Eaters burgess stare 1112

7 oktober 201200:47

Eaters opent met zege in België

Regerend landskampioen Eaters Geleen is de competitie begonnen met een overwinning in en tegen Herentals. De ploeg van de nieuwe coach Danny Cuomo pakte de winst pas na het nemen van penalty shots.

In Herentals was dus ook een shootout nodig om een winnaar aan te wijzen, net als een dag eerder bij de openingswedstrijd tussen Heerenveen en Tilburg. Herentals was vorig jaar al een gevaarlijke tegenstander die het de Nederlandse ploegen behoorlijk lastig maakte. Op papier lijken de Belgen dit seizoen nog sterker te zijn geworden.

Eaters miste in het openingsduel nog twee belangrijke nieuwe krachten. Zowel Mike Forgie als Mitch Bruijsten ontbraken. Ook Glenn Bakx ontbrak nog in de selectie van Danny Cuomo. Eaters kondigde eerder op de dag aan dat Bakx na een afwezigheid van ruim anderhalf jaar terugkeert als ijshockeyer. Bakx nam in januari 2011 afscheid van de sport om zich te richten op Red Bull Crashed Ice.

De 250 toeschouwers in Herentals zagen een doelpuntloze eerste periode. Beide ploegen kregen drie powerplays maar wisten desondanks niet te scoren. Aan het begin van de tweedee periode was het wel meteen raak. Bryan Main zette Herentals op voorsprong op aangeven van Vincent Morgan. De 24-jarige Canadees maakte vorig jaar zijn profdebuut bij Toledo in de ECHL en beleeft bij Herentals zijn eerste Europese avontuur.

Vier minuten na de treffer van Main, bracht Jeffrey Mens Geleen weer op gelijke hoogte. De 1-1 stand bleef lang op het bord staan. Pas twee seconden voor het einde van de periode pakte Herentals opnieuw een voorsprong. De gebroeders Morgan zorgden voor het doelpunt. De assist kwam wederom op naam van Vincent en broer Mitch zorgde voor het passeren van Sami Heinonen: 2-1.

In de derde periode kwam Geleen voor de tweede maal langszij. Na vijf minuten spelen zorgde Akim Ramoul voor de 2-2 op aangeven van de teruggekeerde Ziga Svete en Jeffrey Mens. In het restant van de reguliere speeltijd vielen geen doelpunten meer. Ook in overtime hielden beide goalies hun doel schoon. De grootste kans in overtime was voor Herentals maar Sami Heinonen sleepte zijn ploeg naar de shootout. De thuisploeg wist in de verlenging ook niet te profiteren van een powerplay.

Net als in Thialf, bleek ook in Herentals de bezoekers het sterkste tijdens de shootout. Uiteindelijk schoot David Burgess het winnende penalty shot achter goalie Bjorn Steijlen. Eaters deelt daardoor de koppositie met Tilburg Trappers.

Eaters vervolgt de competitie op zondagavond met een thuiswedstrijd tegen Friesland Flyers. Herentals mag op bezoek bij Eindhoven Kemphanen.