IJNL sss 2024 leiden

Senioren ijshockey 2023-2024

Kampioen Derde Divisie2023 2024
— © Kim Zeijlstra

7 april 202415:30

Door Wilma Olijhoek

Derde divisie: Eindhoven Flyers kampioen

Periode standen: 3-1, 3-2, 1-1

De Flyers begonnen sterk aan de wedstrijd tegen de Snipers en wisten de voorsprong vast te houden ondanks druk van de tegenstander.

Verslaggever: Hans Eeuwes

Flyers start fors. Schoten uit een scherpe hoek van o.a. Sam Denis. Daarna een face off in het Amsterdamse verdedigingsvak. De puck wordt teruggespeeld en Niels Delissen schiet keihard in voor 1-0 (2.09). Een powerplay voor de Snipers. Maar Eindhovenaar Twan Jonkers zorgt voor gevaar. Sniper Daniel Lam gaat dan alleen op avontuur, maar strandt op het allerlaatste moment. Shorthanded is het weer Daniel Lam die soleert. Hij vergeet alleen te scoren. Zijn backhander stuit op de buitenkant paal. Met zijn schot in de korte benedenhoek lukt Twan Jonkers de 2-0 (10.29). Een assist gaat o.a. naar Rosanne Haazen. Maar dat kunnen de Snipers niet op zich laten zitten. In de slot vangt Martin Simonak een schot van Michael van den Ende op. Hij omspeelt gewiekst doelman Martijn van Maanen en de stand is 2-1 na 12.57. Moritz Gerlag moet dan driemaal beteutert kijken als de Amsterdamse doelman Remy-Martin Fritschy evenzovele malen met geweldige reddingen uitpakt. Een powerplay voor de Flyers. Frank Bosma en de zijnen zeten een goed krachtspel op. Daaruit scoort Marek Walicki de 3-1 (16.29).

Amsterdam blijft druk zetten en scoort twee keer, maar Flyers blijft volhouden

Solo uit de hoek duikt Quincy Merk op voor het Eindhovense doel en scoort 3-2 (21.06). Pascal Hamming en zijn Amsterdamse kornuiten blijven drukken op het Eindhovense doel. En zijn nu duidelijk de bovenliggende partij. Boris Hubert, Michael van den Ende en Quincy Merk testen de Flyers doelman, maar kunnen hem niet verschalken. Als laatste actie van Amsterdam doelman Remy-Martin Fritschy stopt hij een doorgebroken Roy Hendriks. Bij de Snipers komt Frank Groen Remy-Martin aflossen. Wenzel Tuma van Amsterdam raakt slechts de buitenkant paal. Kort na elkaar moet van beide zijden een speler naar de strafbank gestuurd door scheidsrechter Bryan Bakker. Bij vier tegen vier een fantastisch samenspel van de Flyers. Moritz Gerlag geeft af op Sam Denis, die prompt scoort, 4-2 (34.28). Diezelfde Sam Denis tekent op de powerplay voor 5-2 (37.01). Meteen daarna een straf tegen Eindhovenaar Marek Walicki. En meteen lukt Hugo Schaap de 5-3. Maar nog voor de tweede thee weer zo'n fraai opgezette aanval van Ian Coumans en zijn manschappen. Sam Denis is de aangever en Niels Delissen de afmaker. Met die 6-3 stand is het opnieuw pauze.

Amsterdammers zetten alles op alles maar verliezen van Eindhoven

In de derde periode proberen Hugo Schaap en de zijnen alles om terug te komen. Met name Ro√ęll Gall√©e probeert alles wat in zijn macht is. Maar Eindhoven doelman Martijn van Maanen staat zijn mannetje. Een high sticking tegen Eindhovenaar Sam Denis levert zijn team ene powerplay op. Maar al na 5 seconden is die voorbij als ook een Flyer de strafbank moet opzoeken. Guilliame Theman raakt de buitenkant paal. Bij een situatie dat plotseling drie Amsterdammers voor Flyers doelman Martijn van Maanen. Daniel Lam besluit bij verrassing zelf te schieten. Maar weer die dekselse Van Maanen. Daniel Lam geeft dan later wel af, zodat Ro√ęll Gall√©e per backhand kan deflecteren voor 6-4 (54.37). Frank Groen houdt dan de Amsterdammers in de wedstrijd. Rosanne Haazen moet dan de gang naar de strafbank maken. De Amsterdammers drukken. Maar Daniel Lam raakt schiet de schouder en later het masker van Van Maanen aan en kijkt vertwijfeld, maar ook met een glimlach in de lucht. Doelman Groen gaat in de slotfase naar de kant. Snipers zet een hevig powerplay neer. Maar dan verovert Sam Denis de puck. Het lukt hem niet om te scoren. Maar hij krijgt een tweede kans. En dan lukt de 'empty net goal' wel. 7-4 op 58.07. En daarmee is de wedstrijd gespeeld.

"We zijn heel blij met dit kampioenschap. Te meer daar we Amsterdam hoog hadden ingeschat. Dat gezien de namen van de Snipers selectie. En onze doelman Martijn van Maanen heeft keigoed gekeept."

— Rosanne Haazen, Eindhoven Flyers

Fotogallerij

Klik hier voor de foto's van de wedstrijd om het kampioenschap van Nederland in de Derde divisie met dank aan Sonja Assenberg-Staarthof.