Div ED logos 201415

8 december 201421:46

Door Joep Meijsen

ED: Amsterdam klopt Tilburg

Koploper Zoetermeer en achtervolger Den Haag maakten afgelopen weekeinde in de Eerste Divisie wederom geen fouten. In de subtop blijft het echter dringen, met Amsterdam voorlopig op de derde plaats.

Den Haag – Eindhoven/NIJA 5-2
Den Haag had in eigen huis op pakjesavond weinig moeite met het combinatieteam van Eindhoven en NIJA. De ploeg van coach Janusz Janikowski pakte in de eerste periode al een 2-0 voorspron en verdubbelde die daarna in het restant van de speeltijd. Kemphanen sloeg terug met twee snelle treffers in de slotperiode, maar het laatste woord was voor Den Haag. Stace van Bentem, Diordy Vols, Ben Rurup, Andri Salomonson en Marco Bommezijn scoorden de Haagse goals, terwijl Damian Kluijtmans en Jasper Nordemann de Eindhovense goals voor hun rekening namen.

Zoetermeer – Den Bosch 4-2
Den Haag pakte met de overwinning voor slechts Ă©Ă©n dag de koppositie, want op zaterdag schudde Zoetermeer uitdager Den Bosch van zich af om de plek bovenaan de ranglijst terug te veroveren. Scott van den Elskamp zette Panters al na iets meer dan een minuut spelen op voorsprong. Halverwege de wedstrijd zorgde Sirio Barone voor de gelijkmaker, maar goals van Thomas Borgman en Pascal van de Velde gaven Zoetermeer nog voor de volgende pauze alweer het initiatief. Luuk Lambregts bracht Den Bosch in de slotperiode nog een keer terug tot op Ă©Ă©n goal, maar Scott van den Elskamp herstelde drie minuten later de marge weer en stelde daarmee de zege veilig.

Amsterdam – Tilburg 7-2
Donny van Musscher keerde zaterdag na zijn langdurige schorsing terug in de opstelling bij Amsterdam en nam direct een doelpunt voor zijn rekening in de 7-2 overwinning voor de thuisclub. Met 415 toeschouwers op de tribune speelde veteraan John Versteeg weer een belangrijke rol voor Amsterdam met wee goals en drie assists, terwijl ook Julian Berteling, Jason Forward, Calvin Pohlman en Olivier Leenders het net achter Bart van Gorp wisten te vinden. Voor het tweede team van Tilburg scoorden Onur Mete en Niels Lemans tegen. Amsterdam heeft de komende weken wel een zwaar programma. Komende vrijdag gaat de ploeg op bezoek bij Den Haag, terwijl een week later koploper Zoetermeer op bezoek komt in de Jaap Edenhal.

Dordrecht – Nijmegen 1-2
Dordrecht had zaterdag in de wedstrijd tegen Nijmegen Stefen de Gruiter in de bank staan als hoofdcoach. Alexander Jacobs, die de ploeg in de Eredivisie zou coachen en ook in de Eerste Divisie op zijn post bleef, kon per direct in Duitsland terecht bij Ratingen Ice Alien en maakte de overstap naar de Oberliga West, zoals wel meer Nederlanders willen maken. Peter Vissers scoorde twee keer voor Nijmegen Devils, terwijl alleen Valentijn Scheffers wist te scoren namens Lions. Devils handhaaft zich daarmee in de subtop van de Eerste Divisie. Dordrecht heeft inmiddels wel een permanente opvolger gevonden voor de vertrokken Jacobs. Oud-Utrecht-speler Stefan Collard gaat het eerste team en de jeugd onder handen nemen.

Groningen – Heerenveen 7-1
Heine Veenhouwer was in de jaren negentig een bekende naam in Heerenveen en omgeving als speler van het eerste team. De inmiddels 44-jarige doelman verdedigde zaterdag het doel van het tweede team van Flyers in de wedstrijd tegen Groningen, vanwege het feit dat doelman Antti Laako langdurig geblesseerd is. Veenhouwer kon echter niet voorkomen dat Heerenveen blijft verliezen in de Eerste Divisie. Zahir Hup (2), Kevin Kuiper, Sebastaan Snijder, Rodney Kuiper, David Bartos en Danny Kerstholt kwamen allemaal tot scoren, terwijl Flyers daar alleen een goal van Jeroen Beeksma tegenover wist te stellen. Daarmee blijft Flyers op de laatste plaats van de ranglijst, terwijl Groningen Ă©Ă©n van de drie ploegen met tien punten in de subtop van de Eredivisie blijft.