Flyers vs Capitals 22 12 11

22 december 201108:31

Door Joep Meijsen

Zeges voor Flyers, Hanen en Hyc

Friesland Flyers klom woensdagavond naar de derde plaats in de North Sea Cup met een magere overwinning op Amsterdam. Eindhoven liet zich niet voor de tweede keer op rij verrassen door een Belgische tegenstander en Herentals won de generale repetitie voor de Belgische bekerfinale door Turnhout te kloppen.

Drie wedstrijden op het programma op de woensdagavond in wat een drukke periode rond de feestdagen is voor de Nederlandse en Belgische clubs. Flyers lag de afgelopen dagen na de nederlaag in Eindhoven behoorlijk onder vuur. Op papier ziet de situatie van de club er echter nog niet zo somber uit, vier van de zes wedstrijden tot nu toe in de North Sea Cup werden gewonnen en met twaalf punten uit zes wedstrijden staat de ploeg van Justin Bekkering op de derde plaats van de ranglijst.

De overwinningen zijn echter tot nu toe behaald tegen teams die worden beschouwd als de zwakkere broeders in de competitie. Tegen Amsterdam was de prestatie van Flyers niet heel overtuigend. Heerenveen won de wedstrijd voor ruim vierhonderd toeschouwers met 7-4. De fors bekritiseerde imports van de Friezen namen alle goals voor hun rekening. Michael Nason en Joey Sides hadden ieder drie goals, terwijl Andrey Levitin ook tot scoren kwam.

Amsterdam maakte een herstart na een redelijk lange periode zonder wedstrijden vanwege het U20-kampioenschap. Ronald Wurm had twee goals voor het team van Ron Berteling, terwijl ook Joy Turpijn en Jochen Gross tot scoren kwamen. Calvin Pohlman keerde na weken van blessureleed terug in de ploeg en verzorgde twee assists in de ontmoeting.

Leuven bracht naar Eindhoven de nieuwe 31-jarige Tsjechische verdediger David Vychodil mee, die de afgelopen jaren rondzwierf in Hongarije, Oostenrijk, Rusland, de UK en Noord-Amerika. Hij kon zijn ploeg niet aan een stuntje helpen tegen Kemphanen, die met drie goals in de tweede periode de wedstrijd naar zich toetrokken, na een gelijkopgaande eerste periode. Kevin Bruijsten en Marcel Kars hadden ieder twee goals voor Eindhoven, terwijl ook Levi Houkes tot scoren kwam. De enige tegengoal in de 5-1 zege voor Kemphanen kwam in de eerste periode van de stick van Jesse Raekelboom.

Turnhout en Herentals hebben zich net als vorig jaar geplaatst voor de finale om de Belgische beker, die dit jaar zal worden afgewerkt in de hal van Antwerp Phantoms, die dit jaar veertig jaar bestaat. Opvallend is dat de Belgische bekerfinale volledig live zal worden uitgezonden op de landelijke televisie, iets wat in Nederland al vele jaren niet meer is gebeurd. De wedstrijd wordt op zondagmiddag 5 februari om 15.00 uur gespeeld.

Afgelopen woensdagavond troffen beide teams elkaar in de hal van Turnhout. Herentals liep in deze ontmoeting uit naar een 1-5 voorsprong, zag Turnhout naderen tot op één goal, maar stelde de 4-7 zege veilig met twee goals in de slotfase. Bij Turnhout scoorde nieuwkomer Mike Baslyk zijn eerste goal. Barry Horman had drie goals en drie assists voor Herentals. Tommy Lange had twee goals voor Turnhout.