ryan Burkholder, Kip Workman, Dennis ten Bokkel, Shawn Collymore, Ian McDonald, Matt Glasser
Importslots: 5 van de 6 bezet

trong>Goalies: Sami Heinonen is met zijn 36 jaar de oudste speler in de selectie van Geleen, maar liet vorig jaar zien zich nog niet de herfst van zijn loopbaan te bevinden. Vooral in de belangrijke wedstrijden in de play-offs speelde de geboren Fin prima wedstrijden. Als hij dit niveau weet vol te houden, kan Geleen ook dit seizoen moeilijke wedstrijden winnen. Het wordt echter wel tijd om aan de opvolging te werken en dus mag de 19-jarige Rowan Delil hopen op meer ijstijd. De goalie van jong oranje heeft speeltijd op het hoogste niveau nodig om verder te groeien.trong>Verdediging: Met Ryan Burkholder en Kip Workman zijn twee belangrijke pionnen uit de defensie van vorig jaar vertrokken. Daarvoor is alleen Ziga Svete teruggekomen. De Sloveen had enkele jaren geleden een absoluut topseizoen in Geleen, maar heeft dat sindsdien in Straatsburg en Belgrado niet kunnen herhalen. Terug in vertrouwde omgeving zal er weer gerekend worden op zijn kwaliteiten in de opbouw. De betrouwbare Mike Looby zal veel ijstijd krijgen en was vorig jaar met een punt per wedstrijd ook nog de meest productieve verdediger. Ook Erik Tummers is een betrouwbare verdediger en zal hopen op een seizoen zonder blessureleed. De ervaren Jeffrey van Iersel begint aan zijn vijftiende seizoen in de eredivisie en werd vorig jaar voor de vierde keer landskampioen. Bryan Mens zal meer verantwoordelijkheid gaan krijgen, terwijl ook Joery van Rooijen en Sander van Leeuwen groei moeten tonen. Met zeven verdedigers, waarvan vier met significante ervaring lijkt Geleen defensief iets te hebben ingeleverd.trong>Aanval: Met Ian McDonald, Shawn Collymore en Matt Glasser zijn drie van de vijf topscorers van vorig jaar niet meer van de partij. Vooral het afhaken van de fysiek sterke Shawn Collymore, die de misschien wel beste speler van het land was in de play-offs. Mike Forgie wist drie jaar geleden in het shirt van Geleen makkelijk het net te vinden en is terug. De intussen 29-jarige aanvaller speelde vorig jaar op lager profniveau in de VS. Heel verrassend was het aantrekken van Mitch Bruijsten, die herstellende is van een blessure. De 23-jarige Nijmegenaar heeft sinds zijn jongste jeugd niet meer competitief in Nederland gespeeld en was de afgelopen drie jaar actief op het hoogste universiteitsniveau in Alaska. Het wordt interessant om zijn progressie te volgen.

Lars van Sloun had een topseizoen vorig jaar met bijna anderhalve punt per wedstrijd, hij heeft bovendien nog potentie om verder te groeien. Ook Jeffrey Mens zal een vervolg willen geven aan een goed jaar, terwijl David Burgess afgelopen seizoen het verloren jaar ervoor goedmaakte met 83 punten in 49 wedstrijden. Akim Ramoul liet vorig jaar tijdens de play-offs zien gegroeid te zijn, terwijl jonge spelers als Lars Engwegen, Kay Gielen en Bob de Pont vorig jaar al meemaakten wat generaties Geleense spelers voor hen niet gelukt is; kampioen worden. Luca Heutmekers komt over uit de Duitse jeugdcompetitie. Geleen heeft nog een importpositie open, die kan worden gebruikt om de aanval verder te versterken.

trong>Technische staf: Chris Eimers en Ray Gallagher vulden elkaar afgelopen jaar prima aan en zorgden voor het uitkomen van de dromen van alle fans van Eaters. Chris Eimers koos echter voor minder reistijd door bij Flyers aan de slag te gaan, terwijl Ray Gallagher nu als benchcoach bij Kemphanen in dienst is. Met Danny Cuomo heeft Geleen de meest ervaren actieve coach in de eredivisie aangetrokken. De geboren Canadees kwijnde vorig jaar weg in de Eerste Divisie B en keert nu weer terug op het hoogste niveau. Met Marcel Houben krijgt hij Mr. Eaters zelf naast zich in bank, iemand die het Geleense ijshockey van haver tot gort kent.trong>Sleutelspeler: Mitch Bruijsten is gehaald als vervanger van Shawn Collymore en dat zijn grote schaatsen om te vullen. Op WK's liet de international zien tot de beste spelers van Nederland te behoren, maar hij ondergaat ook een traject om te herstellen van een blessure. Bovendien zal de terugkeer in de Nederlandse ijshockeycultuur enige aanpassing vereisen voor de forward. Het wordt een boeiend verhaal om te volgen.trong>Talent om op te letten: Luca Heutmekers is ook al een speler die jarenlang in het buitenland heeft gespeeld, in zijn geval in de Duitse jeugdcompetities. Met verschillende jaren op het hoogste jeugdniveau daar in de benen is het interessant hoe zijn niveau is in vergelijking met dat van spelers die in Nederland bij hun club zijn gebleven of die via het CTO dit jaar de eredivisie bereiken.trong>Sleutelvraag: Repeat of niet?trong>Conclusie: Veel bij Geleen is hetzelfde gebleven en belangrijke nieuwkomers hebben ook al ervaring bij de Limburgse club. Het vertrek van succescoach Chris Eimers is echter een harde slag, terwijl de club door de importbeperkingen er in de breedte niet sterker op is geworden. Wel heeft de club nog een importpositie over om problemen in de defensie of aanval op te lossen. Het staat echter vast dat de eigen jongens meer verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. Hopelijk heeft het succes van vorig jaar ze hongerig gemaakt naar meer.