Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

25 januari 201500:24

Door Joep Meijsen

Strijd om play-off-plekken open

De strijd om de laatste twee plekken in de play-offs is losgebarsten. Eaters pakte in eigen huis zaterdag een punt tegen Tilburg, terwijl Kemphanen thuis na penaltyshots won van Herentals.

Het is Wie van de Drie in de Eredivisie voor de rest van het seizoen. Bovenaan de ranglijst gaan Heerenveen en Tilburg bepalen wie Ă©Ă©n en twee worden in verband met het thuisvoordeel. De strijd om de andere twee plaatsen is echter nog in volle gang. De winnaar van de derde periode en de hoogst geplaatste andere ploeg op de eindranglijst plaatsen zich. Herentals, Kemphanen en Eaters, wie van de drie valt af.

Kemphanen deed in eigen huis goede zaken zaterdagavond. Herentals, dat op de totaalranglijst met afstand de beste papieren heeft voor plaatsing, werkte een 4-1 achterstand weg, maar verloor de wedstrijd uiteindelijk na penaltyshots. Voor Eindhoven wisten Julian van Lijden en Don Nichols te scoren, terwijl voor Hyc alleen Tyler Melancon het net wist te vinden. Daarmee maakt Eindhoven een goede start in de derde periode.

Het was sowieso verre van een onaantrekkelijke wedstrijd voor bijna 320 toeschouwers. Beide teams wisten voldoende kansen te scheppen en raakten meerdere keren het ijzerwerk. Vooral het schot op de paal van Melancon in overtime was van groot belang voor het verloop van de wedstrijd. Aan de andere kant had Eindhoven juist verzuimd een 4-1 voorsprong verder uit te bouwen, ondanks een reeks riante kansen.

Na twintig minuten spelen stond Kemphanen met 4-1 voor en die stand was zeker niet onverdiend. De Eindhovenaren begonnen scherp aan de wedstrijd en met snelle passes van achteruit werd de defensie van Hyc stevig onder druk gezet. Marc Donders scoorde de eerste goal. Hoewel Trevor Hunt nog voor de gelijkmaker zorgde, waren het Ritchie van Hulten, Julian van Lijden en Don Nichols die de eerste periode er eentje voor Kemphanen maakte.

Omdat de Eindhovenaren verzuimden de wedstrijd op slot te gooien, kreeg Herentals in de loop van de tweede periode meer grip op de wedstrijd, wat resulteerde in treffers van Bryan Kolodzieczyk en Trevor Hunt, waardoor de marge terug werd gebracht tot Ă©Ă©n goal. Een kwartier voor tijd was het diezelfde Kolodziejczyk die voor de gelijkmaker zorgde, waarmee hij een nuttig punt veiligstelde voor een Herentals, dat mathematisch steeds dichterbij de derde plek op de eindranglijst komt en daarmee een plek in de play-offs.

Voor Kemphanen is het vooral van belang te kijken naar Geleen, dat op zaterdagavond Tilburg ontving en een van zijn betere wedstrijden van het seizoen speelde. De Limburgers werkten in de slotperiode via treffers van erik Tummrs en Adam Hartley een 1-3 achterstand weg, waarna Mickey Bastings in de overtime de winnende goal voor zijn rekening nam.

Hartley had Eaters al vroeg in de wedstrijd de leiding gegeven, maar het was in de eerste twee periodes de enige van de vele kansen voor Geleen die werd geconverteerd. Tilburg ging handiger met de kansen om en pakte via twee goals van Diederick Hagemeijer en een treffer van Jeffrey Melissant het initiatief in de wedstrijd, waarna de comeback van Eaters volgde.

In de strijd met Kemphanen was het toch een belangrijk punt voor Eaters, dat zondag alweer in een belangrijke wedstrijd aan de bak mag in Herentals.