Oranje tijdens het OKT in Barcelona
Oranje tijdens het OKT in Barcelona — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

15 december 201909:11

Door Joep Meijsen

Bon Dia Barcelona: Finale tegen Spanje

De Nederlandse mannen en vrouwen komen vandaag allebei weer in actie. De mannen spelen tegen Spanje om de volgende ronde van het OKT te bereiken, de vrouwen om voor de tweede keer op rij van Oostenrijk te winnen. In deze Bon Dia Barcelona blikken we voor- en achteruit.

Nederland - Taiwan

Oranje won gisteren in Barcelona eenvoudig van het laaggeklasseerde Taiwan. In de hal naast het bekende voetbalstadion van FC Barcelona werd het 14-1 in het voordeel van Nederland. Danny Stempher had vijf goals en een assist, Nick Verschuren had drie goals en twee assists, terwijl Raymond van der Schuit op een goal en drie assists op zijn naam bracht.

Lees hier meer over Nederland - Taiwan >>>

Spanje - Mexico

Nederland is niet de enige ploeg die stevige overwinningen boekt in Barcelona. Gastland Spanje bereikte gisteren ook voor de tweede keer dubbele cijfers. Tegen Mexico werd het 15-1 in het voordeel van Spanje. Luis Jose Hernandez scoorde drie keer, Dorian Donath, Alfonso Garcia en Oscar Rubio ieder twee keer en zes andere spelers kwamen ook tot scoren. Daarmee lijkt Spanje klaar voor de confrontatie met Nederland.

Oostenrijk - Nederland

De Nederlandse vrouwen wisten zaterdag hun oefenwedstrijd tegen Oostenrijk met 3-4 te winnen. De ontmoeting moest worden beslist door middel van penaltyshots en Julie Zwarthoed scoorde namen Nederland de winnende. Oranje moest drie keer terugkomen uit achterstand.

Lees hier meer over Oostenirjk - Nederland >>>

Oostenrijk Nl Vrouwen 1412 2019
— © Mats Bekkevold

Vandaag weer

De twee ploegen, die beiden uitkomen in Division IA tijdens het komende wereldkampioenschap in Angers, spelen vanmorgen om 11.00 uur weer tegen elkaar. Opvallend is dat het voor Oostenrijk de derde wedstrijd op rij was die door penaltyshots werd beslist. Dat gold ook al voor de twee wedstrijden die de Oostenrijkse natiionale ploeg een maand geleden tegen Itali√ę speelde. Daarbij werd √©√©n keer gewonnen en √©√©n keer verloren.

Nederland liep zaterdag tegen zestien strafminuten op, tegen maar twee voor Oostenrijk. De tegenstander scoorde twee keer met een vrouw meer op het ijs, maar Oranje kwam via Bieke van Nes zelf ook een keer shorthanded tot scoren. Nadia Zijlstra maakte 32 saves op 35 schoten op doel en kwam als winnaar uit de serie penaltyshots. Lise Daams is de andere goalie in de selectie van bondscoach Joep Franke.

Een belangrijk deel van de nationale ploeg van Nederland speelt in het buitenland. Wat dat betreft zijn trainingskampen zoals die afgelopen week zijn gehouden van onschatbare waarde in de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Door de financi√ęle steun van het TEAMKPN Sportfonds kunnen er ook in de komende maanden nog activiteiten worden ontwikkeld.

Er is helaas geen livestream beschikbaar van de oefenwedstrijden van het Nederlandse vrouwenteam tegen Oostenrijk. Wel is er via de Oostenrijkse bond een livesheet beschikbaar.

Nederland - Spanje

De finale van het pre-Olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona wordt vanavond om 20.00 uur gespeeld als Nederland en Spanje tegenover elkaar staan. De uitdaging is glashelder. De ploeg die wint gaat door. Oranje begint aan de ontmoeting met een doelsaldo van 31 voor en 2 tegen, Spanje zit op 26 voor en 1 tegen. Daarmee is het een waardige finale tussen twee teams die uitkomen in Division IIA van de IIHF-structuur.

Nederland boekte ooit ook een monsteroverwinning op Spanje. In Las Palmas, Spanje werd het op 13 maart 1978 maar liefst 19-0 in het voordeel van het Nederlands team. De laatste keer dat de teams tegenover elkaar stonden was het echter een stuk spannender. Tijdens het wereldkampioenschap in het Spaanse Jaca werd het 3-2 voor Nederland dankzij een goal van Boet van Gestel in overtime. Spanje staat drie plaatsen lager op de wereldranglijst dan Nederland, 28 om 31.

Via Nick Verschuren (11 punten) en Danny Stempher (9 punten) domineert Nederland de topscorerslijst van het toernooi. De topscorer onder de Spanjaarden is Alfonso Garcia van SAD Majadahonda met twee goals en zes assists. De Spaanse ploeg verdeelde de doelpunten behoorlijk, wat in de strategie van hun bondscoach past om met vier lijnen in hoog tempo te spelen.

De bondscoaches van Nederland hebben gisteravond een stuk van de wedstrijd van Spanje tegen Mexico live gekeken, hebben de video van de Spaanse wedstrijden geanalyseerd en verwachten derhalve dat Nederland goed voorbereid aan de start van de wedstrijd staat. 'We hebben een aantal zaken fragmenten uit de wedstrijden van Spanje die we gaan bespreken', vertelde bondscoach Bo Subr na afloop van de Nederlandse zege op Taiwan.

Het feit dat Nederland twee relatief makkelijke overwinningen boekte tijdens de eerste twee dagen van het OKT baart hem wel een beetje zorgen. 'Dat zorgt ervoor dat spelers wegkomen met slechte gewoonten en dat mag tegen Spanje niet gebeuren.' Nederland zal vooral tijdens de openingsfase goed moeten opletten, tegen Taiwan werden zaterdag enkele kansen weggegeven en werd zelfs een tegendoelpunt ge√Įncasseerd.

De winnaar van de wedstrijd moet goed kijken naar de uitslagen van de andere toernooien om te zien waar de volgende ronde gespeeld gaat worden, dit kan in Groot-Brittanni√ę, Kazachstan of Sloveni√ę zijn en dit toernooi wordt in februari gespeeld.

Coverage

De wedstrijd tegen Spanje is vanavond weer te volgen via een livestream, onze liveblog op deze site en via de Twitter-feed van IJshockey Nederland.