7 november 200600:00

Door Remco

Preview Tijgers - Trappers

Woensdagavond strijden Amsterdam en Tilburg om de eerste prijs van het seizoen: de Challenge Cup. De twee teams kwalificeerden zich voor de finale door groepswinnaar te worden in de voorronde van de Challenge Cup.

Tilburg
Tilburg Trappers zal de finale van de Challenge Cup ingaan als favoriet. Tilburg beschikt over een uitstekende selectie die recentelijk nog aangevuld werd met de verdediger Jeff Paul. Tilburg verloor in de voorronde van de Challenge Cup slechts Ă©Ă©n wedstrijd. In Geleen werd met 6-1 verloren mede door een sterk optreden van de Limburgse goalie Frank Novello. Alle andere wedstrijden eindigden in eenvoudige overwinningen voor de Trappers.

Zo won de ploeg van Larry Suarez tweemaal overtuigend van landskampioen Nijmegen Emperors. De nieuwe imports van Tilburg doen het behoorlijk. Vooral verdediger Jeff Burgoyne en aanvallers Dave Bonk en Daryl Bat hebben prima gespeeld in de voorronde. Doug Stienstra eindigde bovenaan de topscoorderslijst van Tilburg. De international scoorde vijftien goals en was tevens goed voor zestien assists.

De vraag bij Tilburg is wie woensdag de startende goalie zal zijn. Na het snelle vertrek van Phil Groeneveld moet Suarez kiezen tussen Trommelen en Lundgren. Het lijkt erop dat Martin Trommelen de voorkeur geniet als eerste goalie. Dat zal vanaf vrijdag wellicht veranderen aangezien Tilburg de nieuwe Canadese goalie Nick Boucher heeft vastgelegd.

Tilburg kampt nog met een aantal blessuregevallen in de selectie. Robbert Maas, Rody Jacobs en Casey Vanschagen ontbraken afgelopen zondag nog tegen Nijmegen. Voor Maas zal deze finale nog te vroeg komen, maar Tilburg zal alles op alles zetten om de ervaren Jacobs en Vanschagen fit te krijgen.

IJshockey.com Key Player
Simon de Wit zal erop gebrand zijn om het verschil te maken tegen zijn oude club Amsterdam. De 27-jarige international vertrok in 2003 van Tilburg naar Amsterdam en won met die club tweemaal de landstitel en tweemaal de nationale beker. Afgelopen zomer keerde de Wit weer terug naar Trappers.

Amsterdam
Amsterdam verloor deze zomer de laatste spelers van het succesvolle team van de afgelopen jaren. Marcel Kars, Lamonte Polet, Maarten de Groot en ook Chris Eimers keerden niet meer terug in de hoofdstad. De gerenoveerde selectie wist toch de voorronde te winnen. In een spannende confrontatie met Den Haag dwong Amsterdam de finaleplek af.

De selectie van Amsterdam bleek erg smal tijdens de voorronde. Zo smal zelfs dat coach Ron Berteling nog veelvuldig op het ijs moest verschijnen. Berteling scoorde overigens tweemaal in vier optredens. Aanstaande woensdag zal Berteling gewoon als coach fungeren en zal daarbij ondersteund worden door de nog altijd geblesseerde Tom Hartogs.

Opvallende spelers dit seizoen bij Amsterdam zijn Paul Vincent en Leo van den Thillart. Vincent begint langzaam aan helemaal fit te raken en was met drie treffers tegen Den Haag erg belangrijk voor de ploeg. Van den Thillart moet dit seizoen alles uit de kast halen om de onervaren verdediging van Amsterdam overeind te houden. De Bosschenaar krijgt hier hulp bij van Jordy van Oorschot die deze zomer overkwam van Den Haag.

De nieuwe goalie van Amsterdam maakte een redelijke indruk tot nu toe. Jonathan Pelletier kende enkele sterke optredens zoals in de thuiswedstrijd tegen Den Haag. Afgelopen weekend tegen datzelfde Den Haag speelde Pelletier echter zijn zwakste wedstrijd van dit seizoen.

IJshockey.com Key Player
Paul Vincent is de grote man in de selectie van Amsterdam. Helaas konden de supporters in de hoofdstad niet altijd de echte Vincent zien in de voorronde. In de wedstrijd tegen Heerenveen raakte Vincent geblesseerd aan zijn pols en daardoor miste de Canadees enkele wedstrijden. In de laatste wedstrijd tegen Den Haag liet Vincent echter zien dat hij op de weg terug is. De grote vraag voor woensdag zal zijn: Kan Paul Vincent de ploeg op sleeptouw nemen tegen favoriet Tilburg?

Goalies: Amsterdam wint
Pelletier maakt een iets betrouwbaardere indruk dan het duo Trommelen-Lundgren. De nieuwe Tilburgse goalie Nick Boucher komt net te laat in Nederland voor deze wedstijd, dus afgaande op de goalies van beide ploegen gaat Amsterdam winnen.

Verdediging: Tilburg wint
Met Leo van den Thillart beschikt Amsterdam over Ă©Ă©n van de beste Nederlandse verdedigers aller tijden. Jordy van Oorschot geldt daarnaast als een verdedigend talent. Zij zullen het echter af moeten leggen tegen nieuwelingen Jeff Burgoyne en Jeff Paul, de al jaren constante Stanislav Nazarov en Bjorn Willemse.

Aanvallers: Tilburg wint
Tilburg scoorde in de voorrronde maar liefst 92 keer terwijl Amsterdam niet verder kwam dan 64 goals. Mark Tanner en Alexander Schaafsma zijn prima aanvallers maar geen echte afmakers. Gelukkig voor Amstel Tijgers is Matt Korthuis toegevoegd aan de selectie voor de broodnodige doelpunten.

Tilburg heeft minstens drie gevaarlijke aanvalslijnen met sterren als Doug Stienstra, Dave Bonk en Simon de Wit. Ook international Peter van Biezen is dit seizoen weer helemaal terug op zijn oude niveau. Van Biezen klaagde vorig seizoen over gebrek aan vertrouwen en over de sfeer in de spelersgroep. De nieuwe onervaren coach Larry Suarez heeft beide problemen verholpen voor van Biezen. In tegenstelling tot afgelopen jaar lijkt Tilburg dit seizoen wel te beschikken over een hecht team.

IJshockey.com voorspelling
Tilburg pakt woensdag de eerste prijs van het seizoen.