Div teams 1112

18 november 201112:47

Door Joep Meijsen

The Friday Round-up week 08

Geen week zonder round-up, al is die vanwege het drukke midweekse programma nu naar de vrijdag geschoven. Met onder meer aandacht voor nieuwe imports voor Eindhoven en Herentals, de prioriteiten van Ruud Vreeman, de slechtst betaalde baan ooit voor Henk Hoekstra en Magere Hein op de ijshockeybaan.

Eindhoven heeft aanvaller Emil Andersson alsnog toegevoegd aan de selectie. De Zweedse forward maakte afgelopen woensdag al zijn debuut in de verloren wedstrijd tegen Turnhout. De 24-jarige Andersson, die in eigen land ervaring opdeed op het derde, vierde en vijfde niveau, woont in de buurt van Eindhoven en deed in de voorbereiding al mee. Toen konden Kemphanen en Andersson echter niet tot overeenstemming over een contract komen.

Herentals heeft de selectie uitgebreid met een wel heel opvallende nieuwe doelman. Het gaat om de 20-jarige Slowaak Tomas Pek, die de afgelopen jaren uitkwam op de grote junioren WK's voor zijn land en ook in de eerste ronde werd gedraft door St. Petersburg in de Russische KHL. Pek slaagde er dit seizoen nog niet in een basisplaats te veroveren bij topclub Slovan Bratislava en reist dus af naar België. Herentals had tot nu toe het volledig Belgische koppel Mike Jansen en Kevin van Looveren in het doel staan.

Kandidaat-voorzitter van de NIJB Ruud Vreeman legt in Eindhovens Dagblad uit waar zijn prioriteiten voor de toekomst liggen. ‘Ik ging als burgemeester van Tilburg regelmatig naar Trappers kijken. Het spel fascineert me. Als ik ijshockey niet leuk zou vinden, had ik ‘nee gezegd tegen de NIJB. Talentontwikkeling, de marketing en de uitbreiding van het aantal clubs in de eredivisie zijn uitdagingen. Ook heel belangrijk vind ik het voorkomen van zaken zoals die de afgelopen jaren in Nijmegen gebeurden. De ijshockeysport verliest door dergelijke zaken aan geloofwaardigheid.'

‘Dit is mijn slechtst betaalde baan ooit', laat de nieuwe Flyers-voorzitter Henk Hoekstra met een grijns op zijn gezicht optekenen in Leeuwarder Courant. Hij besteed voorlopig twee dagen per week aan zijn voorzitterschap. Verder is hij onder meer actief als financier van voetbaltransfers. ‘We moeten het niet groter maken dan het is - de gemiddelde amateurvoetbalclub is groter - maar er lopen zeer bevlogen mensen rond. In deze regio is veel sluimerende belangstelling voor ijshockey. Ik wil mensen bijelkaar krijgen, sfeer en herkenbaarheid kweken, de clubcultuur oppakken.'

Het doel daarbij is om uiterlijk in 2015 weer kampioen van Nederland te worden. Daartoe moet de begroting omhoog naar zo'n 550.000 euro, moeten aankoopbeleid en discipline beter, ‘spelers moeten niet het idee hebben dat ze hier een half jaar op vakantie zijn'. Vooralsnog gaat het goed. &lslsquo;Er zijn al zestig sponsoren. Laagdrempelig en gezelligheid zijn sleutelwoorden.' Het kampioenschap is dan een realistisch vooruitzicht. ‘Dat moet in een competitie met zes Nederlandse clubs toch eerder lukken dan in de eredivisie', zegt de oud-directeur van SC Heerenveen in Leeuwarder Courant.

Oud-Den Haag-forward Jan Bohac is ook weer onderdak. De 29-jarige Tsjech keert terug naar de Franse competitie, waar hij eerder actief was voor Briancon. De voormalige jeugdinternational tekende een overeenkomst bij Neuilly-sur-Marne, een club waar meer spelers uit de Nederlandse competitie in het verleden een nieuwe club vonden.

Arnhem staat niet bekend als een ijshockeystad, maar krijgt mogelijk in het centrum komende maand toch ijshockeydemonstraties en -clinics door spelers uit de eredivisie. Dit moet gaan gebeuren op een speciale winterijsbaan op de Korenmarkt in het centrum van de Gelderse hoofdstad. De financiering is nog wel een probleem, de organisatie is nog op zoek naar sponsoren om de bouw van de baan mogelijk te maken.

Utrecht Dragons heeft op zijn website een uitgebreid dankwoord geschreven aan de nestor van het Nederlandse ijshockey, Frans Henrichs. Vooral zijn rol als voorvechter van de sport in de Domstad komt uitgebreid aan de orde in het verhaal. Ook staan er mooie quotes van Henrichs in het artikel, waaronder ‘Ik ontmoet Magere Hein liever bij een ijshockeywedstrijd dan in een steriel ziekenhuisbed'.

Namens de Nederlandse IJshockeybond voert student Koen Ottenheijm een onderzoek uit naar de inzet van sociale media om de sport in Nederland te stimuleren. Onderdeel van het onderzoek is een enquête voor iedereen in de ijshockeywereld. Ottenheijm vraagt dan ook zo veel mogelijk mensen om de enquête in te vullen. De resultaten zijn in eerste instantie vertrouwelijk en zullen dus niet worden teruggekoppeld.

In de strijd om de titel van Strafbankkoning is Tommy Lange van Turnhout opgerukt naar de derde plaats met 57 strafminuten. Hij staat daarmee gelijk met Tobias Kathan van Amsterdam. Bill Horton verkleinde zijn achterstand op koploper Matt Korthuis tot 8 minuten. Korthuis liep in de twee midweekse wedstrijden tegen slechts twee strafminuten op en staat nu op 75.