Div teams 1112

29 november 201112:25

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 10

Tijd voor weer een round-up, het wekelijkse rondje langs de ijsbanen. Met deze week onder meer helaas twee trieste berichten, Tommie Hartogs over beker, CTO en Leo van den Thillart, de wisselvallige veteranen van Trappers en Denemarken en Zwitserland als de lichtende voorbeelden voor het ijshockey in Nederland.

De voormalige Belgische bondscoach René Labonté is afgelopen week in een diep coma beland na een val van de trap. Labonté, die in het verleden onder meer in Geleen ijshockeyde, is een geboren Canadees en intussen alweer vele jaren betrokken bij het ijshockey in Heist op den Berg. Labonté is geboren op 8 juni 1943 in Quebec City.

Voormalig materiaalman Koos Klomp van Nijmegen is vorige week na een mishandeling in Ewijk overleden aan zijn verwondingen. Klomp is een goede bekende van veel Nijmeegse ijshockeyers en ijshockeysupporters uit de tijd dat de club nog op de oude baan aan de Heyendaalseweg speelde. De 56-jarige Klomp kreeg op zondagmiddag onenigheid met een buurman, die daarop gewelddadig werd. De buurman is door de politie opgepakt.

Rody Jacobs vermoedt dat Tilburg Trappers dit seizoen nog vaker tegen zeperds als tegen Leuven aan zal lopen. De speler en assistent-coach van Trappers zegt in Brabants Dagblad: ‘Ik heb het er vaak met Theo over. Je probeert de jongens mee te geven hoe je zo'n wedstrijd in moet gaan. Maar dan sta je op het ijs en gebeurt het weer.' Ook captain Diederick Hagemeijer trekt het boetekleed aan. ‘De ouderen, en daar reken ik mezelf ook toe, zijn ook te wisselvallig. Hoe dat komt? Ik weet het echt niet.'

De selectie van Amsterdam Capitals lijdt onder blessureleed. Eerder al was duidelijk dat Olivier Leenders, Evander Hansen en Julian Berteling niet beschikbaar waren, maar afgelopen weekeinde moest de ploeg van Ron Berteling en Alexander Schaafsma het ook doen zonder Calvin Pohlman, die vanwege verrekte enkelbanden aan de kant moest blijven.

De ontmoeting tussen Geleen en Eindhoven van afgelopen zondag heeft het eindsignaal niet gehaald. In de derde periode raakte Eaters-forward Mike Looby de boarding, die daardoor stuk ging. Omdat de uitslag van de wedstrijd niet meer ter zake deed in de bekercompetitie, werd besloten tot een definitief eindsignaal, waarbij de stad van 3-0 in het voordeel van Eaters gehandhaafd bleef.

Tommie Hartogs kijkt in Eindhovens Dagblad vooruit naar de halve finaleserie van de beker tegen Den Haag. ‘Zij hebben defensief en aanvallend gezien de beste ploeg. Onze kansen? We kunnen ze conditioneel hebben en als het niet draait bij die ploeg, dan draait het ook helemaal niet. We moeten Den Haag dus niet in zijn spel laten komen', aldus Hartogs.

In het interview gaat Hartogs ook in op zijn vertrek als coach bij de nationale ploeg en het CTO. Met het eerste heeft hij vrede, het tweede niet. ‘Dat was mijn kindje'. Ook gaat hij in op het moment dat hij vorig jaar de coaching bij Kemphanen overnam van Leo van den Thillart, die dat zag als een dolksteek in de rug. ‘Ik heb Leo door de jaren heen vaak met van alles geholpen. Toen Kemphanen in 2008 herrees, vroeg het bestuur mij om de ploeg te gaan coachen. Ik wilde op dat moment niet en loodste Leo binnen. Het is kloten, maar als je alles op een rijtje zet, tja.'

Leo van den Thillart op zijn beurt is juist teruggekeerd in Eindhoven. De voormalige international fungeert sinds deze maand als defense-trainer bij het CTO. Hij combineert die functie met verschillende andere rollen in het ijshockey, waaronder zijn eigen ijshockeyschool, de jeugdopleiding bij Den Bosch en zijn betrokkenheid bij de jeugdselecties U16 en U20. Jong Oranje klopte maandagavond in een oefenwedstrijd de leeftijdsgenoten uit België met 6-0.

Columnist Ruud Erich van Brabants Dagblad gaat in een column onder de titel ‘Daar is ie weer' in op de benoeming van Ruud Vreeman tot voorzitter van de ijshockeybond. ‘Het ging met hem een beetje zoals met Hans Smolders. Iemand die er altijd voor zorgt dat hij op de een of andere manier in de krant terechtkomt, mis je natuurlijk meteen als hij opstapt. Maar gelukkig is hij weer terug, nu als voorzitter van de NIJB. Hij ziet het al helemaal zitten, vertelde hij onze sportverslaggever. Hij vindt ijshockey sexy, spectaculair, fascinerend en heel fysiek. Vreeman wist al veel van hockey en heeft ook ervaring opgedaan met zich op glad ijs begeven. De nieuwe klus is hem dus op het lijf geschreven.'

Erich baseert zich op uitspraken van Vreeman die hij doet in een interview met Brabants Dagblad. Hij zegt daarbij niet van plan te zijn zich met de technische ontwikkeling van de sport bezig te willen houden. ‘Dat moeten mensen met ijshockeyknowhow doen'. Wel denkt hij te weten hoe de sport in Nederland stappen vooruit kan maken. ‘Denemarken en Zwitserland, dat zijn landen waar Nederland vroeger van won. Nu zijn ze ons ver voorbij. Zij bewijzen dat het mogelijk is om als klein klant op een hoger niveau mee te spelen. Ik zou zeggen: water in die landen gebeurd is, analyseer dat nou eens. Wat doen ze daar nou? Technische moet er leiding komen: hoe ontwikkel je talent? Je moet werken aan systematiek.' Samenvattingen van ijshockey bij Studio Sport zouden helpen om de sport weer op de kaart te zetten. ‘Dat is uiteindelijk het belangrijkst. Waarom basketbal of honkbal wel en ijshockey net? Dat moeten we ons afvragen.'

Matt Korthuis is de afgelopen twee weken onttroond als strafbankkoning. Verdediger Bill Horton van Leuven liep tegen de nodige straffen op en staat intussen op 85 minuten, acht minuten meer dan Korthuis. Trappers-forward Jay Latulippe is opgerukt naar de derde plek met 72 minuten, terwijl Casey Vanschagen van Kemphanen met 66 minuten intussen alweer op de vierde plaats van de ranglijst staat.