Hyc save pek 1112

29 januari 201201:29

Tomas Pek nekt Eindhoven Kemphanen

Eindhoven Kemphanen verloor verrassend in eigen huis van Herentals na het nemen van penalty shots. Door de nederlaag is de strijd om de vierde plek nog open. Bij een eventuele winst van Friesland Flyers morgen in Herentals, worden de Friezen alsnog vierde.

Het laatste weekeinde van de North Sea Cup kent een knotsgekke ontknoping. Na de thriller in Heerenveen, speelde zich in Eindhoven een drama af. Bij winst van Kemphanen was de vierde plek definitief voor Eindhoven geweest en was daarmee een plek verzekerd in de ‘makkelijke' poule van de tussenronde.

Het liep allemaal heel anders. Tomas Pek en zijn Herentals dwarsboomden de plannen van de ploeg van Tommie Hartogs. Eindhoven had zeker in de eerste helft van de wedstrijd veruit de meeste kansen. Keer op keer stuitte Kemphanen echter op de uitmuntende Pek. Ook Herentals kreeg wel een paar kansen, de Belgen lieten wederom zien een waardige tegenstander te zijn voor de Nederlandse teams.

Na elf minuten kwamen de Belgen op voorsprong tijdens hun eerste powerplay. Ben Vercammen klopte Kyle Moir: 0-1. Die voorsprong nam Herentals ook mee naar de eerste pauze. Aan het begin van de tweede periode sloeg Herentals wederom toe. De sterke Tyler Melancon scoorde op aangeven van Ben Vercammen. Coach Bill Morgan over de tweede goal: ‘Dit doelpunt kwam voor ons op een belangrijk moment. Wij kwamen door deze goal beter in de wedstrijd en ik had het gevoel dat het voor Eindhoven een ‘killing moment' was.'

Voor Eindhoven zat er niks anders op dan op jacht te gaan naar doelpunten. Halverwege de periode viel dan eindelijk de eerste goal voor de thuisploeg. De sterke Bob Teunissen klopte Pek met Lorenz Sneyers op de strafbank voor Herentals. Herentals kreeg ook wat kansen. Ben Torremans was het dichtste bij succes. De verdediger leek een rebound binnen te werken maar Kyle Moir verrichtte een fantastische redding met zijn legguard.

De derde periode was net als gisteren in Thialf de meest vermakelijke. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen voldoende mogelijkheden. In de 50e zorgde Kevin Bruijsten voor grote vreugde in Eindhoven. De aanvaller wist een afstandsschot van Marcel Kars slim van richting te veranderen en liet daarmee Tomas Pek kansloos.

Vijf minuten later dompelde Tyler Melancon het thuispubliek weer in rouw. Met een fraaie backhander verraste de Canadees zijn landgenoot Moir: 2-3. Die stand bleef op het scorebord staan tot de dying seconds van de reguliere speeltijd. Met goalie Moir al in de spelersbank, scoorde Kevin Bruijsten vijftien seconden voor de zoemer de 3-3. Het schot van Bruijsten leek vanaf de tribune via de paal buiten het doel te blijven. Na afloop was op videobeelden echter duidelijk te zien dat het schot van Bruijsten de lijn ruim had gepasseerd.

De late goal van Bruijsten zorgde dus voor een overtime net als gisteren in Thialf toen de late treffer van Joey Sides voor een verlenging zorgde. Maar ook vanavond mocht dit niet baten voor de thuis spelende ploeg. In de verlenging kregen beide teams een grote kans op de twee punten. Eerst miste Paul Vincent van dichtbij en in de laatste minuut stond Mitch Morgan oog in oog met Kyle Moir.

Daarmee mocht Kemphanen voor de tweede avond op rij penalty shots gaan nemen. De eerste zes penalty shots leverden geen treffers op. Bij het zevende penalty shot viel de game-winning goal. Vincent Morgan wist Moir te passeren. Paul Vincent miste daarna ook zijn tweede penalty shot van de avond waardoor hij zijn heldenrol in Thialf geen vervolg kon geven. Pek stopte de inzet van de Amerikaan waardoor Herentals beslag legde op de twee punten.

Coach Bill Morgan: ‘Wij hebben ons puur op onze situatie geconcentreerd. Ons doel was om vanavond niet tegen blessures aan te lopen en deze wedstrijd was ter voorbereiding op de Belgische bekerfinale van volgend weekend. Ik begrijp dat deze nederlaag voor Eindhoven grote gevolgen kan hebben. Toch kan ik Eindhoven verzekeren dat we morgen ook voor de winst gaan tegen Friesland.'

De cruciala laatste wedstrijd in Herentals begint zondagavond om 20.00 uur. Friesland heeft een zege in reguliere speeltijd nodig om beslag te leggen op de vierde plek.