Div teams 1112

4 oktober 201100:00

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 1

Daar is hij dan. De glorieuze terugkeer van de populaire Tuesday Round-up. Iedere dinsdag een digitaal rondje langs de ijsbanen. In deze eerste editie van de nieuwe jaargang aandacht voor een 13-jarige winnaar, Nick de Jong op televisie, Joey Verreijen over Alexander Selivanov, de grootste speler in de eredivisie, de eerste Strafbankkoningen en nog veel meer.

De winnaar van het gratis ijshockeykamp in het Verenigd Koninkrijk van BOBIHC is bekend. Het gaat om de dertienjarige Niek Gielink uit Sneek. De jeugdspeler van Heerenveen kan komende zomer een ijshockeykamp naar keuze bezoeken van de Britse organisatie. IJshockey.com feliciteert deze jonge ijshockeyer van harte met zijn gewonnen prijs.

Thomas Roosendaal moet bij Den Haag twee weken rust houden. De jonge verdediger viel tijdens de ontmoeting met Amsterdam Capitals afgelopen weekend uit met een schouderblessure. In eerste instantie werd gevreesd voor een gebroken sleutelbeen, maar in het ziekenhuis bleek dat het slechts om een kneuzing ging.

Aandacht op televisie voor het ijshockey. Kemphanen-verdediger Nick de Jong was maandag te gast in het programma Sparren van TV Gelderland. Hij praat in de uitzending met Evert ten Napel over ijshockey, Eindhoven Kemphanen en Nijmegen Devils. De uitzending is nog digitaal terug te zien.

De comeback van Tilburg afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Heerenveen wordt door Man of the Match Jay Latulippe toegeschreven aan fitheid. ‘Door het ijs was het heel zwaar vandaag. Maar toen Heerenveen moe werd, hebben we toegeslagen. Wij zijn jonger. Ik denk dat dat in ons voordeel heeft gewerkt', zegt de aanvaller in Brabants Dagblad. Coach Theo van Gerwen deelt die mening. ‘We hebben bewust zoveel mogelijk met vier aanvalslijnen gespeeld om Heerenveen moe te maken en zelf nog wat over te halen voor de slotfase.'

Niko Suoraniemi is positief verrast over de situatie bij Eindhoven Kemphanen. In de wedstrijd tegen Amsterdam scoorde hij dit weekeinde twee keer, maar zelf blijft hij bescheiden. ‘Het gaat niet om individuen, maar het team. Dit team heeft mij positief verrast. Het zijn allemaal koppige jongens die alleen maar genoegen nemen met winnen', laat hij optekenen in Eindhovens Dagblad.

Hijs-youngster Joey Verreijen geniet van het spelen in één lijn met Alexander Selivanov. ‘Het is heel leuk om met zo'n speler te spelen. Ik leer hier heel veel van. Ik moet me bewijzen, maar ik verheug me op het seizoen', zegt hij in een interview met AD/Haagsche Courant. Verreijen keerde aan het begin van dit seizoen terug in Den Haag na twee seizoenen in Duitsland en een jaar bij het CTO in Eindhoven. ‘Dat was een leuke ervaring, maar niet voor het ijshockey. Ik vond het niveau van het CTO-team niet echt geweldig', stelt de telg uit een Haagse ijshockeyfamilie.

Nijmegen Devils heeft de organisatie voor het komende seizoen op orde. Na een tumultueuze zomer gaat de organisatie verder in een nieuwe stichting, met Jan Willem Romijnders als interim-voorzitter, Theo Lemmen als penningmeester en Ronald van der Laan als secretaris. Ted Wijnen en Frank Franken zijn aan het bestuur toegevoegd als uitvoerende leden.

De plaatsing van Turnhout White Caps voor de volgende ronde van de Continental Cup heeft ook gevolgen voor de planning van de bekercompetitie. De Belgische landskampioen vertrekt woensdagavond 19 oktober met de bus naar Boedapest, waardoor de wedstrijd die avond tegen Amsterdam niet door kan gaan. In het weekeinde moet worden geschoven met de wedstrijden uit bij Geleen en thuis tegen Eindhoven.

De nieuwe mascotte van Heerenveen heet Frizzly the Eagle. Hij draagt het shirtnummer 67 en werd afgelopen vrijdag voor het eerst voorgesteld aan het Friese publiek. De naam was inzet van een wedstrijd onder de supporters van de meest noordelijke eredivisionist.

Tenslotte in deze eerste Tuesday Round-up wat cijfers gebaseerd op de database van IJshockey.com. Turnhout White Caps heeft de oudste ploeg, Amsterdam Capitals het jongste team. Friesland Flyers heeft het grootste team, terwijl Turnhout de kleinste ploeg heeft in lengte. De oudste speler dit seizoen is Tim Vos, de jongste vooralsnog de 15-jarige back-up bij Den Haag Gerard Stern. Kemphanen heeft met Paul Vincent, Marcel Kars en Nick de Jong drie van de vijf langste spelers in de eredivisie.

Ho, stop. Toch nog iets. De Tuesday Round-up is niet compleet zonder het overzicht van de Strafbankkoningen. De rumoerige Ron Bertelingschaal zet voorlopig Marcel Bruinsma en Deniz Mete (27 minuten) samen op de troon, gevolgd door Thomas Roosendaal (25). Joep Vercammen (16) van Herentals en Bill Horton van Leuven (16) volgen op afstand. Met bijna alle ploegen op twee wedstrijden liepen al 57 spelers tegen minimaal één straf op. Alleen Turnhout komt nog niet in het overzicht voor.