IJNL sss 2024 leiden

Senioren ijshockey 2023-2024

Kampioen Tweede Divisie2023 2024

7 april 202418:16

Door Wilma Olijhoek

Tweede divisie: Amsterdam Tigers HCA kampioen

Periode standen: 1-3, 3-3, 1-4

De Amsterdam Tigers HCA zijn kampioen geworden in de Tweede Divisie na een dominante overwinning op Hijs Hokij Den Haag 2. Het was een spannende strijd op het ijs, waarbij beide teams alles gaven om de overwinning binnen te slepen. Uiteindelijk wisten de Tigers HCA met overtuiging de wedstrijd te winnen met een eindstand van 5-10.

Amsterdam Tigers HCA domineert tegen Hijs Hokij Den Haag 2 in krachtmeting op het ijs

Tigers HCA zet meteen druk op het Haagse doel van Borke Erades. Tim Willis drukt Izaak Dekker tegen de boarding. En dus een powerplay voor Amsterdam. Het krachtspel is goed verzorgd bij Robert Balmer en de zijnen. Vanachter het doel geeft hij voor op Julian Haines, die prompt voor de 1-0 tekent (3.48). Maar daar heeft HIJS HOKIJ 2 een antwoord op. Veteraan Andy Otto geeft voor op Sergejs Jegorovs, die de puck binnen knalt voor de 1-1 gelijkmaker (4.53). Maar dan weer het fenomeen Thomas Woods. Hij schaats voor het doel langs en scoort met een backhander de 2-1 (5.45). Vormalig topscorer van de hoogste Nederlandse divisie Josh Prudden probeert dan de score te verhogen met een wrap around. Hij slaagt niet. Maar als Connor Barette achterwaarts passt op de vrijstaande Josh Prudden is het alsnog 3-1 (8.05). David Steyn dwingt HCA-doelman Danny Gelder tot een fraaie redding. Een straf tegen Den Haag en meteen daarna nog een. Maar Peter Comstock en de zijnen weten niet te scoren. Den Haag doet dat met Andri Salomonson, Sergels Jegorovs en René Kronenburg en later Rachid Boukrim, Andy Otto en nog steeds Andri Salomonson.

Hoogspanning in de strijd tussen Den Haag en Amsterdam

In ondertal zoekt Thomas Woods de aanval. Aan de andere kant ramt Andri Salomonson tegen de puck als die los naast het doel licht. Maar er staan te veel benen in de weg om succesvol te zijn. Dan de hoogte HIJS HOKIJ 2. Bij een prachtig opgezette aanval gaat de puck van René Kronenburg naar Arthur Panchenko en Andri Salomonson, die de puck in het doel werkt voor 2-3 (24.47. En het wordt nog mooier voor Isabelle Schollaardt en teamgenoten. Want Dani Mulder lukt op 25.17 de 3-3 gelijkmaker. En zij gaan door. Weer zo'n mooi opgezette aanval, waarbij de puck via stations Rachid Boukrim en Andri Salomonson door Sergejs Jegorovs tegen de touwen wordt gejaagd. en na 27.17 gaat Den Haags met 4-3 aan de leiding. Maar dan mag Thomas Woods alleen op HIJS-goalie Borke Erades af schaatsen. En natuurlijk scoort Thomas Woods de gelijkmaker, 4-4 (30.22). Een vijfminutenstraf helpt Amsterdam aan de 4-5; Jason Roberton scoort op assist van Josh Prudden. Maar verder komen de hoofdstedelingen niet tijdens deze powerplay. Maar op de volgende powerplay is het weer Thomas Woods die doelpunt. En bij Den Haag is er een goaliewissel. Tim Bik komt Borke Erades aflossen. De Amsterdamse straf weet HIJS niet te benutten en dus is de stand na 40 minuten 4-6.

"Ja, in het begin van de tweede periode sloeg het kort na elkaar driemaal in bij ons. Dat was het teken voor ons om nog meer druk te zetten. En dat is gelukt."

— Thomas Woods, Amsterdam Tigers HCA

Amsterdam slaat toe in derde periode en wint met 5-10 van tegenstander

Den Haag heeft nog powerplay in de derde periode. Maar geen noemenswaardige gevaarlijke aanvallen. Net nadat Peter Comstock bij de verre paal de puck mist is het aan de andere kant HIJS-aanvaller Arthur Panchenko die de puck voert. Een enorme scrimmage voor het doel volgt, waaruit van dichtbij David Steyn scoort voor de aansluitingstreffer voor 5-6 (46.29). Scheidsrechter Mike Overweg stuurt dan HIJS-verdediger Rachid Boukrim naar de strafbank. Danny Gelder stopt de ene na de andere break van HIJS. Uit een melee van spelers weet Connor Barette van dichtbij de 5-7 te realiseren (51.21). En nauwelijks een minuut later geeft Josh Prudden prachtig voor op Izaak Dekker, die uit de slot scoort. 5-8 na 52.39. En HCA gaat door. Robert Balmer ziet Thomas Woods bij de verre paal staan. En natuurlijk scoort Thomas, 5-9 (54.10). En diezelfde Thomas Woods zet het slotpunt. Hij bepaalt op 55.00 de eindstand op 5-10.

"Ja, dit is voor mij het eerste kampioenschap met HCA. Wij bleven gaan en daardoor werd de tegenstander moe en konden we de buit binnenhalen. Was wel even verrassend die snelle tegengoals, maar dat gaf extra energie om er nog krachtiger in te gaan. Voor mij persoonlijk was het een grote opgave om in dit kampioenschapsteam in te stappen, waar hoge verwachtingen zijn. Maar ik ben blij, heel blij. Te meer daar Den Haag een mooi team heeft met veel ervaring."

— Danny Gelder, Amsterdam Tigers HCA

Fotogallerij

Klik hier voor de foto's van de wedstrijd om het kampioenschap van Nederland in de Tweede divisie met dank aan Sonja Assenberg-Staarthof.