Div ED logos 201415

12 januari 201518:59

ED: Doelpuntenregen bij GIJS

Groningen won zaterdag in eigen stadion een doelpuntrijke thriller van Amsterdam, Nijmegen Devils klom naar de derde plaats van de ranglijst, terwijl ook Eindhoven en Dordrecht overwinningen boekten. En dan was er nog de topper tussen Den Haag en Zoetermeer.

Zoetermeer heeft na het speelweekeinde nog altijd de eerste positie in de Eerste Divisie in handen met 24 punten, maar Den Haag staat er op de ranglijst beter voor met maar Ă©Ă©n punt minder, maar wel twee wedstrijden minder gespeeld. Nijmegen staat nu op de derde plaats met vijftien punten, gelijk met Amsterdam dat een potje meer speelde. Groningen is de nummer vijf met 14 uit 12, gevolgd door Dordrecht met 14 uit 13.

Eindhoven/NIJA stond wekenlang in de onderste regionen, maar is inmiddels opgeklommen naar de zevende plaats met 11 uit 12. Den Bosch zakt juist wat af richting de gevarenzone met tien uit 13. Tilburg heeft acht punten in twaalf wedstrijden, terwijl het tweede team van Heerenveen de ranglijst afsluit met maar twee punten uit dertien wedstrijden, inclusief de aftrek van twee punten vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler kort voor Kerstmis. De eerste acht teams plaatsen zich voor de play-offs.

Den Haag – Zoetermeer 7-4
De topper in de eerste divisie had veel publiek, veel doelpunten en aan het eind nog een paar knokpartijen. De Haagse club had de hal vol om de opening van het nieuwe sportcafé te vieren, ijshockeyliefhebbers konden de wedstrijd bovendien live volgen via internet.

Zoetermeer kwam op voorsprong via Rocco van Hoorn, maar in drie minuten tijd scoorde Den Haag daarna drie keer om het initiatief in de wedstrijd over te nemen. Alan van Bentem, Joey Verreijen en Andri Salomonsson namen die goals voor hun rekening. Een time-out van de Zoetermeerse coach kon de Haagse trein niet stoppen, want niet veel later zorgde Stace van Bentem voor de 4-1. Jason Boereboom deed aan het eind van de periode nog wel wat terug voor Panters.

Via een treffer van Pascal van de Velde kwam Zoetermeer in de tweede doorgang terug tot op een goal, maar in het tweede deel van de periode liep Den Haag via Johan Rurup en de tweede goal van Stace van Bentem verder uit. Ook nu was het laatste woord in de periode voor Panters, dat via Joy Turpijn op 6-4 kwam.

De slotperiode zag alleen Alan van Bentem nog scoren, maar twee minuten voor tijd waren er nog twee knokpartijtjes. De rechtse die daarbij werd uitgedeeld door Jasper Kick was zelfs tijdens de bekerfinale op zondag nog onderwerp van gesprek. Waar livestreams al niet goed voor zijn.

Nijmegen – Heerenveen 5-0
Nijmegen Devils trok ruim vierhonderd toeschouwers naar het Triavium en won de wedstrijd tegen het tweede team van Heerenveen relatief eenvoudig. Tomislav Hrelja pakte de shutout, terwijl Harrie Verdonschot een goal en een assist meepikte. De overige goals kwamen van de sticks van Willem Gloudemans, Tom Kokke, Peter Vissers en Dylan Kost.

Eindhoven/NIJA – Den Bosch 4-1
Den Bosch begon prima aan het seizoen, maar is de laatste weken wat aan het afzakken. Coach Leo van den Thillart gaf maandag in Brabants Dagblad een verklaring: ‘We blijven verdedigend grove fouten maken. Dat achtervolgt ons al het hele seizoen.’

Luca Heutmekers, normaal speler van het eerste team van Kemphanen, brak de score na zes minuten open op assists van Kayo van Zoest en Evo Suurhoff. Justin Evers zorgde op de powerplay vlak voor het einde van de periode voor de gelijkmaker, maar Tom Messie zorgde er veertig seconden voor het fluitsignaal van scheidsrechter Hesselberth voor dat het team uit de Lichtstad toch met een voorsprong kon gaan rusten. Treffers van Angelo van Hulten en Joey Beeren stelden de overwinning in de andere twee periodes helemaal veilig voor Eindhoven/NIJA.

Groningen – Amsterdam 7-6.
Ook hier met 650 toeschouwers lekker gevulde tribunes en een scoreverloop om de vingers bij af te likken Groningen leek in de eerste twee periodes af te stevenen op een eenvoudige overwinningen. Kenneth Keijzer, David Bartos en twee keer Sebastiaan Snijder troffen doel namens de ploeg uit het noorden, een offensief waar Amsterdam alleen een goal van Daniel Lam tegenover kon stellen.

In de eerste zeven minuten van de slotperiode werd de wedstrijd echter compleet op zijn kop gezet. Calvin Pohlman (2), Olivier Leenders en Michael Mackie Kwist brachten de hoofdstedelingen pardoes op 4-5.

Daarmee was het echter nog niet afgelopen. Kevin Kuiper bracht een minuut later Groningen weer langszij, maar 37 seconden later was het John Versteeg die Amsterdam opnieuw het voordeel gaf. Groningen ruchtte daarna de rug en amper drie minuten later waren het Danny Kerstholt en Zahir Hup die het thuispubliek in extase brachten.

Daarna was het doelpuntenfestijn met acht goals in tien minuten tijd ook voorbij. Amsterdam kreeg de puck in de resterende speeltijd niet meer langs Jeff Honebeeke.

Dordrecht – Tilburg 5-4
Bijna vijfhonderd toeschouwers in Dordrecht kregen ook een spannende ontmoeting voorgeschoteld. Het tweede team van Trappers werkte daarin een 4-2 achterstand weg in de tweede periode, maar verloor uiteindelijk na penaltyshots. Willy Schut scoorde de beslissende penalty. Voor die tijd hadden Valentijn Scheffe, Jaser Busink, diezelfde Schut en Dion van ‘t Hof gescoord namens Lions, terwijl Mickey van Loon, Onur Mete, Niels Lemans en Tim Donders de Tilburgse treffers voor hun rekening namen.