Whitecaps logo 2011

12 november 201111:43

Door [email protected]

White Caps in OT langs HYC

Het Nederlands team doet dit weekend mee aan het EIHC-toernooi in Polen, waardoor de enige wedstrijden in de Eredivisie tussen de drie Belgische teams worden gespeeld. Herentals en Turnhout hadden vrijdag overtime nodig om tot een winnaar te komen. In Polen was het gastland veel te sterk voor Roemenië.

Herentals - Turnhout

Net als in de Belgische bekerfinale van afgelopen jaar kwam Herentals vrijdag in eigen huis op voorsprong, maar trok Turnhout op het einde aan het langste eind.

Vincent Morgan en Tyler Melancon zetten de thuisploeg al in de eerste zeven minuten op een 2-0 voorsprong. Turnhout zette de stand in de tweede periode echter op zijn kop, door vier onbeantwoorde goals te scoren. Marek Ziarny, Tommy Lange (2x) en Niels Oerlemans zorgden er voor dat de White Caps met een 2-4 voorsprong de tweede intermissie in konden.

De vierde goal van Turnhout viel slechts 18 seconden na de 2-3, wat voor Herentals-coach Bill Morgan aanleiding was tegen het einde van de tweede periode een time-out aan te vragen. Na de pauze kwam Herentals vlot uit de startblokken en Mitch Morgan zorgde na 38 seconden al voor de aansluitingstreffer. Barry Horman trok vervolgens de stand op een powerplay goal weer in evenwicht, met nog iets meer dan tien minuten te spelen.

In overtime kon Turnhout alsnog twee punten in de zak steken, dankzij de tweede goal van de avond van Marek Ziarny. Saillant detail is dat het de eerste twee goals in deze competitie zijn voor de 32-jarige Slowaak. Tommy Lange is na zijn twee goals de topschutter bij Turnhout. Tyler Ruel van White Caps is statistisch tot nu toe de best presterend Belg. Met zijn zes goals en 15 assists staat hij op een negende plaats in de bekercompetitie.

Turnhout vergroot dankzij de winst in overtime de marge op Herentals met een punt. White Caps staat zesde in de competitie, met drie punten voorsprong op en twee wedstrijden minder gespeeld dan het als zevende geplaatste HYC. Turnhout staat met een wedstrijd minder gespeeld maar vijf punten achter op Friesland Flyers.

Polen - Roemenië

De eerste wedstrijd van het vierlanden-toernooi, dat door de afzegging van Kroatië eigenlijk een drielanden-toernooi is, eindigde in een afgetekende overwinning voor het thuisland. Roemenië was met 9-0 geen serieuze partij voor de Polen.

Marian Csorich zette de thuisploeg al na anderhalve minuut op 1-0. Via Mikołaj Łopuski (PP), Marcin Kolusz, Tomasz Malasiński en Grzegorz Pasiut stond het iets minder dan 13 minuten later al 5-0. Reden genoeg voor de Roemeense coach om zijn goalie Adrian Catrinoi in te wisselen voor Rajmond Fülöp.

Veel mocht de wissel niet baten. In het restant van de wedstrijd liep de score eenvoudig op tot 9-0. In totaal werden maar acht strafminuten uitgedeeld, keurig verdeeld over beide kampen.

Polen mag het zaterdagavond om 20:00 uur opnemen tegen het Nederlands team, dat dan haar eerste wedstrijd speelt. De wedstrijd zou via de website sport.tvp.pl online te bekijken moeten zijn.